Preșcolari/Comportament și dezvoltare

Pregatirea copilului pentru olita. 10 pasi pe care trebuie sa-i urmezi

sfatulparintilor.ro - Sfaturi pentru obisnuirea copilului cu olita

Multi parinti[1] se plang ca  nu stiu cand e pregatit copilul lor pentru olita[2]. In timp ce unii parinti forteaza copilul inca de cand sta in fundulet sa-l puna pe olita[3], altii il lasa “de capul lui” si ajung in pragul gradinitei (uneori cu amenintarea de a nu fi primit in colectivitate) si nu stiu cum sa-l faca sa renunte la scutece. Exista, de asemenea, si cazuri exceptionale in care copii mai mari de 4-5 ani nu pot face treaba mare la olita[4] si chiar deloc pana cand nu li se pune scutecul. Iata cateva sfaturi[5] care vor pot ajuta in pregatirea copilului pentru olita.

 

 

Pregatiti din timp copilul pentru olita[6]

Pregatirea nu inseamna asezarea lui fortata pe olita. Ci ii cumparati una, i-o aratati, ii spuneti la ce se foloseste. Il lasati sa o studieze. Insa nu ii permiteti sa se joace cu ea. O va lua drept jucarie si aceasta abordare nu va va fi de folos. Puteti de asemenea, sa-l lasati sa va vada utilizand toaleta. In plus, este recomandat sa-i cumparati chilotei cu personaje din desenele animate preferate, pentru a fi tentat sa ii poarte.

Foarte important! Daca vedeti copilul ca din proprie initiativa se duce la olita, se asaza pe ea, si face treaba mica sau mare, chiar daca are scutecul pe el, felicitati-l si incurajati-l data viitoare sa nu mai aiba nimic pe dedesubt cand utilizeaza olita.

 

 

Urmariti semnele ca este gata pentru olita

De multe ori, copiii transmit niste semnale ca sunt pregatiti. Un indicator ar fi faptul ca scutecul este uscat pentru multe ore. De asemenea, daca programul scaunelor este reglat intre anumite ore, poate fi un semn ca ar putea fi invatat cu statul pe olita. De asemenea, un semn ar fi faptul ca celui mic nu-i mai place senzatia de scutec ud. Iar daca se arata dintr-o data interesat de vasul toaletei e timpul sa treceti la etapa olita.

 

 

Fiecare copil e diferit. Nu-l fortati cu olita

Daca vecina va spune ca fiul ei face la olita de la 7 luni, asta nu inseamna ca si al vostru fix la 7 luni va scapa de scutece. Fiecare copil are “time-ingul” sau. Iar daca-l fortati nu veti realiza nimic. Au fost cazuri ale unor copii care, fortati fiind sa se aseze pe olita, s-au blocat psihic si au depasit varsta de 4-5 ani fara a putea renunta la scutece.

 

Recompensa va poate ajuta in “antrenamentul” cu olita

O imbratisare, o gadilare, un pupic, o fraza de lauda pot fi tot atatea incurajari pentru ca un copil sa fie tentat sa incerce olita si sa renunte la scutece.

Foarte important! Nu-l certati cand face pe el, ci laudati-l cand a utilizat olita!

 

 

Daca face la olita ziua, asta nu inseamna ca nu va uda patul noaptea

Chiar daca s-au obisnuit cu olita pe timpul zilei, noaptea e cu totul alta situatie. Desi este posibil sa nu aveti nici un fel de “accident” in timpul somnului, nu va ingrijorati daca face pe el noaptea. Medicii spun ca este ceva normal daca pana la varsta de 5 ani copilul se mai scapa pe el in timp ce doarme.

 

 

Nu incepeti antrenamentul cu olita daca au intervenit alte schimbari majore

Daca v-ati schimbat locuinta, ati mutat copilul la alta gradinita, a venit pe lume un fratior sau o surioara, s-a mutat la voi o ruda etc., atunci nu e momentul potrivit sa incepeti si antrenamentul cu olita. E si asa o modificare a rutinei copilului, pentru a incerca sa-i mai introduceti un alt stres. Lasati-l sa se obisnuiasca cu noua conjunctura inainte de a incepe invatarea cu olita.

 

 

Un alt lucru pe care ar mai trebui sa il luati in considerare cand incepeti invatarea copilului cu olita este aspectul acesteia. Daca cel mic nu este atras de forma, culoare etc., poate da inapoi. De asemenea, nu incercati sa puneti copilul pe olita daca observati ca are probleme de constipatie sau infectii urinare. Pentru ca poate asocia durerea cu utilizarea olitei. Si nu va mai fi tentat sa o incerce multa vreme.

Endnotes:
  1. parinti: http://sfatulparintilor.ro/29873/10-greseli-pe-care-le-pot-face-proaspetii-parinti/
  2. olita: http://sfatulparintilor.ro/29693/cand-si-cum-sa-invatam-copilul-la-olita/
  3. olita: http://sfatulparintilor.ro/34527/olita-inca-mai-sunt-probleme/
  4. olita: http://www.sfatulparintilor.ro/forum/viewtopic.php?f=4&t=339&start=150
  5. sfaturi: http://sfatulparintilor.ro/30027/depresia-facebook-la-copii-si-sfaturi-pentru-fetitele-din-ziua-de-azi/
  6. olita: http://sfatulparintilor.ro/30581/7-adevaruri-nestiute-despre-cand-incep-copiii-sa-renunte-la-scutece/
 

Vizualizări: 53543
 

Cuvinte cheie: , , , ,