Cele mai importante lectii de bune maniere pe care parintii le pot da copiilor

by Sfatul Parintilor | 22/02/2021 18:10

Orice parinte isi doreste sa aiba un copil civilizat, care sa cunoasca bunele maniere si, mai ales, sa le puna in practica. De multe ori copiii gresec pentru ca lor nu li se par atat de importante regulile de bune maniere si nu le acorda atentie. Parintii au grija insa sa-i corecteze si sa ii invete ce au de facut.

Parintii care au participat la concursul nostru organizat in colaborare cu Disney Junior “Exerseaza bunele maniere cu printesa Sofia Intai la Disney Junior si castigi[1]”  au alcatuit un top al celor mai importante lectii de bune maniere pe care ar trebui sa le dam copiilor nostri.

1. Sa fie politicos, sa vorbeasca frumos, sa respecte si sa salute

Un om care ii respecta pe cei din jur se va bucura intotdeauna de respectul celorlalti. Asa ca printre primele reguli pe care copiii le invata de la parinti este sa respecte si sa salute. “Eu ii invat pe cei mici sa spuna „buna ziua” sau „buna” atunci cand se intalnesc cu cineva. Le spun ca oamenii mari trebuie salutati oficial cu „buna ziua”, pe cand copiii de varsta lor sau de varste apropiate pot fi salutati cu formule mai familiare de genul „buna”, „salut” etc. I-am invatat sa dea  mana atunci cand fac cunostinta cu cineva. De asemenea, dam „la revedere” de fiecare data cand ne despartim de cineva. Spunem cuvintele magice „te rog” si „multumesc”!”, spune Daniela Ilies.

“Cea mai valoroasa lege de bune maniere primita de fetele mele este o viata traita frumos,  sa fim politicosi in fiecare zi, sa ne respectam in fiecare zi, atat pe noi cat si  pe cei din jurul nostru, sa fim curati fizic si sufleteste, nu doar din vorbe ci prin fapte!”, este de parere Florina Matei.

“Una din lectii este ca nu e frumos sa jigneasca pe cineva, indiferent daca ceilalti copii din jurul lor o fac sau nu. Astfel, am fost placut surprinsa sa observ ca fetita mea in varsta de patru ani si jumatate prefera sa faca echipa cu copiii carora le-au fost adresate porecle legate de infatisare si nu cu cei care poreclesc”, a spus Irina Jianu.

2. Sa manance frumos

Bunele maniere la masa fac si ele parte din rutina zilnica. “Nu ne asezam la masa inainte de a ne spala pe maini. Spunem <Pofta Buna> inainte de a incepe sa mancam. Stam drepti la masa, cu bratele adunate pa langa noi, nu sorbim, nu plescaim, nu tinem farfuria cu mainile. Spunem <Te rog> cand dorim ceva de pe masa si nu ajungem fara a ne intinde peste masa pentru a ajunge si <Multumesc>.Nu ridicam tacamul in aer gesticuland in timp ce vorbim, il tinem deasupra farfuriei, nu vorbim cu gura plina. Cand terminam de mancat asezam furculita si cutitul deasupra farfuriei, paralel cu dintii in jos. Daca ne scapa un tacam pe jos cerem altul . Nu il suflam pentru a fi folosit in continuare. Cand terminam de mancat spunem <Multumesc pentru masa> sau <Sarut mana pentru masa>”, a scris Carmen Irina Dontu. “Atunci cand nu le place mancarea servita, nu e frumos sa scuipe din gura, iar <ihh> sau <bleah> n-au ce cauta in vocabular”, spune Irina Jianu.

3. Sa nu intrerupa

Toti copiii trebuie sa stie ca nu este politicos sa intrerupi doua persoane care vorbes. “Ii invat pe amandoi ca trebuie sa astepte ca cineva sa termine o discutie pentru a putea interveni”, spune Daniela Ilies. “Ii obisnuiesc ca trebuie sa nu ne mai intrerupa cand vorbim intre noi… E greu pentru ca au 1 an si 9 luni, dar am inceput din timp”, scrie si Doinita Paduraru. “Cea mai buna lectie de bune maniere pe care incerc sa le-o ofer fetitelor mele este sa ii respecte pe cei cu care converseaza: sa stie sa isi astepte randul in conversatie, sa nu-si intrerupa interlocutorii”, a adaugat si Daniela Trambitas-Toma.

4. Sa fie fair-play

Sa fii fair-play si sa respecti regulile jocului este o alta lectie pe care parintii vor sa o insufle copiilor lor. “Eu am incercat sa le invat pe fetitele mele ca in viata este imposibil ca ele sa castige mereu, ca fiecare persoana are talentul si aptitudinile sale: unii au talent la muzica, altii la sport, altii poate se descurca foarte bine la desen, dar asta este ceva normal. Important este sa respecte regulile jocului, pentru ca placerea jocului trebuie sa primeze si nu dorinta de a iesi mereu pe primul loc. Respectand regulile stabilite vor demonstra respect fata de ceilalti copii si fata de ele insele, vor fi o companie placuta si  dorita de catre ceilalti. Nimanui nu i-ar placea sa se joace cu un copil suparacios si necinstit.  Acceptarea  cu demnitate, amabilitate si politete a esecului nu inseamna insa ca nu pot incerca sa-si depaseasca nivelul prin munca si ambitie, ci doar ca fiecare persoana trebuie sa aiba asteptari realiste de sine, sa-si cunoasca potentialul si sa poata accepta, la un moment dat, superioritatea altcuiva. De multe ori, spre exemplu, la gradinita, ne oprim sa admiram desenele/lucrarile  grupei, expuse pe un panou, si  laudam munca si rezultatele colegilor, unii dintre ei fiind chiar foarte talentati”, spune Adriana Nitu.

Exemplul personal

Nimic din toate acestea n-ar putea fi insuflate copilului fara exemplul personal al parintilor. “Consider ca prin exemplul nostru un copil poate invata bunele maniere, trebuie sa le oferim noi exemple pozitive, demne de urmat. Degeaba pretindem de la un copil sa vorbeasca frumos cand noi injuram fata de el… Ei fac tot ce facem noi, ne copiaza fidel si pentru ei suntem un model demn de urmat. Astfel, cum se zice, in cei 7 ani de acasa, trebuie sa ii pregatim temeinic la acest capitol pentru a putea da piept cu societatea”, este de parere Maria Coroian.  “De cand am devenit mama ma autocenzurez in momentele in care stiu ca urmeaza sa utilizez vreun cuvant mai putin <frumos> si incerc sa pronunt cat mai clar si tare cu putinta saluturile sau multumirile, catre orice persoana ar fi ele adresate. Stiu ca sunt urmarita in permanenta de doi ochi si doua urechi insetate de cunoastere si cred, datorita experientelor concrete, ca baietelul meu a deprins cel putin notiunile de baza din comportamentul in societate”, spune si Irina Olteanu.

Endnotes:
  1. Exerseaza bunele maniere cu printesa Sofia Intai la Disney Junior si castigi: http://sfatulparintilor.ro/arhiva-castigatori/exerseaza-bunele-maniere-cu-printesa-sofia-intai-la-disney-junior-si-castigi/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/reguli-bune-maniere-copii-bune-maniere-la-masa-reguli-politete/