Atentie la anemie! Primeste copilul tau suficient fier?

by Sfatul Parintilor | 12/08/2019 18:10

Anemia [1]cauzata de deficitul de fier (anemia feripriva) este o problema comuna a copilariei.

Anemia este caracterizata de un nivel scazut de celule rosii in sange. Motivul principal al anemiei[2] [3]este dat de alimentatia prea saraca in fier a copilului. Un copil cu anemie va fi obosit, va arata palid, va fi irascibil sau poate sa nu aiba nici un simptom.

Foarte important este ca studii recente au aratat ca anemia in copilaria timpurie poate sa duca la intarziere in dezvoltarea mentala si fizica viitoare. Asadar, a preveni anemia in primii ani de viata ai copilului este vital si intra, evident, in responsabilitatile parintilor.

Categorii de risc

Copiii care se nasc prematur sunt supusi unui risc mai mare de a face anemie, desi anemia poate aparea si la bebelusii ce se nasc la termen, dar care nu primesc destul fier in alimentatia lor zilnica. De regula, copiii nascuti la termen vin pe lume cu rezerve suficiente de fier pentru primele luni de viata. Laptele de la sanul mamei ii ofera un supliment de fier asimilat foarte bine de catre bebelus.

Daca copilul e hranit cu formula de lapte, e foarte important sa fie un sortiment imbogatit cu fier. Parintii de regula intreaba daca formulele de lapte imbogatite cu fier cauzeaza constipatie copiilor. Desi multi copii se constipa din cand in cand, cercetarile au aratat ca nu fierul din laptele praf este cauza constipatiei.


Laptele de vaca nu trebuie sa apara in alimentatia copilului pana la cel devreme 12 luni, intrucat el este foarte sarac in fier. Mai mult, daca e introdus prea devreme in dieta copilului, laptele de vaca ii poate produce vatamari intestinale care duc la scaderea nivelului de fier din sange si astfel pot duce la anemie.


In jurul varstei de 4-6 luni, rezervele de fier ale unui bebelus se diminueaza si nici laptele de la san, nici laptele praf e posibil sa nu mai livreze fierul necesar unui copil in crestere. La acest moment se introduc in alimentatia celui mic cereale ce contin fier, ca sa ii asigure fierul suplimentar precum si alti nutrienti necesari.

Cauze anemie

Dupa aceasta varsta, trebuie sa ii iei copilului mancaruri gata preparate bogate in fier pe care le gasesti citind atent etichetele sau, daca ii prepari tu mancarea diversificata, alegandu-i acele  alimente cu continut ridicat de fier.
Desi multi copii sanatosi au o dieta bogata in fier, uneori se recomanda si un supliment alimentar de fier daca se diagnosticheaza o anemie la analizele de sange. Suplimentele de fier nu se vor da copilului decat la indicatia medicului si doar daca el e diagnosticat ca fiind anemic. Ele pot dauna sanatatii copilului daca fierul ajunge in corp in cantitate mai mare decat are nevoie acesta. Anemia feripriva poate fi prevenita de multe ori asigurandu-ne ca exista suficient fier in dieta copilului.

Deficienta de fier ramane, totusi, o problema reala, in special pentru unii copii intre 1-3 ani care mananca putin, in fuga, beau prea mult lapte si nu consuma alimente bogate in fier.

In general, copilul tau trebuie sa manance cel putin doua sau mai multe alimente bogate in fier pe zi. Pentru multi parinti este destul de dificil sa retina ce alimente contin fier mai mult decat altele. Iata totusi aceasta lista care te poate ajuta sa alegi alimentele potrivite pentru copil:

Alimentele bogate in fier

Alimentele care sunt o buna sursa de fier sunt:

 

Alimentele imbogatite cu fier

In afara de alimentele care au in mod natural mult fier in compozitia lor, acum se gasesc multe produse alimentare care sunt imbogatite cu fier sau au fier adaugat. Acesta este un lucru bun, pentru ca multi copii, in special cei mici, nu mananca cu placere multe din alimentele ce contin fier mult in mod natural, cum ar fi ficatul, fructele de mare sau lintea.

Cand cumperi mancare, intotdeauna verifica etichetele produselor ca sa gasesti acele alimente imbogatite cu fier, cum ar fi:

Nu uita! Un aliment care livreaza intre 10-19% sau mai mult din necesarul zilnic de fier inseamna ca este o sursa buna pentru acest nutrient, asa ca priveste cu atentie si compara etichetele produselor si cumpara-le pe acelea care au o valoare mai mare de supliment de fier.

Ce trebuie sa stii ca sa iei cele mai bune decizii

Surse:pediatrics.com si drpaul.com

Endnotes:
  1. Anemia : https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/alimentatie-sanatoasa/cum-sa-scapi-de-anemie-6-alimente-care-cresc-nivelul-de-fier-din-organism/
  2. anemiei: https://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/anemia_la_copii__simptome_si_tratament
  3. : https://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/anemia_la_copii__simptome_si_tratament

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/sanatate-prescolari/anemie-copii-analize-copii-fier-copii-alimente-fier-alimentatie-copii-crestere-copii/