Vrei doi copii? 12 sfaturi ca sa ajuti primul copil sa accepte si astepte pe bebe 2

by Sfatul Parintilor | 12/07/2021 18:10

Multi parinti isi doresc sa aiba doi copii[1] si, statistic, multe familii au doi copii[2]. Cand vine un alt copil in familie, indiferent ce varsta are primul copil, vor exista anumite trairi pe care le va experimenta din pricina acestei noutati si, probabil, va regresa un pic si va avea o perioada de resentimente fata de sora sau fratele mai mic, afirma psihologii. Rivalitatea dintre frati apare din competitia pentru dragostea primita de la parinti. Desi parintii stiu si simt ca au suficienta iubire pentru ambii copii, pentru un copil dragostea pare limitata atunci cand fratele sau sora mai mica are nevoie tot de dragoste ca sa creasca.

Unele surse de specialisti sugereaza ca rivalitatea dintre frati reprezinta o problema mare atunci cand diferenta de varsta dintre copii este intre doi si cinci ani.

Daca aceasta diferenta este mai mica, copilul cel mare nu isi mai aminteste ca a fost candva singur la parinti, iar daca diferenta este mai mare, copilul cel mare are deja alte activitati care il intereseaza si nu se va simti asa de amenintat de copilul al doilea al familiei.

Cu toate acestea, indiferent ce varsta are copilul tau cel mare, un sentiment de gelozie si competitie este normal atunci cand se naste fratele sau sora. Este foarte important pentru un parinte sa cunoasca anumite sfaturi si sa isi dea silinta ca primul sau copil sa se adapteze cat mai usor si placut la aceasta transformare din viata familiei.

Iata 12 sfaturi care iti vor prinde bine:

1. Asteapta pana cand sarcina ta are minim 4 luni inainte sa spui primului copil ca esti insarcinata

Copiii mici nu au simtul si proportia timpului iar pentru ei, a astepta noua luni venirea nou nascutului este prea mult. Este bine sa ii spui ca va avea un frate sau sora cand esti in trimestrul doi de sarcina. Tot atunci trebuie sa ii explicit ca mai are de asteptat pana cand acesta se va naste.

2. Da vestea natural

Daca convoci o sedinta de familie sau spui “Veniti cu totii aici, am de vorbit cu voi” faci ca totul sa para prea dramatic. Vorbeste normal si natural acest subiect atunci cand va jucati sau sunteti la plimbare in weekend. Majoritatea copiilor se bucura in fata acestei vesti si se gandesc ca va fi distractiv sa aiba un partener de joaca in casa. Daca cumva copilul nu reactioneaza favorabil, spune-i tu partea buna: “Vei avea cu cine sa te joci acasa in fiecare zi!”. Fii pregatita sa raspunzi intrebarilor copilului si incearca sa intuiesti ce vrea sa stie si ajuta-l cu raspunsuri.

3. Creeaza o legatura

In timpul sarcinii, incearca sa creezi o relatie intre copilul cel mare si copilul nenascut. Indeamna copilul sa dea un pupic burticii apoi spune-i ca bebelusului ii place foarte mult cand face asa. Puteti canta impreuna un cantec pentru bebelus.

Citeste si: Poveste de suflet: Dialog intre doi bebelusi nenascuti[3]

4. Da-i informatii

Arata copilului poze cu un fetus si explica-i cum creste si de ce dureaza asa de mult. Nu exagera, totusi, cu informatiile. Pentru copiii de 2 ani si mai mult, pozele sunt suficiente ca sa primeasca explicatii simple. Poti lua copilul cu tine la o ecografie ca sa auda cum bate inimioara copilului din burta. Cand implici copilul in aceasta experienta il ajuti sa se simta important.

5. Pregatiti-va impreuna pentru venirea bebelusului

Implica-ti copilul in toate pregatirile cum ar fi sa cumparati hainute pentru bebelus sau in orice altceva in care pare interesat. “Iti place acest patut?” sau “Trebuie sa luam haine de vara pentru bebelus, afara o sa fie foarte cald cand se va naste, da?”.

6. Fa schimbari in casa cu delicatete si grija

Atat cat este posibil, mamele sunt sfatuite sa discute cu copilul mai mare cu privire la folosirea unora din obiectele sale sau a schimbarilor din casa pentru ca vine bebelusul pe lume.
Informeaza copilul mai mare in avans cu privire la aranjamente pe care le faci in casa. Daca vrei sa pui bebelusul in aceeasi camera cu el, este frumos sa il intrebi si pe el “Nu avem o camera separata pentru bebelus.

Putem sa il punem in camera ta?”. Daca el spune nu, incearca sa il convingi cu delicatete ca va fi distractiv. Sau daca bebelusul va fi in dormitorul parintilor, trebuie sa ii explicit de ce “O sa fie nevoie sa il alaptez mult noaptea si peste zi si este mai usor sa fie patul aproape de mine in primele luni.”

Nu rata nici: Cand este timpul pentru inca un copil?[4]

7. Incepe sa trimiti copilul mai mare la gradinita inainte sa vina bebelusul pe lume

Daca planifici sa dai copilul la gradi, fa acest lucru cat timp esti gravida in primele doua trimestre pentru a nu-i da mesajul “bebelusul s-a nascut, este vremea ca tu sa pleci din casa”.

8. Ajuta-ti copilul sa se simta in siguranta


In timpul zilelor speciale in care te duci la maternitate pentru a naste, parintii au tendinta sa minimizeze gelozia si sentimentul de abandon al copilului mai mare. Fa cele mai bune aranjamente pe care le poti face pentru ingrijirea copilului atunci cand esti la spital. Copilul se va simti in siguranta si va sti ca ceilalti au grija mare de el cat mama lipseste de acasa.

Prima data cand copilul te viziteaza dupa ce ai nascut,  planifica-ti aceasta vizita ca sa poti sa fii capabila sa il intampini cu bratele deschise. A vedea pentru prima data bebelusul in patut e mult mai putin amenintator decat a-l vedea direct in bratele mamei la alaptat sau iubit, timp in care mama nu il poate lua si pe el in brate. Daca ai un mic cadou pentru copilul mai mare este foarte bine; ii arati ce dor ti-a fost de el, in special daca acest cadou il va tine ocupat cand te viziteaza la spital.

9. Lasa copilul mare sa tina bebelusul si sa ajute la ingrijirea lui


Ca sa incurajezi legatura care se formeaza intre ei, stai cu copilul pe canapea, invata-l sa isi deschida bratele si pune-i bebelusul in poala. Sigur ca vei sta alaturi de ei, supraveghind cu atentie si apoi iei bebelusul dupa cateva minute. Copiilor le place la nebunie sa tina bebelusi in brate si faptul ca ai incredere in el sa tina fratiorul sau surioara intareste mult relatia lor viitoare.

10. Sa nu ai asteptari prea mari de la copilul mai mare


Un copil are nevoie sa se simta ca un copil. Unii parinti fac greseala sa depinda de copilul mai mare atunci cand se naste cel mic, spunandu-I “Tu esti mai mare si tu trebuie sa te porti bine si sa ma ajuti si sa ai grija de cel mic.”. Acest mod pune prea mare presiune asupra copilului, psihologic vorbind. Numai un adult este capabil sa aiba grija de un copil, asa ca nu te astepta niciodata ca cel mare sa faca asta la modul responsabil pentru a te degreva pe tine chiar si perioade scurte de timp, indiferent de varsta copilului mare.

A te astepta ca un copil sa aiba grija de un alt copil cand el nu este capabil de aceasta responsabilitate il va face sa se simta ca nu e suficient de bun asa cum tu il vrei si ii va scadea stima de sine. Sau se va stradui sa faca tot ce poate in acest sens, insa astfel tu ii furi copilaria si lipsa de griji pe care un copil merita sa o aiba cat e mic. Copilul mare trebuie sa simta ca inca ai grija si de el, asa ca da-i cat mai multa iubire si atentie ca sa arati acest lucru.

11. Ai rabdare

De indata ce ai ajuns acasa, copilul cel mare poate reveni la anumite comportamente specifice bebelusilor, deci poate regresa, ceea ce este perfect normal. Un copil care deja face nevoile la olita poate incepe brusc sa faca pe el cand si cand. Un copil intarcat va putea sa ceara la loc san sau sa ceara biberonul bebelusului. Un copil care era relativ linistit si normal, va incepe sa dezvolte crizele specifice numite tantrum-uri care il pot tine o lunga perioada de timp. Unii copii pot intampina si dificultati de vorbire, fie balbaiala, fie un regres a ceea ce deja au invatat.

Pe cat de dificil pare si suna, cea mai buna solutie in aceste cazuri este sa eviti sa faci mare tam-tam din asta. Spune-i ce bine este sa fie baiat sau fetita mare, sa fie curat sau sa vorbeasca, decat sa certi copilul sau sa il pedepsesti.
Parintii trebuie sa isi aminteasca ca un copil nu are nevoie permanent de atentie, insa are nevoie de o portie constanta pe zi doar pentru el, asa ca incearca sa te asiguri ca cel mare primeste zilnic timp de a sta in bratele tale si in poala ta. Rezista tentatiei de a purta sugarul dupa tine pretutindeni sau sa folosesti fiecare moment liber ca sa faci treburi prin casa. In schimb, atunci cand bebelusul doarme sau sta linistit in patut sau carut, foloseste acel timp pentru a-l darui copilului mai mare in mod direct.

12. Tine copilul mare ocupat

Vei fi foarte ocupata, in special in primele luni, deci este crucial sa ai o rutina pentru copilul mare. Mersul la gradi in fiecare zi sau intalnirea cu alti copii in parc zi de zi cateva ore alaturi de bunica sau bona il va face sa se simta important si ocupat si nu se va plictisi. Atunci cand el este ocupat cu propriile activitati care il intereseaza, nu o sa aiba timpi morti in care sa stea degeaba si sa priveasca cum tu ai grija toata ziua de cel mic iar asta va ajuta relatiile dintre cei doi. Oricum, asigura-te ca aceasta rutina este bine pusa la punct inainte ca bebelusul sa se nasca.

Imagine de Omar Medina Films[5] de la Pixabay[6]

Endnotes:
  1. doi copii: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/parinti-pentru-parinti/din-framantarile-copiilor-cu-frati/
  2. doi copii: http://sfatulparintilor.ro/blogultau/relatiile-intre-frati-dragostea-si-rivalitatea-fraterna/
  3. Poveste de suflet: Dialog intre doi bebelusi nenascuti: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/inspirational-motivational-emotional/poveste-de-suflet-dialog-intre-doi-bebelusi-nenascuti/
  4. Cand este timpul pentru inca un copil?: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/preconceptie/cand-este-timpul-pentru-inca-un-copil/
  5. Omar Medina Films: https://pixabay.com/ro/users/omarmedinafilms-818453/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1399701
  6. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1399701

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/vrei-doi-copii-12-sfaturi-ca-sa-ajuti-primul-copil-sa-accepte-si-astepte-pe-bebe-2/