Sfatulparintilor.ro

Cum ingrijesti dintii copilului si il scapi de frica de dentist

Cand ar trebui sa duc copilul prima data la dentist? Ar fi cazul ca baietelul meu de 3 ani sa fie invatat sa foloseasca ata dentara? De unde stiu daca fetita trebuie sa poarte aparat dentar?

Parintii au multe batai de cap gandindu-se cum sa isi ajute copiii sa aiba dinti sanatosi si ce anume sa faca in acest sens. Ei stiu ca vor sa le previna cariile, dar de multe ori nu stiu exact care e procedura cea mai buna pentru a reusi acest lucru. Inutil sa spunem de ce este important sa ii invatam inca de la varste fragede cum sa isi ingrijeasca dantura si ce alimente sunt nocive pentru dinti.

Medicii specialisti de la kidshealth.com ne invata cu ce incepe igiena dentara a copiilor, cum e bine sa abordam relatia cu medicii pediatri dentisti, cum sa prevenim cariile copiilor si, mai ales, cum sa ne ajutam copiii sa isi depaseasca tracul de a merge la dentist, pe care multi dintre ei il au, fie pentru ca au auzit ca acolo sunt aparate care provoaca durere, fie pentru ca au aflat pe propria lor piele.

Cand trebuie sa inceapa igiena dentara la copii?

O corecta ingrijire a dintilor incepe inca de cand apar primii dintisori de lapte ai copilului mic. Doar pentru ca nu ii vezi dintii, nu inseamna ca ei nu sunt acolo. Dintii bebelusului se formeaza din al doilea trimestru de sarcina. La nastere, copilul are 20 de dinti de lapte, dintre care unii sunt deja formati complet in gingie.

Este bine sa treci o bucata de tifon steril umed peste gingiile sugarului dupa ce isi bea laptele, ca sa previi dezvoltarea bacteriilor. De indata ce copilul are deja cativa dintisori iesiti, le poti face igiena zilnica continuand sa ii cureti cu o bucata de tifon sau chiar cu o periuta de dinti moale, trecand-o usor peste ei, ca sa le cureti bacteriile ce se depun acolo de la lapte sau ce alte produse mananca.

Citeste si: 10 lucruri pe care medicul stomatolog ar vrea ca tu sa le stii

 

Dentistii pediatri – bau-bau sau prieteni?

Incearca sa iti duci copilul la un dentist specializat in tratarea copiilor. Acesti medici sunt

pregatiti sa faca fata la tot felul de situatii si probleme specifice copilariei. Scopul principal al unui medic dentist pentru copii este acela de prevenire (sa preintampine problemele inainte ca ele sa apara) si de mentinere a sanatatii dentare a copilului tau (prin controale regulate si invatarea copilului si a parintilor sai modul corect de ingrijire a dintilor celui mic, ca sa aiba dinti si gingii sanatoase).

 

Cum prevenim cariile copilului?

Specialistii de la asociatiile dentare internationale recomanda ca prima vizita a copilului la dentist sa aiba loc in jurul primei sale aniversari. La aceasta prima vizita, doctorul va explica care sunt

miscarile corecte ale periajului dentar, care sunt tehnicile de folosire a atei dentare si ii va examina dintii copilului in timp ce el sta in poala ta.

Aceste vizite ajuta la depistarea timpurie a potentialelor probleme si ii va ajuta pe copii sa se obisnuiasca cu „peisajul’ specific unui cabinet de stomatologie, ca sa nu le fie frica atunci cand devin mai mari de vizitele la dentist.

Cand toti dintii de lapte ai copilului au iesit, de regula in jur de doi ani si jumatate, dentistul vostru va va indemna sa incepeti folosirea pastei de dinti cu fluor. Fluorul intareste smaltul dintilor, ajutand astfel dintele sa fie protejat de problemele comune ale dintilor – cariile. Cariile apar atunci cand bacteriile si resturile de mancare de pe dinti nu sunt periate imediat dupa masa. Astfel se formeaza un acid pe dinti care inmoaie smaltul dintilor si il ataca, formand cariile dentare.

Desi in unele locuri din lume apa de la robinet contine fluor, in alte locuri nu exista asa ceva. Daca apa pe care o bea copilul nu are fluor sau daca folositi apa purificata prin purificator, discutati cu medicul copilului despre necesitatea de a-i administra supliment de fluor. Faptul ca pasta de dinti contine fluor nu este suficient uneori pentru a proteja dantura copilului. Insa mare atentie si grija: prea mult fluor are efecte adverse, de la inglabenirea dintilor pana la alte consecinte, mult dezbatute in prezent, asupra sanatatii copilului.

Decolorarea dintilor poate fi cauzata si de folosirea indelungata a antibioticelor sau de la unele doctorii pentru
copii ce contin o cantitate prea mare de zahar.

Parintii trebuie sa isi incurajeze copiii sa se spele pe dinti inclusiv dupa ce isi iau doctoriile tip sirop, indeosebi daca tratamentul este pe termen mai lung de cateva zile.

Spalatul de cel putin doua ori pe zi precum si folosirea atei dentare iti va ajuta copilul sa aiba o dentitie sanatoasa. Copiii cu varste cuprinse intre 2 si 3 ani pot incepe sa foloseasca singuri periuta de dinti cu pasta atat timp cat sunt supravegheati. Copiii nu au voie sa inghita cantitati mari de pasta de dintimai multa pasta de dinti decat de dimensiunea unei boabe de mazare nu este permisa. Parintii trebuie sa se asigure ca cel mic scuipa pasta de dinti, nu o inghite.

 

In cazul in care copilul are o problema la dinti…

Daca tu esti predispus sa ai carii sau afectiuni gingivale, exista o probabilitate marita ca si copilul tau sa aiba un risc crescut de aparitie a acestor probleme. Din acest motiv, uneori nici cel mai bun periaj dentar sau ata de dinti nu va preveni aparitia unei carii. Suna imediat dentistul daca pe copil il doare un dinte; este un semn ca poate avea o carie mica ce necesita tratament.

Acum, materialele noi din stomatologia destinata copiilor sunt mai performante ca oricand; exista tot felul de posibilitati de reparare a dintilor sau de remediere a cariilor.

Pe masura ce copiii cresc, planificati controale de rutina, periodice, la dentist, minim la 3 luni daca cel mic este predispus la probleme dentare, maxim la 1 an, in functie si de recomandarea dentistului vostru. Limitati consumul de produse dulci si obisnuiti copilul sa se spele cat mai des pe dinti si sa foloseasca ata dentara si astfel are sanse mari sa aiba dinti sanatosi toata viata sa.

Cum iti ajuti copilul sa isi depaseasca frica de dentist…

Multor copii le este frica sa mearga la dentist. Unii au avut propriile lor experiente neplacute in timp ce altora le e frica de necunoscut. Este esential sa faceti vizite regulate la dentist ca sa va asigurati ca micutii au dinti

si gingii sanatoase, ca atare depasirea acestei frici devine o prioritate pentru parinti.

1. Cat timp copiii sunt foarte mici, inainte de prima lor vizita la stomatolog, luati-i cu voi ca sa urmareasca cum unul din parinti merge sa isi controleze dintii si sa si-i curete.

Cu cat copilul vede mai timpuriu la ce sa se astepte, cu atat frica sa va fi aproape de zero cand va trebui sa se duca la randul sau la un control la dentist ca sa isi curete proprii dinti. Multi dentisti specializati in relatia cu copiii le vor face vizita cat mai placuta: ii vor lasa sa stea pe scaunul lor ca sa se uite la dintii lor, ca sa se obisnuiasca cu fenomenul de la varste fragede. Aceasta masura il ajuta mult pe copil sa isi domine frica, cata vreme gaseste un element de joaca in mersul la dentist.

2. Citeste copilului tau carti specializate si frumos ilustrate despre vizita la dentist a celor mici.

Se gasesc asemenea carti frumoase si educative in librarii. Aceste carti le vor reintari importanta de a face o vizita periodic la dentist si le va elimina teama.

3. Pentru copilasi mai mici

Cumparati-le jucarii care sa le permita sa fie ei dentistul pentru papusa lor sau chiar sa se joace de-a dentistul cu parintele pacient. Multi copii isi depasesc angoasele prin joaca. Lasati-i sa isi aranjeze ei o sala de asteptare si sa isi cheme fiecare pacient pe rand ca sa aiba grija de dintii lor. Exista si seturi de jocuri „de-a dentistul”, care permit copiilor sa faca dinti, sa ii modifice cu instrumente stomatologice sau sa ii extraga.

4. In cazul in care copilul a avut o experienta neplacuta la dentist cand era mic, este foarte important sa ii schimbi dentistul imediat.

Cereti recomandari la familie si la prieteni ca sa gasiti un medic bun, cald, prietenos, care sa stie sa gestioneze relatia cu un pacient copil si, cand il gasiti, sunati-l din timp si explicati-i situatia ca sa fie pregatit. Sunt multi medici stomatologi dornici sa ajute un copil sa isi depaseasca fobia de dentist. Unii medici o iau cu pasi mici.

Alti dentisti invita copiii o data la 3 luni doar pentru un control de rutina, ca sa se asigure ca cel mic se acomodeaza cu ei si ca nu apar probleme mai mari care implica tratamente mai laborioase si deci mai greu de tolerat de catre copii. Ei pot construi increderea cu ocazia fiecarei vizite si opresc curatarea dintelui cand copilul devine agitat, nervos sau nu mai coopereaza.

5. Mergeti la un stomatolog de copii.

Chiar daca copilul vostru speriat de dentist are deja varsta adolescentei, e mai bine sa il duceti la un stomatolog specializat in copii, pentru ca aceasta categorie de medici are experienta bogata in a gestiona pacienti fricosi si stiu cum sa ii faca sa coopereze ca sa isi termine treaba. Daca medicul nu are suficient timp sau rabdare, continua sa cauti un alt dentist pana il gasesti pe cel potrivit.

6. Daca copilului continua sa ii fie frica de dentist, este important sa nu ii ignorati fricile, ci sa stati in liniste si sa il ascultati cu adevarat.

De ce ii este frica cu adevarat? Ii e frica ca il va durea ce face medicul dentist? Daca da, explica-i ca medicul face tot ce poate ca munca sa sa produca cat mai putin disconfort pacientului, indeamna-l sa aiba incredere in el. Vorbiti si cu dentistul despre aceste frici accentuate ale copilului pentru ca acesta sa vorbeasca cat mai mult cu copilul si sa ii explice pas cu pas in avans ce face concret si la ce senzatie sa se astepte in fiecare clipa.

7. Un ultim sfat: trebuie sa ai rabdare.

Poate fi nevoie de mai multe vizite la dentist ca sa ii treaca copilului frica. Este nevoie ca toti membrii familiei sa fie implicati si sa ii fie alaturi ca sa isi depaseasca aceste emotii. Cu ajutorul timpului, rabdarii si al unui medic stomatolog bun, sunt sanse foarte mari sa reuseasca sa se duca la dentist fara niciun fel de frica.

Imagine de Jenny Friedrichs de la Pixabay

Exit mobile version