Preșcolari/Comportament și dezvoltare

Pedepsele copiilor: Ghid pe varste pentru parinti responsabili

Pedepsele copiilor
Pedepsele cu violenta nu sunt doar nocive pentru dezvoltarea pe termen lung a copiilor, ci și ineficiente. Pentru ca ești un parinte responsabil, iti explicam in ce modalitati poti aplica regulile de disciplina fara a rani copilul fizic sau psihic, pentru fiecare varsta in parte. Specialistul iti va oferi cateva recomandari importante. 
 

Pedepsele copiilor – ce sunt și cum functioneaza?

Putem vorbi de pedeapsa atunci cand copilul tau primește o consecinta negativa pentru incalcarea unei reguli cunoscute de conduita sau atunci cand nu se comporta corespunzator; reprezinta o modalitate de a transmite copilului faptul ca al sau comportament este inacceptabil. De exemplu, copilul poate refuza sa iși faca curatenie in dormitor; pedeapsa sau consecintele negative ale actiunii sale pot sa fie ca nu i se permite sa vizioneze emisiunea tv preferata pana cand face curatenie. 

Pedepsele fizice nu invata copiii sa se comporte corespunzator și ii pot afecta.

In plus, in familiile in care parintii ridica vocea, ameninta și pedepsesc copiii, aceștia ajung sa se comporte in moduri provocatoare, dupa cum urmeaza: copilul invata ca este acceptabil sa lovești pe cineva cand ești furios, copilul poate fi ranit fizic efectiv, copilul ajunge sa se teama de parinte/parinti și sa evite sa fie prins cu o fapta inacceptabila, pedeapsa fizica ii recompenseaza (actiunea negativa este mai buna decat niciun fel de atentie).
 
Citeste mai multe pe Qbebe.ro[1].
Endnotes:
  1. Qbebe.ro: http://www.qbebe.ro/psihologie/educatie_si_disciplina/pedepsele_copiilor_ghid_pe_varste
 

Vizualizări: 1380
 

Cuvinte cheie: