Ce să faci în caz de insolaţie la copii

by Sfatul Parintilor | 13/07/2023 18:10

Combinaţia temperaturi înalte cu un nivel ridicat al umidităţii este foarte greu de suportat de organism care se supraîncălzeşte şi apare fenomenul de insolaţie la copii, dar şi la adulţi. Insolaţia[1] este greu de suportat de oamenii mari, dar copiii sunt expuşi unui risc şi mai mare. Corpurile lor mici se supraîncălzesc mult mai uşor, iar primele simptome de insolaţie la copii sunt puls rapid, dureri de cap şi epuizare fizică.

Dacă observi aceste semne la copilul tău, sună la Urgenţe. Însă până la sosirea paramedicilor, iată ce paşi trebuie să urmezi pentru a te asigura că reduci cât mai mult riscurile unor complicaţii.

Insolaţie la copii: Mergi la umbră

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să duci copilul la umbră. Şi mai bine ar fi să găseşti un loc cu aer condiţionat. Astfel vei reuşi să reduci mult mai repede temperatura corpului copilului. Un ventilator sau aparatul de aer condiţionat va distribui aer pe piele, ceea ce va ajuta procesul de transpiraţie. Acest proces ajută organismul să se răcorească.

Te mai pot interesa şi 7 reguli de baza de respectat si aplicat copiilor pe toata perioada verii[2]

Insolaţie la copii: Îndepărtează hainele

Scoate cât de multe haine poţi de pe copil, mai ales dacă sunt strânse pe corp. Acest lucru ajută la o mai bună circulaţie a aerului pe corp şi scade temperatura. Asigură-te că nimic nu stă strâns în jurul gâtului pentru ca sângele să circule, iar respiraţia să revină la normal.

Insolaţie la copii: Aşază-l întins

Pentru ca muşchii să se relaxeze, întinde copilul într-un loc răcoros. Pune-i o pernă sau ceva asemănător sub picioare, astfel încât tălpile să fie redicate la aproximativ 30 cm de sol. Acet lucru ajută sângele să circule spre inimă, plămâni şi previne intrarea în stare de şoc a creierului.

Insolaţie la copii: Udă şi răcoreşte pielea copilului

Stropeşte o cârpă sau un prosop, sau un tricou cu apă rece şi pune-l pe trupul copilului. Astfel vei ajuta la reglarea rapidă a temperaturii corpului. Dacă ai la îndemână, un recipient cu pulverizator cu care să împrăştii apă pe corpul copilului este mai mult decât indicat. Aşază compresii cu apă rece pe gât, zona genitală şi subraţ. Aceste zone au vase de sânge aproape de suprafaţa pielii şi astfel, sângele se va răcori mai repede în tot corpul.

10 sfaturi sa ne protejam copiii de canicula[3]

Insolaţie la copii: Hidratează-l

Potrivit specialiştilor, un copil care suferă de insolaţie trebuie să bea o jumătate de ceaşcă de apă la fiecare 15 minute. Sunt indicate băuturile pentru sportivi pentru că au concentraţia optimă de săruri şi zahăr. Atenţie! Nu forţa copilul să bea prea mult, prea repede, pentru că acest lucru poate conduce la greaţă şi vomă, ceea ce înseamnă accentuarea stării de deshidratare.

Căldură mare! Ghid de supravieţuire în caniculă [4]

foto: pixabay.com[5]

Endnotes:
  1. Insolaţia: https://www.medlife.ro/insolatia-la-copii-semnele-de-deshidratare-si-de-supraincalzire-simptomele-insolatiei-si-cum-o-putem-preveni.html
  2. 7 reguli de baza de respectat si aplicat copiilor pe toata perioada verii: http://sfatulparintilor.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/vara-copii-protectie-copii-insolatie-copii/
  3. 10 sfaturi sa ne protejam copiii de canicula: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/10-sfaturi-sa-ne-protejam-copiii-de-canicula/
  4. Căldură mare! Ghid de supravieţuire în caniculă : http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/pontul-zilei-familie-parinti/caldura-mare-ghid-de-supravietuire-in-canicula/
  5. pixabay.com: http://pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/ce-sa-faci-in-caz-de-insolatie-la-copii/