Povesti de Craciun. Cele mai frumoase povesti de Craciun pentru copii

by Sfatul Parintilor | 03/12/2021 18:11

Povesti de Craciun. Sarbatorile se apropie si ai un motiv in plus sa ii citesti copilului povesti. Basmele si  povestile cu zane, spiridusi si eroi le dezvolta copiilor inteligenta si creativitatea.

Povesti de Craciun. Beneficii

Cititul imbunatateste copilului abilitatile academice. Din postura de ascultator, copilul va observa miscarile tale, mimica, va invata sa te imite si, mai tarziu, ii va fi mai usor sa citeasca. Cititul le stimuleaza copiilor memoria, gandirea critica si vor intelege mai usor consecintele faptelor personajelor.

Povestile si basmele le vor dezvolta copiilor imaginatia, creativitatea si ii vor invata lectii importante de viata . Ei invata astfel sa faca distinctia intre bine si rau, intre curaj si lasitate, intre onoare si necinste. De asemenea, basmele si povestile le dezvolta copiilor inteligenta emotionala, empatia.

Si nu in cele din urma, putina magie nu strica nimanui. Magia ii invata pe copii sa nu inceteze niciodata sa viseze. Iar povestile de Craciun au din plin magie.

Cititi in continuare cele mai frumoase Povesti de Craciun.

Povesti de Craciun pentru copii: Povestea de Craciun a Reginei Maria a Romaniei

Povesti de craciun pentru copii[1]

O sa va istorisesc astazi o poveste foarte stranie, o poveste de Craciun!
E vorba de un put parasit, adanc si tainic, care se afla in mijlocul unei paduri mari si intunecoase.
Nimeni nu stia de ce putul era acolo, nici cine il facuse, nici cat de vechi era.
Taranii din imprejurimi se temeau grozav, caci din el se auzeau iesind vaiete, gemete si cateodata niste ciocanituri ca si cand cineva ar fi batut in ghizduri.
Credinta tuturora era ca un suflet sta robit in adancimea-i din care nu putea scapa.

Satul cel mai apropiat de padure se numea Galea; sat micut si saracacios, cu case scunde si ticaloase, in ale caror gradini florile pareau searbede si far’ de viata, caci pamantul era pietros si nerodnic.
In mijlocul satului se ridica o bisericuta veche de lemn, cu un acoperis foarte mare ce parea ca o doboara. Nenumaratele anotimpuri il parguisera atat de frumos, incat sita invechindu-i-se batea in cenusiu, de-ti era mai mare dragul sa privesti la el.

Tufe de lilieci batrani si piperniciti cresteau imprejurul bisericii, adapostind sub umbra lor umilele morminte imprastiate pe alocuri, ca o turma de oi parasite.

Taranii se cam rusinau de bisericuta lor darapanata si visau sa dureze una noua, frumoasa si alba pe dinafara, cu un acoperis de tabla, ce ar fi stralucit la soare ca argintul si prin care n-ar fi razbit in vremuri rele nici ploaia, nici zapada. Iar amvonul sa aiba stalpi grosi de piatra zugravita in culori vii, cu ochiul lui Dumnezeu vopsit deasupra usii.
Fara indoiala ca noua ne-ar fi placut mai mult bisericuta stramba de lemn, cu acoperisul cel mare, dar vedeti… fiecare sat isi are ravna si mandria lui si nu-i place sa ramaie mai prejos de altul.
In Bostea, satul de dincolo de padure, se inaltase o biserica noua si mare, asa precum o ravneau cei din Galea.

Galea era un biet satuc sarac, ce suferea cumplit de starea in care se gasea.

Dar pare-mi-se ca vorbeam de putul fermecat, nu e asa?
Nu stiu de ce, taranii isi inchipuiau ca fiinta necunoscuta, ce sta robita acolo, le-ar fi adus mari primejdii daca ar fi scapat din put si ca singurul mijloc de a o imblanzi era sa-i arunce mici daruri.
Adeseori saracii cred ca singurul chip de a goni nenorocul de la pragul casei lor e sa aduca jertfe lui Dumnezeu si oricarei alte puteri.
Dar Dumnezeu stie bine ca viata saracului nu e decat un lung sir de jertfe, de la inceput si pana la sfarsit!

La anumite sarbatori, mai cu seama la Sfanta Maria si la Sfantul Dumitru, satenii luasera obiceiul sa duca daruri putului fermecat.

Cum se sfarsea liturghia, inainte de a merge la hora sau la carciuma, se adunau palcuri, palcuri si porneau spre padure cu ciudatele lor daruri. Unii duceau flori sau oua incondeiate ori covrigi presarati cu susan, altii snopi de grau legati cu cordele frumoase. Copiii dadeau bucuros cele dintai poame coapte ce le capatau: prune, cirese sau nuci, ori pietricele adunate din albia raului, care deveneau frumoase, trandafirii si lucitoare cand le lingeau.
Fetele aruncau margele din ciucurii betelor, poze cu sfinti, marturii si multe alte nimicuri, cumparate la Mosi; iar flacaii, parale marunte, nasturi de la tunici militare si garoafele rosii, pe care cu atata drag le purtau la ureche!
Chiar babele, cu furca in brau, mergeau schiopatand pe zaduf si cadeau langa put frante de oboseala, apoi aruncau in apa carbuni nestinsi, lana sau canepa, bolborosind descantece si ruga­ciuni, pe cand trageau cu coada ochiului la tineret, doar, doar de le-o gasi vreun cusur.

Iarna, putul era cu totul parasit, ca nu se incumeta nimeni sa treaca prin padure.

La marginea satului Galea, intr-o casa atat de mica si de umila, incat parea mai mult o coliba, traia o vaduva saraca, anume Maria. Tot satul o cunostea sub numele de Maria-Vaduva.
Sarmana avea un singur copil, Petre, cu ochi mari albastri si-un obrajor searbad si ingrijorat. Semana leit cu maica-sa. Baietelul mai avusese doua surori, dar amandoua putrezeau sub lilia­cul din curtea bisericii. Atat de lipsita fusese maica-sa, incat n-avusese parte sa puna macar o cruce pe locul unde se odihneau copilele ei. Si de aceasta Petre mult se mai amara!

Foarte evlavios, baiatul vaduvei tinea toate posturile; lasa ca, la drept vorbind, mancare destula n-avea niciodata. Urma cu sfintenie invatamintele bisericii, asculta cu luare aminte ce-i spunea popa Toader, cu toate ca nu pricepea indeajuns intelesul cuvantarilor si ca multe dintre ele se intiparisera gresit in mintea lui frageda.
Intre altele, Petre ramasese cu credinta ca biserica din Bostea era mult mai sfanta, fiind mai mare si mai noua decat bisericuta lor.
Gandul acesta i se pironise-n minte, intr-o duminica dupa slujba, cand popa Toader, vorbind despre adunarea banilor pentru cladirea sfantului locas, daduse ca pilda biserica din Bostea, inaltata din jertfele fiecarui locuitor. Sarac si bogat dadusera toti o parte din castigurile lor, agonisite cu truda, cinstind astfel numele Domnului.

Bineinteles, Petre n-avea bani, nici macar o letcaie; de-ar fi putut, cu draga inima ar fi daruit tot, pentru zidirea unei noi biserici.

El nu fusese niciodata la Bostea si, tocmai de aceea, isi inchipuia biserica minunat de frumoasa, avand toate insusirile ce lipseau cu desavarsire saracacioasei bisericute din Galea.
Petre avea sapte ani cand, pe la inceputul iernii, care venise anul acela cu mare strasnicie, maica-sa se imbolnavi greu de tot. Baietelul o iubea mai presus de orice si sufletul ii era chinuit de o nespusa durere vazand-o suferind, fara ca el, bietul, sa-i poata veni in ajutor!
Maria, foarte rabdatoare, nu se tanguia degeaba. In coliba ei nu era pat; se culca de obicei pe un fel de lavita de lemn, acoperita cu velinte zdrentuite si, pe acest asternut ticalos, zacea tremurand de friguri, cu buzele vinete si crapate.

O vatra mare de pamant cuprindea mai tot locul in odaita stramta, Maria se culca dupa cuptor, pe care Petre isi dadea toata silinta sa-l tie cald, carand zilnic din padure cate vreascuri putea duce in spinare. Cum era bondoc si sarcina grea, se incovoia astfel, incat parea un arici urias, ce-si croia drum prin zapada.

Petre cauta sa-si gateasca. Cateva funii de ceapa uscata, atarnate dupa vatra, si putin malai intr-o copaie erau toate merindele de iarna.

Fireste ca baietelul nu era bucatar bun si Maria, suspinand, inlatura strachina cu fiertura pe care el ingrijorat i-o aducea. Cum se framanta bietul copil si ce siroaie de lacrimi curgeau pe obrajorii lui searbezi!… Atunci se vara intr-un colt, ingenunchea si zicea Tatal Nostru si inca alte rugaciuni, pe care le invatase de la popa Toader. Le insira una dupa alta, cu toate ca nu aveau nicio legatura cu durerea lui, dar erau rugaciuni, nu e asa? si deci bine primite de Cel de Sus!

Apoi Petre se strecura langa maica-sa, lipindu-se de ea, cu nadejdea ca o va incalzi strangand-o cu drag in bratele lui slabanoage.

Dar vai! Dumnezeu parea ca n-aude rugaciunea baiatului.
Mariei ii era din ce in ce mai rau!…
Atunci copilul, inchipuindu-si ca gresise cumva inaintea lui Dumnezeu, simtea o mustrare de cuget, cu toate ca nu-si putea aminti sa fi calcat vreuna dintre cele zece porunci.
Petre era un copilas atat de cuminte, incat ti-era mai mare dragul si mila de el. N-avusese inca vreme sa se bucure de nimic, dar nici sa fie uracios, caci de cand se tinea pe picioruse fusese nevoit s-o ajute pe maica-sa si sa lucreze alaturi de ea.

Avea o inimioara curata si grijulie, gata sa duca povara grea pentru umerii lui.

Era-n ajunul Craciunului.
Maria tot zacea dand mana cu moartea, cand deodata lui Petre ii veni un gand.
El avea adesea in minte ganduri nelamurite, pe care nimeni nu-si da osteneala sa i le desluseasca. Acela ce-l framanta de catava vreme se infaptui si iata cum:
Petre stia ca, daca vrei sa ti se implineasca o dorinta, trebuie sa aprinzi cu evlavie lumanari pe la icoane si mai ales la aceea a Maicii Domnului, caci lumanarile aprinse cu credinta intaresc rugaciunea.
El capatase de la batranul dascal o lumanarica, drept multumire ca-i ajutase duminica din urma la slujba liturghiei.
Lumanarea era atat de subtire si de putintica, incat trebuia pazita cu multa grija. Pe deasupra, batranul dascal ii daduse si o cutioara veche, cam rupta, cu cinci chibrituri; de le pazea de umezeala, cu ele putea aprinde lumanarea dinaintea icoanei.

Toate ar fi mers bine, daca Petre nu si-ar fi pus in minte ca trebuie sa duca lumanarea la biserica din Bostea.

Ca toti satenii avea si el credinta gresita ca bisericuta lor nu era destul de sfanta si vrednica de Dumnezeu. Scumpa si mult iubita bisericuta!…
Ca sa mergi la Bostea, trebuia ori sa faci un ocol mare, mare de tot, ori s-o croiesti de-a dreptul prin padurea intunecoasa, unde se afla putul cu pricina.
Baiatul se temea chiar vara de izvorul plin de gemete, darmite iarna, cand prin padurea innegrita sufla viscolul si lupii dadeau tarcoale.
Nevrand sa lase pe maica-sa prea mult singura, cu toata frica, baietelul se hotari sa infrunte poteca inspaimantatoare!

Isi lua deci sumanul, caciula ce fusese odata a tatane-sau si care era mai mare decat dansul, isi puse niste manusi, mai mult carpite decat bune, ascunse-n buzunar cu grija chibriturile, nepretuita lumanare si fu gata de drum. Dar inainte de a iesi din coliba, nu uita sa gramadeasca pe foc toate lemnele ramase si sa puna, alaturi de maica-sa, o cana cu apa.
Maria sta cu fata la perete, aiurind. Insira fel de fel de vorbe fara rost, care umpleau de spaima sufletul bietului copil!
Amurgul incepuse sa-si cearna intunericul. Petre nu putuse insa pleca mai devreme. Se simtea cam nelinistit, dar hotarat sa-si indeplineasca planul, nu se mai gandea la ce putea sa pateasca…
In curand ajunse la marginea padurii. Cu barbatie se adanci intr-insa, desi inima-i batea strasnic.

„Putea-voi sa ocolesc putul? gandi baiatul. Sunt doua poteci: cea mai lunga nu trece pe langa el.”

In padure vantul urla prin craci cu un glas manios. Petre tremura. Ce frig se lasase!… Din feri­cire, zapada nu era mare, decat prin locurile unde o gramadise viscolul. Cu toata graba, noaptea parea ca-l urmareste, ca-l ajunge, ca-l prinde!… Gatlejul i se strangea, sufla din greu si gafaia umbland.
Ce padure mare!… Ce copaci inalti!…

Niciodata Petre nu se simtise atat de mititel.

– Ah! De-as nimeri calea cea buna, zise copilul aproape tare, nu vreau sa trec pe langa cumplitul put!…
Si tocmai cand spunea aceste cuvinte – poc, poc -, auzi un sunet care-l inmarmuri de frica. – Poc, poc… o ciocanitura… si apoi alta, ca un vaiet ce iesea chiar din fundul pamantului.
Cu tot gerul, incepura sa-l treaca sudorile.
Ce noapte adanca! Copacii se prefacura in ziduri negre, inchizandu-l din toate partile.

Poc, poc… Doamne, Doamne! Asta-i glasul din put!… Ca prins de-o vraja, Petre inainta. Ar fi putut sa dea dosul si, strecurandu-se printre copaci, sa lase in laturi locul blestemat, dar, nu se gandea la una ca asta, ci inainta cu pas hotarat, atras parca de acea grozavie.
Da, iaca putul negru si nenorocit de care nu putea scapa! Inspaimantat, Petre se impiedica, incerca sa se ridice, dar cazu gafaind chiar la marginea lui.

O clipa ramase acolo, cu obrazul ingropat in zapada rece, plangand cu hohote.

Dar ce-o mai fi si asta? Plange si altcineva? Nu se afla numai el in acea singuratate? Mai era si alt deznadajduit acolo? Se insela? I se parea ca aude glasul unui copil care plange, plange mereu.
Petre se ridica. Nu-i mai era frica. Cum sa se teama de un biet copil care plange in intuneric?!
Din nou se auzira ciocanituri. Poc, poc… Oh!… Afurisitul de put!… Picioarele i se muiara si totusi trebui sa se uite peste colac. O putere mai tare ca vointa lui il impingea la aceasta.

Lui Petre ii fusese intotdeauna urat sa se uite in put, chiar ziua-n amiaza mare, cand maica-sa il tinea de mana. Caci dupa aceea, nopti in sir nu se putea odihni, inchipuindu-si ca aluneca in groaznica si intunecoasa tainita.
Acum era cu desavarsire singur. Se-nnoptase de-a binelea. Cine putea fi acolo jos? Ce taina se ascundea in necunoscuta adancime? Nu-si mai dadea seama. Inima lui batea astfel ori era un zgomot ce venea din put?

Deodata, un glas ascutit de copil striga:

– Oh, lasa-ma sa ies! Ajuta-mi! Arunca-mi lumanarea ta. Sunt singur aici in intuneric si mi-e atat de frig!…
– Lumanarica mea! suspina Petre, uitand spaima, mirarea si orice alta simtire, afara de dorinta de a-si pastra nepretuita lumanare. Nu pot sa ti-o arunc! Nu pot! Nu pot!
– Dar mi-e frig aici, striga din put glasul, mi-e frig!… Mi-e frica!… Si azi e Craciunul!… Si eu sunt singur in intuneric!…
– Ei bine, dar mama mea e bolnava pe moarte! raspunse Petre fara teama, rezemat de colacul putului. Nu se mai gandea deloc la lucrul nemaipomenit ce i se intampla. Toata fiinta lui era stapanita de dorinta sa-si pastreze scumpa lumanarica, menita sa rascumpere sanatatea mamei lui!… Nu pot sa-ti dau lumanarea! – zise el mahnit. Trebuie sa ma duc la Bostea, s-o aprind dinaintea Maicii Domnului, sa se insanatoseze mama!…

– Destule lumanari ard dinaintea icoanelor in ajunul Craciunului! raspunse glasul.

Fecioara Maria n-o sa simta lipsa flacarii tale, pe cand eu aci sunt parasit si mi-e frig!… Da-mi! Da-mi lumanarica ta!…
– Dar toate lumanarile aprinse dinaintea Maicii Prea Curate nu o pot inlocui pe a mea – se jeli Petre cu totul coplesit de mila si durere. Nu voi mai putea capata niciodata alta lumanare. Sunt un biet baiat sarac; daca moare mama raman singur pe lume!… Si-s prea mic ca sa pot trai fara sprijin!… Si saracutul cazu in genunchi, rezemandu-si din nou capul de marginea putului.
– In numele binecuvantatului Prunc al Fecioarei Maria, da-mi lumanarea! se mai ruga o data glasul. E noaptea Nasterii Mantuitorului. Se poate ca o rugaciune facuta in numele Lui sa nu fie ascultata?!
Petre, nehotarat, tot sovaia! Cu inima impartita in doua se intreba, care-i era datoria? Toata nadejdea si-o pusese in faclioara ce voia sa aprinda in biserica din Bostea. Acum, in lupta lui sufleteasca, in marea lui credinta, nu mai stia ce sa faca.

– In numele Sfantului Prunc si al Maicii Nascatoare de Dumnezeu, – zise din nou glasul aproape stins – sunt inghetat, sunt parasit. Si eu sunt un copil, un biet copilas! Oh, fie-ti mila de mine!… Da-mi lumina!…

Petre incepu a plange. Inima-i parea ca se topeste de amaraciune si de chin. Suferea pentru copilul robit, suferea pentru maica-sa, pentru el insusi, pentru intreaga lume, in care totul i se parea pacatos, nedrept, sarac ca si coliba lor, ca si bisericuta de lemn, doborata sub povara acoperisului prea greu!
Cum sta rezemat, frant de durere, dinaintea ochilor i se arata vedenia bisericii din Bostea, biserica in care nu va mai intra! O neinchipuita slava o inconjura, scaldand-o intr-o stralucire pe care nimic n-o putea ajunge.
De-acum Petre stia ca-si va jertfi lumanarea! Nu-i fusese oare ceruta in numele Mantuitorului, a carui nastere se praznuia azi?! El nu se intreba o clipa cum o singura lumanarica putea dezrobi copilul din put! In invalmaseala gandurilor, flacara ei devenise pentru dansul lucrul cel mai de capetenie de pe pamant.

– Na lumanarica mea! zise oftand. Ia-o! Prinde si cinci chibrituri, vezi sa nu se ude, adauga el cu ingrijorare copilareasca, caci nu se vor mai aprinde!

Apoi, aplecandu-se peste colac, le arunca in put, jertfindu-si astfel ultima nadejde.

Dupa aceasta, isi acoperi fata cu mainile, sprijinindu-si fruntea de marginea inghetata si-ncepu a plange cu hohote. Deodata inalta capul. Ce se auzea?!… Cantece!… Visa?… Sunetele a mii de harfe ce pareau ca vibreaza-n vazduh si razele aurii, minunate, de unde veneau?

Minune! Lumina si sunetele rapitoare ieseau chiar din gura neagra si posomorata a putului.

Ce se intamplase? Deodata isi simti inima plina de o neinchipuita bucurie!…

– Doamne!… sopti baiatul zdrentaros, ingenunchind ca in biserica pe cand se savarseste sfanta taina, caci in fata lui se ivise un copil cu parul plavit si carliontat, plasmuit numai din lumina, un copil neinchipuit de frumos.
– Multumesc – grai stralucita aratare – ti-a fost mila de mine, m-ai dezrobit, jertfindu-ti singura nadejde! Priveste razele raspandite de lumanarea ta! Si copilul ridica bratul, iar Petre vazu ca licarirea-i se prefacuse intr-o vapaie, ce lumina intreg pamantul!…
– Du-te la maica-ta, care te asteapta. Eu voi duce lumanarea la bisericuta de lemn, care e tot atat de sfanta ca orisicare alta biserica.
Tremurand, Petre lua caciula de jos, dar fata de atata sfintenie, nu indrazni sa si-o puna pe cap.

Ca-n vis, se lua dupa copilul minunat, a carui slava se revarsa asupra intregii paduri.

Petre nu mai simtea nici teama, nici frigul, nici oboseala; pasea ca si cand ar fi avut aripi!
Cand ajunsera in sat, minunatul copil se opri putin, arata coliba si-i zise: „Maica-ta te asteapta; dupa ce vei vedea-o, du-te la bisericuta cea veche.”
Fireste, Petre ii asculta porunca. Cu inima saltand de bucurie alerga spre casa, impinse usa, se repezi inauntru strigand: „Mama, mama”…
Fara nicio urma de suferinta, sarmana Maria era atat de intinerita si de frumoasa, incat chiar zdrentele de pe dansa pareau schimbate.

Isi deschise bratele pentru a-si primi odorul. Si-l stranse la san, singurul dulce adapost ce-l avusese Petre vreodata. Rezemand capul de pieptul maica-sii, copilul se simtea prea covarsit de fericire ca sa poata vorbi.

Maria nu-l intreba ce se intamplase; stia numai ca se tamaduise, ca era ajunul Craciunului si ca-l strangea in brate pe fiul ei iubit.

Mai tarziu, Petre pleca spre biserica precum ii poruncise copilul minunat. Stelele straluceau pe cer, satul era adormit si tacut, casele pareau umbre negre pe zapada alba.
Indeobste bisericuta nu se deosebea de umbrele celorlalte case decat prin clopotnita. In noaptea asta insa, in asta noapte sfanta, ea se prefacuse intr-o lacra de lumina ale carei raze se revarsau prin ferestre, prin crapaturile zidurilor si ale acoperisului. Acea dispretuita bisericuta se schimbase intr-un juvaer sclipitor ce imprastia lumina pe cer si pe neaua inghetata.
Cu capul gol, cu mainile impreunate, cu pasi sovaitori, ca un hagiu venit de departe, Petre se apropie de Sfantul locas, trecu pragul, cazu in genunchi, uimit si rapit de fericire.

Catesitrele usi ale altarului erau deschise si inauntru, pe sfanta masa, ardea lumanarica lui. In toata biserica nu se mai gasea alta lumanare aprinsa si cu toate acestea mica flacara era atat de vie, incat prefacea smeritul locas intr-o slava de stralucire, de pace, de frumusete, de bucurie si de marire. Chiar biserica din Bostea nu putea fi mai frumoasa in acea noapte ca bisericuta din Galea!
Petre intelese minunea! Mama i se insanatosise, putul se dezlegase de blestem si cu toate ca Sfantul Prunc se facuse nevazut, mana lui pusese umila-i jertfa pe altarul Domnului!
De-un singur lucru nu se putea insa dumeri Petre: ca iubirea lui facuse aceasta minune!
Iubirea si credinta lui!…

Sursa: Povestile Reginei Maria a Romaniei, editura Curtea Veche, 2011[2]

Credit foto: Curteaveche.ro

Citeste si Povesti de Craciun pentru copii: Legenda bradului[3]

Povesti de Craciun: Fratiorul de Craciun

Undeva departe, tocmai la Polul Nord, in Laponia, se afla casa lui Mos Craciun. Padurile de brazi inzapezite inconjoara ca niste straji palatul sau. In jur este liniste si pustiu, dar inauntru, in atelier, munca este in toi, mai ales in luna decembrie. Atunci nu mai este timp de nicio pauza.

Mos Craciun isi privi calendarul si spuse:

Isi puse ochelarii lui cei rotunzi si incepu sa citeasca.

Piticul Barba Argintie isi nota in carnetelul sau toate dorintele copiilor si la fiecare ora cobora jos la pitici, pentru a le da noua lista de cadouri. Deodata, Mos Craciun isi duse mana la frunte si incremeni. Barba-Argintie sari ingrijorat.

Barba-Argintie lua foaia si incepu sa citeasca:

Mos Craciun, de doi ani, cu dor,

Iti cer doar un fratior.

Tu imi trimiti numai papusele,

Hainute si carticele.

Nicusor a primit un fratior,

Care deja a implinit un anisor..

Te rog mult, indeplineste-mi dorinta.

Te astept! Cu drag, Ancuta.

Lui Barba Argintie ii cazu scrisoarea din mana.

– Bebelus?! Dar noi cumva suntem berze? Berzele se ocupa cu acest fel de cadouri.

Mos Craciun se apleca, lua scrisoarea de jos, o citi din nou si rasufla deznadajduit. Pana acum nu i s-a intamplat sa nu indeplineasca vreo dorinta a unui copil. Ce sa faca?

Dupa putin timp, acestia se stransera in jurul lui. Barba-Argintie le povestise despre neobisnuita scrisoare, iar acum fiecare venea cu o idee.

Intr-un minut el se intoarse cu un pitic, care isi tinea capul mereu plecat. Mos Craciun se apropie de el, il apuca de barbie si il privi cu uimire. Piticul, intr-adevar, nu avea barba. Si daca ar fi purtat hainele lui de pitic, ar fi semanat cu adevarat cu un bebelus de om.

Mos Craciun izbucni in ras.

Dupa ce a ramas singur, blandul batran incepu sa se gandeasca. Oare cum va reusi piticul lui sa traiasca printre oameni? Iar asta nu era o minciuna fata de Ancuta? Dar ce ar putea face? Nici chiar in cea de-a doua zi nu reusi sa gaseasca un raspuns. Ii era si mai rau, mai ales cand din camera micutului Poznas se auzeau plansete. Oare doar exersa sau chiar plangea cu adevarat?

In aceasta seara trebuia sa inhame renii, iar in fata lui statea o scrisoare intarziata, insa el nici nu avea curaj sa o priveasca.

– Dar ce fac eu ?! isi reprosa Mos Craciun. Nu se poate ca scrisoarea unui copil sa ramana necitita!

O deschise si incepu sa citeasca.

– Ceeeee ?! striga el, incat Barba-Argintie sari cat colo de sperietura. Ceee ?! repeta Mos Craciun, iar rasul lui rabufni in intregul palat. Cand se mai linisti putin, el incepu sa citeasca scrisoarea cu voce tare:

Draga Mosule Craciun,

Pe pamant esti cel mai bun!

Impreuna cu-acest bilet iti trimit

Si multe salutari in plic!

Cadoul tau, cu albastri ochisori,

A sosit deja! E acasa la noi!

De doi ani cum il astept sa vie…

Numai mama stie!

Mii de multumiri iti trimit

Ca dorinta mi-ai implinit !

Un fratior mititel acuma am

Si-i voi povesti de tine an de an!

Seara, Mos Craciun incepu sa goneasca prin lume cu sania lui inaripata, insa rasul lui zgomotos si vesel rasuna mult timp in asfintit.

(Editura Stefan, Mos Craciun in padure)

Citeste si Povesti de Craciun pentru copii: Copilul si Ingerul.[4]

Povesti de Craciun: Dovada ca Mos Craciun exista

 

Bunica mea m-a invatat totul despre Craciun[5]. Eram doar un copil. Tin minte cum am strabatut orasul pe bicicleta, impacientat, atunci cand sora mea cea mare a aruncat bomba: “Nu exista Mos Craciun[6]! Asta e o prostie! Chiar si fraierii stiu asta!”.

Bunica mea nu era tipul sclifosit de persoana, niciodata nu a fost. Am fugit cat de repede am putut la ea, stiind ca ma pot astepta de la ea la un raspuns franc, verde in fata. Stiam ca intotdeauna imi va sp

Bunica era acasa, pregatise o mancare care inca era aburinda si care mirosea dumnezeieste. Printre imbucaturi, i-am spus tot. Ea m-a asteptat sa termin de mancat.

“Pfff. Nu exista Mos Craciun[7], auzi”, pufaia ea nervoasa. “Ce ridicol! Sa nu crezi asta. Acest zvon circula de zeci de ani si pe mine ma umple de furie. Acum pune-ti haina pe tine si hai sa mergem.”

“Sa mergem?? Unde sa mergem, bunico??” am intrebat-o. Practic nici nu imi terminasem mancarea.

Locul unde bunica a vrut sa ma duca era de fapt magazinul din cartier, care avea de toate cele trebuincioase unei gospodarii, cate un pic din fiecare. In timp ce intram in magazin, bunica mi-a dat 50 de lei. Era o avere totusi in acele zile.

 

“Ia acesti bani” zise ea, “si cumpara ceva pentru cineva care are nevoie de ce cumperi. Eu te voi astepta afara”. Apoi a iesit si a ramas in fata magazinului.

 

Aveam doar 8 ani atunci. Mergeam des cu mama la cumparaturi dar pana atunci nu cumparasem niciodata ceva de unul singur. Magazinul imi parea mare si aglomerat, plin de lume care se inghesuia sa isi faca pe ultima suta de metri cumparaturile de Craciun. Cateva clipe am stat acolo, confuz, uitandu-ma chioras la cei 50 de lei, intrebandu-ma ce sa cumpar si mai ales cui, pentru numele lui Dumnezeu. M-am gandit la toti oamenii pe care ii cunosteam: membrii familiei, prietenii mei, vecinii mei, copiii de la scoala, oamenii cu care ma mai intalneam la slujba de la biserica.

Tocmai cand credeam ca i-am epuizat pe toti, brusc mi-am amintit de Ionut. Era tipul de copil cu parul incalcit si nespalat si uneori cu respiratie urat mirositoare. Era cu mine in clasa a doua, in banca a treia de la geam. Ionut nu avea o haina mai groasa. Stiu asta pentru ca in pauze el nu iesea afara iarna. Mama lui mereu trimitea cate un bilet invatatoarei sa ii spuna ca e racit si tuseste si sa nu il lase afara dar toti copii stiau ca Ionut nu avea raceala, el nu avea o haina mai groasa.

Mi-am privit cei 50 de lei cu un entuziasm care crestea pe masura ce clipele treceau. Ii voi cumpara lui Ionut o haina. M-am oprit la un hanorac mai grosut care era si flausat pe dedesubt si care avea si gluga. M-am dus la casa, punand hanoracul si banii in fata doamnei casiere, fara sa mai verific cat costa, convins fiind ca pot cumpara orice din acel magazin cu 50 de lei.

 

Ea s-a uitat la haina, la bani si la mine.

 

“Este un cadou de Craciun pentru cineva?” m-a intrebat cu blandete. “Da”, am replicat timid. “Este … pentru Ionut. Este un baietel din clasa mea si el nu are o haina mai groasa ca sa iasa cu noi afara la aer in recreatie.”.

Doamna a zambit la mine. Nu mi-a dat rest, in schimb a pus hanoracul intr-o punga frumoasa si mi-a urat Craciun fericit. Ulterior aveam sa aflu ca acel hanorac costa mai mult decat cei 50 de lei ai mei.

In acea seara, bunica m-a ajutat sa impachetez hanoracul in hartie frumoasa cu model de Craciun si sa ii pun o fundita si am scris pe el “Pentru Ionut, de la Mos Craciun”…. Bunica mi-a spus ca lui Mos Craciun intotdeauna ii placea discretia.

Apoi am mers impreuna pana in dreptul casei lui Ionut, explicandu-mi ca de acum eu sunt si voi fi oficial intotdeauna unul din ajutoarele lui Mos Craciun. Ne-am furisat impreuna prin tufele din fata portii casei lui Ionut.

 

Deodata, bunica m-a impins de la spate: “E in regula, Mos Craciun”, mi-a soptit, “du-te acum!”.

 

Am tras adanc aer in piept, am tasnit spre usa casei, am aruncat cadoul langa scara, am sunat de 2 ori la usa si am fugit cat m-au tinut picioarele spre tufe si spre bunica inapoi. Am asteptat emotionati impreuna, tinandu-ne rasuflarea, in intuneric, in spatele unei tufe, ca sa se deschida poarta. In final s-a deschis si era chiar Ionut. S-a uitat in jos, s-a uitat in jur, si-a ridicat cadoul, l-a luat inauntru si a inchis usa.

Patruzeci de ani de viata nu au sters sau diminuat entuziasmul acelor clipe pe care le-am trait, tremurand de frig si de emotie, langa bunica mea, in tufele de langa casa colegului Ionut.

In acea noapte am realizat faptul ca toate aceste zvonuri cum ca nu ar exista Mos Craciun sunt, asa cum spunea si bunica mea draga: ri-di-co-le!!

Mos Cracin traieste si este bine, sanatos … si stiti ceva? Cu totii suntem ucenici si ajutoare in echipa lui!

Citeste si Povesti de Craciun pentru copii: Ajutorul de Craciun[8]

Povesti de Craciun pentru copii: De ce plange Mos Craciun

 

Cu cateva zile inainte de Craciun[9], am avut un musafir neobisnuit calcandu-mi pragul casei. Iata cum s-a intamplat. Tocmai imi terminasem treburile gospodaresti specifice pregatirilor de Craciun[10] si ma pregateam sa ma duc la culcare, cand am auzit un zgomot venind din fata casei. Am deschis usa holului si, spre uriasa mea surprindere, era Mos Craciun[11] in persoana; se vedea in spatele unui brad frumos. Si-a pus degetul la gura, semn sa nu strig.

„Ce faci aici??”, ma pregateam sa il intreb.

Cuvintele mi s-au oprit in gat cand am vazut ca avea lacrimi in ochi. Alura vesela cu care suntem obisnuiti sa il vedem pe Mos Craciun[6] disparuse.

Apoi el mi-a spus simplu si convingator: “Invata-i pe copii!”.

Eram contrariata. Ce vroia sa spuna cu aceste cuvinte?? El mi-a anticipat intrebarea si, cu o miscare rapida, a scos un sac mic de jucarii din spatele bradului adus de el.

In timp ce eu stateam acolo complet uluita, Mos Craciun[12] mi-a repetat: “Invata-i pe copii! Invata-i, invatati-i adevarata semnificatie a Craciunului, cea veche care acum s-a uitat cu desavarsire! Prea putini copii din ziua de azi stiu cu adevarat ce inseamna Craciunul…”.

 

Mos Craciun s-a intins spre sacul sau si a scos de acolo o coroana verde de brad proaspat.

 

“Invatati-i pe copii ca verdele proaspat al bradului de Craciun ramane asa, verde, tot anul, simbolizand speranta omenirii ce nu piere niciodata. Toate acele bradului sunt indreptate spre exterior, adica spre Cer, semn al simbolului ca gandurile omului se indreapta toate, cu speranta, spre divinitate.”

A scos apoi din sacul sau o stea stralucitoare pe care a pus-o in varful bradului adus de el. “Invatati-i pe copii ca steaua se pune in varf de brad ca simbol al promisiunilor pe care noi, oamenii, le-am facut – catre noi insine soi catre semenii nostri – si pe care ni le reamintim privind steaua de Craciun, exact asa cum Dumnezeu a promis sa salveze lumea iar steaua e simbol ca El s-a tinut de cuvant.”

Apoi a scos din sac o lumanare frumoasa de Craciun, din cele cu care suntem obisnuiti sa ornam frumos casa in seara de Ajun. “Invatati-i pe copii ca lumanarile simbolizeaza faptul ca Iisus a luminat lumea prin nasterea Sa pe acest pamant si cand vedem o flacara arzand de Craciun sa ne reamintim ca este un simbol al luminii prin care El ne arata drumul prin intuneric.”

Inca o data s-a aplecat in sacul lui si a scos o globuri rosii.

“Invatati-i pe copii ca globurile rosii care orneaza bradul simbolizeaza natura eterna a iubirii. Adevarata iubire supravietuieste mereu. Iubirea este ca un glob de afectiune, iar ea straluceste de Craciun precum globurile in bradul frumos impodobit.”.

Apoi Mosul a scos din sac un ornament decorativ cu el insusi. “Invatati-i pe copii ca Mos Craciun simbolizeaza generozitatea si binele pe care il simtim pe durata lunii decembrie atunci cand daruim si suntem buni cu oamenii.”

A scos apoi o frunza din planta sfanta a Craciunului. “Invatati-i pe copii ca planta aceasta sfanta semnifica nemurirea. Ea reprezinta coroana de spini purtata de Iisus iar bobitele rosii ale plantei reprezinta picaturi de sange varsate de El.”

Apoi, a scos din sac un cadou impachetat frumos si a spus:

“Invatati-i pe copii ca Dumnezeu a iubit asa de mult oamenii si lumea incat ne-a daruit pe singurul sau Fiu exact in ziua de Craciun, atunci cand s-a nascut Iisus. Sa ii multumim in fiecare an, de Craciun, lui Dumnezeu pentru acest dar nepretuit. Invatati-i pe copii ca magii cei intelepti s-au inchinat in fata pruncului sfant si i-au daruit aur si mir. Si noi trebuie sa facem cadouri in acelasi spirit ca magii intelepti”.

Cand a scos din sacul sau un ingeras simbol de agatat in brad, a completat, oftand “Invatati-i pe copii ca ingerii au fost cei care au vestit cu trompetele lor vestea glorioasa a nasterii Mantuitorului.”

Deodata am auzit un sunet cristalin si curat facut de un clopotel iar Mos Craciun a scos din sacul sau ultimul simbol si anume clopotelul auriu. “Invatati-i pe copii ca, precum oaia ratacita care a fost gasita cu ajutorul sunetului de clopotel, la fel acest sunet ii va reuni pe oameni in jurul sau. Clopotelul simbolizeaza indrumarea, ghidarea si reintoarcerea acasa, la matca, la suflet.”

Mos Craciun s-a uitat la bradul impodobit si chipul i s-a mai luminat.

S-a uitat spre mine si i-am intrezarit din nou sclipirea traditionala in ochi. El spuse: “Tine minte si transmite tuturor parintilor sa ii inveti pe copiii lor adevarata semnificatie a sarbatorii Craciunului si sa nu mai fiu eu pus mereu in centrul atentiei, pentru ca eu am fost creat ca un simbol de a reaminti oamenilor an de an prin tot ce aduce atmosfera acestei luni sa il purtam in inima, in gand, in vorbe si in fapte pe Cel de la care totul a inceput candva.

Luati-va putin timp departe de agitatia sezonului ca sa ii multumiti pentru toate binecuvantarile pe care vi le-a daruit. Unii dintre voi sunt norocosi ca pot sarbatori inca un Craciun frumos alaturi de familie si prieteni, in timp ce alti oameni care s-au bucurat anul trecut de Craciun nu au reusit sa ajunga si la acesta. Fiti recunoscatori, multumiti si numarati-va motivele de bucurie din viata voastra in seara sfanta de Craciun. Daruiti si nu va mai enervati pentru toate motivele care va solicita in aceste zile. Bucurati-va ca aveti pentru cine pregati, alerga, imparti.”

In timp ce Mosul vorbea cu o voce blanda si soptita, eu ma uitam la bradul impodobit si la lumanare, iar cand am intors capul sa il mai vad o data… disparuse…

Multumesc, Mos Craciun… Nu voi uita niciodata si iti promit ca ii voi invata pe copii.

Citeste si Poveşti de Crăciun pentru copii: Cadoul de Crăciun[13]

Povesti de Craciun pentru copii: Povestea lui Mos Craciun

mos craciun

Candva, de mult, la marginea unui oras, traia un mester batran care facea jucarii. Tot anul mesterea la ele cu dragoste si rabdare. Erau minunate si nu semanau una cu alta.
In Ajunul Craciunului, batranul mester pleca din oras sa-si vanda jucariile. Oamenii insa nu erau prea bogati asa ca mesterul le vindea mai pe nimic. Dar asta nu-i scadea cu nimic bucuria de a face jucarii de care copiii sa se bucure, dupa datina, in dimineata de Craciun. Pana intr-un an in care… vanduse toate jucarile si se intorcea spre casa. La marginea orasului s-a oprit sa priveasca o fereasta. Stia ca acolo locuieste o familie saraca si se intreba ce jucarii or fi primit micutii din aceasta casa.

Trei copi visau cu voce tare:

– Daca am avea un soldatel de plumb, numai unul, ne-ar fi de ajuns…
– Ne-am juca impreuna si nu ne-am certa niciodata pentru el. Batranul stia ca nu mai avea nici o jucarie si tare ar fi vrut sa le daruiasca macar una. Dintr-o data, a avut loc o minune! Tocmai un soldatel de plumb rasarise, nu se stie de unde, in fundului sacului. Si,astfel, dorinta celor trei frati sarmani s-a indeplinit.

In drum spre casa , batranul gandea: ”As vrea sa fac atat de multe jucarii, incat sa daruiesc cate una fiecarui copil din lume dar mai ales celor sarmani, carora n-are cine sa le cumpere”.
Mergand ingandurat vazu in zapada un pui de caprioara care-l privea cu ochi tristi.

– Sarmana faptura, ce te doare?

Se pare ca puiul de caprioara se ranise la un picior. Cum a stiut si cu ce a avut la indemana, batranul i-a legat rana si la ajutat sa se ridice.
Atunci faptura aceea gingasa i-a a vorbit cu glas limpede ca si de copil:

– Acum vad ca ai o inima buna. Dorinta ti de va indeplini.

Ca din pamant a aparut o sanie fermecata purtata in zbor de niste reni minunati.
Si batranul s-a inaltat cu ei spre o lume de basme. Chiar si hainele lui saracacioase se preschimbasera in niste haine neobisnuite de culoare rosie.
N-ar fi putut spune cat si pe unde l-a purtat sania fermecata. Intr-un tarziu, a simtit cum coboara lin intr-un tinut inzapezit, unde il astepta o casuta cu fereste luminate. O multime de pitici ca si cei din povesti l-au intampinat bucurosi.
Piticii erau harinci si indemanatici, gata sa se apuce de treaba. Materialele se gaseau din belsug, caci, nu se stie cum, se inmulteau mereu astfel ca nu se terminau niciodata. Iar batranul mester priceput ii indruma pe pitici si impreuna faceau jucarii, mereu mai multe si mai frumoase. Pentru fiecare copil din lume, jucaria pe care si-o doreste.

In seara de Ajun sosesc colindatorii… la fiecare casa ei aduc vestea minunata a nasterii Domnului si ureaza un an bun si imbelsugat.

Tarziu, cand noaptea se lasa, copiii se ghemuiesc in patuturile lor. In urechi le mai suna inca zvonul de colinde: ”O ce veste minunata”… Apoi adorm si viseaza…
Dar oare vis sa fie?! Este noaptea in care visele copiilor se implinesc.

A doua zi, in dimineata de Craciun, in jurul bradului impodobit bucuria nu mai are margini. Niciunul dintre ei n-a fost uitat. Iar dupa numele sarbatorii, copiii i-au pus numele Mos Craciun si asa a ramas pana astazi.
De aceea, in zilele acestei sfinte sarbatori, cand stam cu toti in jurul mesei incarcate cu bunatati, nu trebuie sa-i uitam pe cei sarmani. Mosul are grija de ei o data pe an. Noi trebuie sa ne gandim la ei mereu!

Citeste si Povesti de Craciun pentru copii: Cei doi magari[14]

Imagine de Alexas_Fotos[15] de la Pixabay[16]

Endnotes:
  1. [Image]: https://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2014/12/crown-princess-of-romania-and-children.jpg
  2. Sursa: Povestile Reginei Maria a Romaniei, editura Curtea Veche, 2011: http://www.curteaveche.ro/povestile-reginei-maria-a-romaniei.html
  3. Legenda bradului: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/povesti-poezii-si-cantece-pentru-copii/povesti-de-craciun-pentru-copii-legenda-bradului/
  4. Copilul si Ingerul.: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/povesti-poezii-si-cantece-pentru-copii/poveste-de-craciun-pentru-copii-copilul-si-ingerul/
  5. Craciun: http://sfatulparintilor.ro/41708/planse-de-colorat-pentru-craciun-renii-lui-mos-craciun/
  6. Mos Craciun: http://sfatulparintilor.ro/41736/planse-de-colorat-pentru-craciun-mos-craciun-pune-cadouri-sub-brad/
  7. Mos Craciun: http://sfatulparintilor.ro/41730/planse-de-colorat-pentru-craciun-mos-craciun-intra-cu-jucariile-pe-hornul-casei/
  8. Ajutorul de Craciun: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/povesti-poezii-si-cantece-pentru-copii/poveste-de-craciun-pentru-copii-ajutorul-de-craciun/
  9. de Craciun: http://sfatulparintilor.ro/42451/de-craciun-cum-ii-faci-pe-copii-sa-inteleaga-spriritul-sarbatorilor/
  10. de Craciun: http://sfatulparintilor.ro/40293/planse-de-colorat-bradutul-de-craciun-2/
  11. Mos Craciun: http://sfatulparintilor.ro/41708/planse-de-colorat-pentru-craciun-renii-lui-mos-craciun/
  12. Mos Craciun: http://sfatulparintilor.ro/42802/dovada-ca-mos-craciun-exista/
  13. Cadoul de Crăciun: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/povesti-poezii-si-cantece-pentru-copii/povesti-de-craciun-pentru-copii-cadoul-de-craciun/
  14. Cei doi magari: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/povesti-poezii-si-cantece-pentru-copii/povesti-de-craciun-pentru-copii-cei-doi-magari/
  15. Alexas_Fotos: https://pixabay.com/ro/users/alexas_fotos-686414/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1887306
  16. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1887306

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/povesti-poezii-si-cantece-pentru-copii/povesti-de-craciun-pentru-copii/