Preșcolari/Sănătate prescolari

Cum ii afecteaza pe copii diferentele de temperatura?

diferentele de temperatura

Suntem in plina vara, iar termometrul indica valori ridicate. Grija oricarui parinte este sa isi protejeze copilul de gradele caniculare[1] si soarele torid de afara. Acest lucru poate insemna ca opteaza pentru camere intunecate, cu jaluzele trase sau pornesc aparaturul de aer conditionat.

 

 

Totusi cat de periculoase sunt pentru copii trecerile de la 20 de grade la 40 de grade?

Schimbarile bruste de temperatura aduc cu sine o serie de  probleme de sanatate. Daca in mod normal organismul poate sa asimileze o schimbare de temperatura mare in termen de 14 zile, noi uneori facem aceasta schimbare in termen de cateva secunde. Trecerea de la canicula la ploaie si vreme innorata afecteaza in special copiii, batranii si bolnavii cronici.

 

 

Imunitate scazuta

E vara, este cald si toate aparatele de aer conditionat sunt in functionare. Totusi nu toata lumea este constienta de efectul negativ pe care il au diferentele de temperatura asupra organismului.  Daca te afl in masina, impreuna cu puiul tau, si ai aerul conditionat pornit iar afara termometrul indica valori ce depasesc 35 de grade Celsius ai deja o diferenta de peste 10 grade. In momentul in care organismul este fortat sa treaca brusc de la o temperatura ridica la una scazuta sau viceversa organismul este slabit instantaneu. In cazul copiilor acest lucru inseamna o slabire a sistemului imunitar si o sensibilitate in fata virozelor.

 

 

Oboseala excesiva

Schimbarea brusca a temperaturii poate aduce simptome de oboseala cronica, dureri de cap si chiar ameteli. Acest lucru se poate intampla si in momentul in care vremea se schimba brusc iar diferenta de temperatura de la o zi la alta este mare. Afectati raman copii, batranii dar si bolnavii cronici.  Il poti ajuta pe cel mic sa isi intareasca sistemul imunitar consumand, multe legume si fructe, deoarece contin vitamine si minerale. Astfel, putem preveni afectiunile provocate de aceste oscilatii de temperatura.

 

 

Cum sa ne protejam?

In primul rand trebuie sa folosesti in mod corespunzator aparatul de aer conditionat. In camera unde acesta functioneaza e bine ca cel mic sa nu fie prezent. Incearca sa racesti camera inainte ca puiul tau sa stea inauntru. Spre exemplu poti porni aerul conditionat inainte ca puiul tau sa se pregateasca  de somnul de amiaza. Trage draperiile si inainte ca cel mic sa fie pus in patut[2] inchide aerul conditionat. Puiul tau va dormi linistit si in siguranta.

Evita plimbarile cu micutul tau in timpul orelor de amiaza, atunci cand soarele este puternic. Daca trebuie neaparat sa iesiti din casa trebuie sa te asiguri ca nu vei schimba brusc temperatura de afara cu cea din interiorul unui magazin care are aerul conditionat pornit. Incearca sa gasesti o zona neutra unde diferenta sa nu depaseasca 10 grade Celsius.

Imagine de Pexels[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. sa isi protejeze copilul de gradele caniculare: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/%E2%80%8Bcanicula-poate-face-mult-rau-10-sfaturi-sa-ne-protejam-copiii-de-canicula/
  2. patut: http://www.bebebliss.ro/patuturi.html%20
  3. Pexels: https://pixabay.com/ro/users/Pexels-2286921/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1284419
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1284419
 

Vizualizări: 4284
 

Cuvinte cheie: , , , ,