Sfatulparintilor.ro

Alergii, astm bronsic, probleme respiratorii. Iata cum sa iti feresti copilul de praful din aer

Nu este un secret pentru nimeni ca traiul intr-un oras atrage dupa sine multa poluare care nu este deloc benefica pentru sanatate, in special pentru copii, care sunt mai sensibili si au risc crescut de alergii, astm bronsic si probleme respiratorii din cauza prafului din aer. Inevitabil, praful din aer ajunge si in casa si se depoziteaza in toate colturile locuintei.

Un parinte poate, totusi, sa ia masuri pentru a limita expunerea copilului sau la praf, in special in casa si in dormitorul copilului, intrucat praful devine periculos in special noaptea, atunci cand copilul sta minim 8 ore expus intr-o camera plina de praf in locuri la care nu te-ai gandi.

Iata care sunt acestea:

 • Asigura-te ca ai curatat regulat paturile, husele de canapea si de pat, draperiile si orice material textile care este la vedere si care este un loc propice pentru depozitarea prafului.

• Schimba asternuturile de pat in fiecare saptamana si spala-le cu apa fierbinte. Spala sau curata paturile din camera copilului la o luna de zile.

• Evita covoarele si mochetele fixe in dormitorul copilului. Un parchet pe jos care se poate curata des este o alegere mult mai sanatoasa. Foloseste covoare mai mici sau carpete care se pot curate des. Expune covoarele noi la aer pentru o zi intreaga inainte de a le duce in casa si deschide geamul cateva zile dupa aceea. Aspira bine carpetele sau covoarele inainte sa le muti dintr-o parte in alta in casa, pentru a reduce imprastierea prafului prin casa.

Citeste si: Beneficiile uimitoare ale ceaiului verde

• Mentine camera cat mai putin imbacsita cu mobila si cutii in exces. Cu cat ai mai multe corpuri de mobila sau zone de depozitat, cu atat mai mult praf se va aduna.

• Evita sa faci curatenie in camera copilului cu acesta de fata; aspirarea, stergerea prafului, curatarea carpetelor trebuie sa se faca atunci cand copilul nu are “sanse” sa inhaleze noi particule de praf. Nu uita sa cureti toate suprafetele cu o laveta speciala care colecteaza foarte bine praful.

• Daca exista aparat de aer conditionat in camera copilului, nu lasa praful sa se adune in filtrele sale. Mentine filtrele curate prin aspirarea si curatarea lor periodica.

• Imbunatateste aerisirea si schimbul de aer din locuinta. Lasa usile dintre camere deschise in majoritatea timpului pentru o mai buna circulatie a aerului si deschide toate geamurile de cel putin doua ori pe zi, cate 5-10 minute, pentru a se inlocui aerul din casa cu cel proaspat din exterior.

• Limiteaza activitatile in exteriorul casei daca expunerea copilului afara inseamna expunerea sa intr-un nor de praf. Alege locuri verzi unde sa duci copilul la joaca; daca nu le ai la indemana si nici nu il poti duce, uneori e mai sanatos sa tii copilul in casa pentru a-l proteja, in special daca este sensibil sau alergic la praf.

Nu rata nici: Alimente Yin si Yang. Cand sa mananci “rece”, cand sa mananci “cald”!

Imagine de Lorri Lang de la Pixabay

Exit mobile version