Provocarea suprema a parintilor. Cum sa gestionezi crizele de furie in public

by Sfatul Parintilor | 14/05/2021 18:10

Te privesc atent. Simti mai multe perechi de ochi atintite spre tine. Abia asteapta sa faci urmatoarea miscare. Simti privirea lor care te dezaproba, care te judeca, iar tu te uiti la copilul tau care urla si se tavaleste pe jos.

Ai trecut prin asta?

Este unul dintre cele mai jenante momente prin care trece un parinte in public, mai ales cand nu te comporti asa cum ar vrea “audienta”. Si pentru ca nu vei putea niciodata sa-i multumesti pe toti, cel mai bine este sa previi aparitia unei crize de furie in public.

Se poate asa ceva?!

Specialistii spun ca DA! Crizele de furie in public pot fi prevenite inca de dinainte de a iesi din casa. Iar cand simti ca “temperatura” e in crestere, o poti “scadea” rapid. Iata ce ai de facut.

Citeste si: Crize de furie la copii. Cum ii calmam pe ei si cum ne calmam pe noi[1]

Spune-i ce urmeaza

Indiferent unde iesi, spune-i copilului ce urmeaza sa faceti acolo. Mergeti in parc, mergeti la doctor, mergeti la frizerie, oriunde, explica-i regulile. Ce se presupune ca se va intampla, ce se presupune ca ar trebui sa faca, daca are voie sa ia acolo jucarii, cand va trebui sa plecati din casa, cand va trebui sa va intoarceti de acolo.

Cand nu stiu ce se intampla, copiii se pot speria si sunt predispusi crizelor de furie. De aceea este nevoie sa le spui din nou si din nou. Dar ce preferi: sa repeti aceleasi lucruri la nesfarsit sau sa eviti o criza de furie?

Fii pregatit pentru probleme

Trebuie sa ai mereu la indemana “trusa de prim ajutor”. Copilul poate face crize din mai multe motive: oboseala, foame, plictiseala. Asa ca ai nevoie de mancare (biscuiti, fructe), jucarii, creioane colorate, care sa-i distraga atentia sau sa faca asteptarea mai placuta.

Nu rata nici: Ce trebuie sa stii despre crizele de furie la copii. Sfaturi ca sa le previi[2]

Seteaza asteptari in legatura cu comportamentul

Explica-i unde mergeti si cum ar trebui sa se comporte in mediul respectiv. Copilul nu stie cum trebuie sa se comporte in magazin, in restaurant, in aeroport, in sala de asteptare la medic etc.

In acest fel copilul va avea setate regulile si, cu timpul, va sti ce are de facut in momentul in care ii spui ca mergeti la magazin.

Putina atentie

Cand creste “temperatura”, indreapta-ti atentia catre copil. Il poti intreba “te-ai plictisit?”, imbratiseaza-l, joaca-te putin cu el. Poate face minuni o imbratisare.

Implica-l

Implica-ti copilul in ce e de facut. Daca esti la cumparaturi, roaga-l sa puna in cos paine, untul de arahide etc. Daca este putin mai mare, puteti juca diverse jocuri. De exemplu sa spuna toate produsele din magazin care incep cu o anume litera.

Te mai poate interesa: Cele 10 reguli pentru a stapani un copil furios. Cum trebuie sa fie „pedepsele”[3]

Pastreaza-ti calmul si vocea blanda

Cand observi ca incepi sa nu te mai intelegi cu cel mic, pastreaza-ti calmul si vocea blanda. Daca te enervezi il agiti si pe el. Chiar daca nu reusesti sa opresti criza de furie, macar nu o inrautatesti.

Cand vorbesti cu el, pastreaza contactul vizual.

Prefa-te ca esti acasa

Daca, indiferent cat de mult te-ai straduit, tot n-ai reusit sa previi “cel de-al treilea razboi mondial”, prefa-te ca esti acasa si ca nu te urmaresc cateva perechi curioase de ochi. Daca te stresezi, vei inrautati situatia.

Studiile de specialitate spun ca oamenii judeca oricum reactia parintilor. Daca par stapani pe situatie, chiar si atunci cand nu fac nimic, sunt considerati parinti buni.

Mai mult, conform statisticilor, sa nu faci nimic in timpul unei astfel de crize da cele mai bune rezultate.

Nu ceda

Indiferent ce ai face, nu ceda la presiunile copilului sau ale „publicului”. Daca cedezi, copilul va face la fel data viitoare. Educatie pozitiva nu inseamna educatie permisiva. De altfel, setarea unor limite si reguli ferme este pilonul educatiei pozitive.

Daca varsta copilului permite, explica-i de ce un anumit comportament nu este acceptat. Cu copiii mici (pana in trei ani) n-are sens sa intri in explicatii, sunt destul de mici ca sa inteleaga ceva.

Daca e nevoie, ia copilul din spatiul respectiv, astfel incat sa nu se raneasca sau sa deranjeze pe cineva. Ii poti spune bland „respira adanc, ca sa te linistesti. Daca nu te poti calma, mai stam putin aici pana te simti mai bine”.

De altfel, respiratia adanca va prinde bine amandurora. Dincolo de faptul ca il vei invata cum se face respiratia profunda, te vei linisti si tu. Cand copilul este mai mare ii poti spune „Hai sa ne calmam amandoi. Stam aici si respiram profund de 5 ori”.

Fii calm, indiferent de situatie. Gandeste-te ca interpretezi un rol si uita de „paparazzi”. Repeta-ti mereu „Sunt un parinte bun si pot sa fac fata acestei situatii!”.

Daca ti-a placut articolul, il poti distribui prietenilor tai.

Sursa: afineparent.com[4]

Endnotes:
  1. Crize de furie la copii. Cum ii calmam pe ei si cum ne calmam pe noi: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/crizele-de-furie-la-copii-cum-ii-calmam-pe-ei-si-cum-ne-calmam-pe-noi/
  2. Ce trebuie sa stii despre crizele de furie la copii. Sfaturi ca sa le previi: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/ce-trebuie-sa-stii-despre-crizele-de-furie-la-copii-sfaturi-ca-sa-le-previi/
  3. Cele 10 reguli pentru a stapani un copil furios. Cum trebuie sa fie „pedepsele”: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cele-10-reguli-pentru-a-stapani-un-copil-furios/
  4. afineparent.com: http://afineparent.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/provocarea-suprema-parintilor-cum-sa-gestionezi-crizele-de-furie-public/