Semne ca esti parinte toxic. Sunt EVIDENTE, dar multi le ignora!

by Sfatul Parintilor | 30/08/2023 18:10

Ca parinte crezi ca faci tot ce e mai bine pentru copilul tau. Din pacate, insa, unele actiuni nu sunt cele mai fericite si, in loc sa-i faci bine copilului, ii faci rau si intri, astfel, in categoria „parinte[1] toxic”.

Iata cateva semne evidente ca esti un parinte toxic. Faci si tu asa ceva?

1. Nu ii confirmi copilului ca este in siguranta

Sunt parinti care cred ca isi calesc copiii daca sunt mai reci cu ei. Insa, daca ar fi copii si ar primi un astfel de tratament, s-ar simti mai degraba respinsi decat iubiti. Copilul are nevoie de dragoste si de securitate, mai ales in primii ani de viata.

2. Esti prea critic

Toti parintii critica, din cand in cand. Fara aceasta componenta, copiii n-ar putea invata multe lucruri. Insa un parinte toxic nu face altceva decat sa critice toata ziua. Se leaga doar de lucrurile facute gresit si nu lauda niciodata reusitele. Din pacate, acest tip de comportament induce aparitia unei autocritici neconstructive la copil.

3. Ceri prea multa atentie

Nu doar copiii cer atentie, ci si parintii le cer copiilor atentie. Acest lucru poate fi vazut ca o forma de creare a unei relatii intre ei, insa copilul are nevoie si de timp petrecut pentru el, pentru bucuria lui, nu trebuie sa fie legat de parinte. Un parinte bun trebuie sa-i lase copilului suficient spatiu pentru a se dezvolta, pentru a fi copil, fara sa-i ceara constant interactiuni care sa-i satisfaca parintelui niste nevoi.

4. Faci glume pe seama copilului

Glumele nevinovate pe seama copilului pot fi motiv de ras in familie, insa cand ironiile devin o obisnuinta, poate fi o problema uriasa. Copilul se poate invata cu faptul ca este in regula ca cineva sa rada de el pentru ca este prea slab, sau prea gras, sau prea inalt, sau prea scund. In al doilea rand, stima de sine a copilului va scadea considerabil. Atunci cand ai ceva de transmis copilului, mesajul trebuie sa fie clar, cinstit, pe un ton non-critic si, mai ales, fara glume.

Citeste si: 7 tipuri de parinti toxici. Te recunosti?[2]

5. Crezi ca e vina copilului pentru comportamentul tau

Multi dintre parintii din ziua de azi au crescut cu sentimentul de vina, cu sentimentul ca abuzul fizic sau emotional al parintilor lui a fost justificat, ca l-au meritat. Ajunsi adulti, acesti parinti transforma orice situatie intr-un avantaj al lor si ii lasa copilului doar doua solutii: accepta ca parintele greseste sau isi internalizeaza vina. De cele mai multe ori, insa, copilul internalizeaza vina si contribuie la perpetuarea greselilor parintilor lui cu propriii sai copii.

6. Nu-i permiti copilului sa-si exprime emotiile negative

Copiii pot fi tristi, nefericiti, frustrati, tematori. Iar datoria parintelui este sa fie acolo pentru copilul sau, sa-l aline, sa-l sustina. Nevalidarea trairilor negative ale copilului poate duce la depresie, iar copilului ii va veni foarte greu sa isi gestioneze trairile negative la maturitate.

7. Copilului ii e teama de tine

Desi disciplina si regulile clare sunt importante pentru un copil, acestuia n-ar trebui sa-i fie frica de parinti. Un copil care este crescut in acuzatii si pedepse, nu va putea sa vorbeasca cu parintii sai despre nimic.

Parintii trebuie sa inteleaga diferenta intre respect si teama. Iar un copil trebuie sa stie ca, indiferent de situatie, se poate baza pe parintii sai.

8. Egoism din partea parintilor

Parintii trebuie sa fie atenti la opiniile copiilor. Si cei mici ar trebui implicati in deciziile familiei. Intreaba-ti copilul ce ar vrea pentru cina sau unde i-ar placea sa mergeti in vacanta. Va conta foarte mult pentru viitorul lui ca adult, cand va trebuie sa ia decizii.

Daca se intampla sa iei o decizie care nu este pe placul copiilor, nu trebuie sa lipseasca explicatiile. Acest lucru il va ajuta mai tarziu sa-si argumenteze propriile deciziii.

Nu rata nici: 8 semne ca ai fost crescut de o mama toxica[3]

9. Realizarea viselor prin copii

Unul dintre cele mai egoiste lucruri pe care le poate face un parinte este sa-si indeplineasca visele prin copilul sau, impotriva vointei acestuia din urma. Nu ar trebui sa-ti fortezi copilul sa se faca medic, doar pentru ca tu ai picat examenul la Medicina. Copilul trebuie sa-si traiasca propria viata.

10. Folosirea banilor sau a sentimentelor de vinovatie pentru a-i manipula

Iubirea si respectul copilului nu se castiga prin bani sau prin santaj emotional. Daca ii dai ceva copilului, n-ar trebui sa-i faci reprosuri mai tarziu sau sa astepti ceva in schimb.

11. “Silenzio stampa”

Incercarea de a rezolva o problema cu copilul prin “silenzio stampa” este mai mult decat o… copilarie. Comunicarea este esentiala in relatii, inclusiv in cea cu copilul tau. Tacerea nu aduce nimic bun, dimpotriva. Va va indeparta si mai mult.

12. Nu se respecta limitele

Copilul are nevoie de intimitate, de spatiu personal. Respecta-i-l! De asemenea, daca faci promisiuni, respecta-le! Altfel nu vei putea castiga increderea copilului tau.

13. Copilul este responsabil de fericirea parintelui

Stiti parintii aceia care vorbesc despre cate sacrificii au facut pentru copiii lor si cer in schimb rasplata pentru acele “sacrificii”. Parintii nu trebuie sa uite ca au facut copii pentru ca asa si-au dorit, iar acei copii au dreptul la propria lor viata.

Fericirea nu ti-o da copilul. Nefericirea ta nu este ceva ce ar trebui sa pui pe seama copiilor. Nu pune pe umerii copiilor aceasta presiunea. Fiecare este responsabil de propria fericire.

Te-ar mai putea interesa si: 5 semne care iti dezvaluie ca ai un partener toxic[4]

Alte comportamente care intra in arsenalul unui parinte toxic:

– cand sunt suparati, devin pasiv-agresivi sau isi ignora copiii.

– sunt dependenti de alti oameni (copii, sot/sotie) ca sa isi implineasca nevoile.

– critica mai mult decat ajuta.

– vorbesc urat.

– isi fac copiii sa se simta vinovati pentru starea lor proasta.

– isi impun respectul prin forta si intimidare.

– le reamintesc copiilor la fiecare secunda cat de mult se “sacrifica” pentru bunastarea lor.

– isi traiesc viata si visurile prin realizarile copiilor.

– flateaza oamenii fata de care au un interes si vorbesc urat persoanele care nu le sunt de folos, de cele mai multe ori de fata cu copiii, invatandu-i un comportament periculos si perfid.

– nu sunt niciodata de vina, intotdeauna ceilalti sunt responsabili pentru tot, indiferent despre ce e vorba.

– nu isi suna copiii mai mari decat atunci cand au nevoie de ei.

– refuza sa rezolve problemele din relatie pe care le indica propriii copii.

– asteapta intotdeauna sa le dai, sa le aduci, sa faci in locul lor, fara a oferi reciprocitate.

– sunt gelosi pe viata si realizarile copiilor lor.

– isi barfesc copiii.

– refuza sa isi recunoasca greselile.

– isi pun propriile interese inaintea nevoilor copiilor lor.

– le pun bete in roate copiilor in drumul spre o anume realizare.

Sursa: realpositiveexperience.com

foto: Pixabay.com[5]

Endnotes:
  1. parinte: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/7-tipuri-de-parinti-toxici-te-recunosti/
  2. 7 tipuri de parinti toxici. Te recunosti?: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/7-tipuri-de-parinti-toxici-te-recunosti/
  3. 8 semne ca ai fost crescut de o mama toxica: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/dezvoltare-personala/8-semne-ca-ai-fost-crescut-de-o-mama-toxica/
  4. 5 semne care iti dezvaluie ca ai un partener toxic: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/5-semne-care-iti-dezvaluie-ca-ai-un-partener-toxic/
  5. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/semne-evidente-ca-esti-un-parinte-toxic-multi-le-ignora/