Psiholog Monica Bolocan: 5 consecinte devastatoare ale rasfatului asupra copiilor

by Sfatul Parintilor | 10/07/2021 18:10

Ca parinte[1] este absolut normal sa iti doresti tot ce este mai bun pe lume pentru copilul tau. Faci toate eforturile sa nu ii lipseasca nimic si te gandesti ca nu trebuie sa sufere si el de lipsurile pe care le-ai indurat tu.

Din ce in ce mai multi parinti fac insa greseala de a compensa lipsa timpului petrecut cu copilul prin oferirea de recompense materiale. Cumpara cele mai frumoase hainute, cele mai moderne jucarii, umpland viata micutului cu lucruri scumpe si de foarte multe ori inutile! Dovada ca, dupa scurt timp, chiar si cea mai sofisticata jucarie se alatura muntelui de cadouri care nu mai trezesc niciun interes. Mai mult, ori de cate ori copilul isi exprima fie si cea mai mica dorinta, sar imediat sa le-o indeplineasca, in speranta ca vor mai adauga un strop de fericire in viata micutului.

Parintii care ofera prea mult si prea des – uneori chiar mai mult decat isi doreste copilul – sunt pe cale sa le faca micutilor lor un foarte mare rau: rasfatul.

Citeste si: Esti un parinte prea indulgent? Iata ce trebuie sa stii despre rasfat[2]

Iata 5 din cele mai importante consecinte pe termen lung ale rasfatului asupra copiilor:

– In mod paradoxal, copilul care primeste totul se simte ca si cum nu ar avea nimic. El devine, treptat, permanent nesatisfacut si in consecinta, nefericit. In consecinta, isi va exprima frustrarea printr-un comportament sfidator, opozitionist si manipulativ si va cere din ce in ce mai mult in speranta ca, intr-o zi, se va simti implinit.

– Lipsit de exercitiul motivatiei interne si obisnuit sa primeasca ceva pentru orice face, copilul rasfatat ajunge sa conditioneze orice efort al sau de primirea imediata a unei recompense. El devine astfel total dependent de aspectele materiale ale vietii, dar si de ceilalti, pentru a-i satisface nevoile. Ca adult, ar putea dezvolta comportamente de dependenta (de mancare, alcool, jocuri de noroc, bani, cumparaturi etc).

– Pentru ca nu a invatat ca o relatie presupune atat “a primi” cat si “a da”, copilul rasfatat nu stie cum sa stabileasca si sa pastreze prietenii adevarate. El poate deveni insensibil la nevoile altora, absorbit fiind de propriile nevoi si de satisfacerea imediata a acestora. Ca adult, se va simti singur si neinteles.

– Copilul rasfatat nu isi dezvolta abilitatile de a rezolva probleme, de a gasi solutii si de a tolera frustrarile. Drept urmare, in relatia cu alte persoane, mai tarziu, nu va sti cum sa faca fata intr-un mod decent situatiilor de incertitudine sau de refuz.

– Ajuns la varsta deciziilor importante, tanarul obisnuit sa primeasca totul se simte strain de orice dorinta de a face ceva pentru care ar trebui sa depuna un minim de efort. Aflat pentru prima data singur in fata vietii, el devine confuz si dezamagit.

Nu rata nici: Iti rasfeti prea mult copilul? Afla raspunsul aici aici![3]

Autor: Monica Bolocan

Psiholog clinician si educational, practician acreditat TRIPLE P (Positive Parenting Program)

0740 204 020

www.psiholog-copii.ro[4]

Endnotes:
  1. parinte: https://sfatulparintilor.ro/sfatgradinite/esti-un-parinte-prea-indulgent-iata-ce-trebuie-sa-stii-despre-rasfat/
  2. Esti un parinte prea indulgent? Iata ce trebuie sa stii despre rasfat: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/esti-un-parinte-prea-indulgent-iata-ce-trebuie-sa-stii-despre-rasfat/
  3. Iti rasfeti prea mult copilul? Afla raspunsul aici aici!: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/iti-rasfeti-prea-mult-copilul-afla-raspunsul-aici-aici/
  4. www.psiholog-copii.ro: http://www.psiholog-copii.ro

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/psiholog-monica-bolocan-5-consecinte-devastatoare-ale-rasfatului-asupra-copiilor/