Recomandări pentru o vacanță reușită alături de copilul tău cu autism

by Sfatul Parintilor | 05/12/2018 18:09

Perioada sărbătorilor de iarnă vine cu mult entuziasm pentru cei mai mulți dintre noi, fie că suntem copii sau adulți. Se împodobește casa, vin prieteni și rude în vizită, colindători pe la ușă, se pregătește multă mâncare, vine zăpada, Moș Crăciun cu daruri mult așteptate și multe altele. În multe case, gazda își dorește ca sărbătorile să fie încărcate de veselie, mâncăruri felurite pe masă, multe rude și prieteni, colinde. Presiunea este mare când îți dorești sărbători perfecte, dar ai în jurul tău un copil cu autism.

Pentru o persoană care are o tulburare din spectrul autist lucrurile pot să devină complicate și greu de suportat. Când programul și rutinele copiilor sunt total schimbate, pot să apară crize care să arunce întreaga familie într-o luptă și o suferință greu de suportat.

Pentru a veni în sprijinul familiilor care au un copil cu autism psihologul Daniela Gavankar, președinte al Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism, vine cu câteva recomandări utile în speranța că, ținând cont de ele, familiile vor avea sărbători mai liniștite și mai plăcute pentru toți cei din casă.

 

În primul rând este util să alegi în mod obiectiv ce dorești să faci și să te concentrezi pe lucrurile esențiale și acceptabile pentru persoana cu autism.

 

Este util să înțelegi că unele lucruri necesită ajustări și nu mai pot fi făcute poate ca în trecut sau la intensitate maximă.

Deși poate ți-ai dorit sărbători perfecte, acum este util să te poți adapta, astfel încât să fie cât mai bine și pentru tine, familia ta, prieteni – fie că au autism sau nu.

Pregătirea pentru schimbare este esențială în cazul copiilor cu autism. Copiii au nevoie să știe ce urmează să se întâmple și, pentru a-I ajuta, un calendar ar fi extrem de util. În calendar se specifică când se împodobește bradul, când este serbarea de la grădiniță/ școală, când vine moșul, când se pleacă în călătorie, când vin musafirii etc.

Unele decorațiuni pot să fie pur și simplu prea încărcate, mai ales dacă au și lumini și sunete puternice. Ar fi de ajutor să i se arate copilului poze cu decorațiunile din anii trecuți, sau să se aleagă decorațiunile împreună cu copilul, iar casa și bradul să se împodobească împreună cu copilul, astfel încât să fie implicat în întreg acest proces de decorare.

 

Încercați să apreciați în mod realist câtă încărcare senzorială poate tolera copilul, cunoscând acest nivel de toleranță, veți ști de cât de multă pregătire va avea nevoie pentru perioada următoare.

 

Dacă copilul are o preocupare excesivă pentru un anumit cadou, se poate stabili un număr de câte ori i se permite să întrebe de cadou. Desigur se specifica pe calendar când îl primește, dacă îl primește. Dacă nu va primi cadoul dorit, este recomandat să i se spună exact ce va primi.

Alegeți cu grijă cadoul, și gândiți-vă la ceea ce i-ar face cu adevărat plăcere. S-ar putea să nu fie conform cu așteptările tale și ar fi util să înțelegi asta.

Mai departe, ne explică Daniela Gavankar faptul că este foarte util, dacă anticipați că într-o anumită situație îi va fi greu, să-l învățați cum să vă comunice acest lucru.

Dacă plecați în călătorie, asigurați-vă că aveți la voi mâncarea lui preferată, cărțile, jucăriile etc. Prezența acestor lucruri îl vor ajuta să fie mai liniștit, calm și să se bucure de călătorie. Dacă are o dietă specială, asigurați-vă că va fi suficientă mâncare de dietă pentru copil. Asigurați-vă că acceptă să doarmă în alt pat ducându-l înainte o noapte la bunici de exemplu.

 

Dacă nu-i cunoaște pe cei pe care urmează să-i întâlnească, ar fi util un album cu pozele și numele acestora.

 

Este util ca și familia să fie pregatită să știe să reacționeze astfel încât să nu creeze situații dificile pentru copil (să nu-l îmbrățișeze dacă nu-i place, să reacționeze cu calm dacă apare o criză etc).

Poveștile sociale sunt foarte utile în a-i ajuta pe copii să înțeleagă ce urmează să se petreacă: ce înseamnă ‘perioada sărbătorilor’, unde și cine va fi prezent, ce activități se vor desfășura, ce să faci când ești obosit, anxios, stresat, cum saluți și cum îți iei la revedere de la ceilalți etc.

S-ar putea ca aceste sărbători să nu semene cu cele pe care le-ați imaginat vreodată, însă le puteți face să fie minunate pentru cei apropiați. Sărbătorile sunt în primul rând despre bunătate și bucurie, și vă dorim să aveți sărbători liniștite și pline de bucurie.

 

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/recomandari-pentru-o-vacanta-reusita-alaturi-de-copilul-tau-cu-autism/