Preșcolari/Comportament și dezvoltare

Nu s-a obisnuit cu noul program scolar? Sfaturi pentru parinti

incepe scoala - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - school-2051712_1920

Au trecut aproximativ doua luni de cand a inceput scoala, iar unii copii inca nu s-au obisnuit cu noul programul[1]. Daca si copilul tau face parte din aceasta categorie, aceste sfaturi sunt pentru tine.

 

 

Copii prescolari

Problema: Pana acum, viata copiilor se desfasura in jurul familiei. Apoi, dintr-o data, se regasesc in mijlocul altor copii, cu alte reguli, cu alti adulti.

Solutia: In primul rand, pastreaza-ti calmul. Agitatia si anxietatea sunt contagioase. Programeaza mai multe intalniri cu prieteni care au copii si incurajeaza-l sa stea mai mult timp fara tine. Asigura-l ca este bine si in siguranta si la gradinita, cand nu esti tu langa el.

 

 

Copii scoala primara

Problema: La scoala situatia este alta decat la gradinita. Invatatorii au asteptari mai mari, ei au de invatat tabla adunarii, tabla inmultirii, au teme.

Solutia: In primul rand copiii ar trebui sa stie ca invatatura va contribui la succesul scolar. Temele ii vor ajuta sa descopere lucruri noi. Din greseli vor invata ce sa faca data viitoare si cum sa fie perseverenti. Jocurile cu zaruri sau cu carti pot fi foarte bune pentru a invata tabla adunarii.

 

 

Copii scoala gimnaziala

Problema: Gimnaziul presupune teme mai complicate, materii mai multe.

Solutia: Invata-l sa se organizeze, sa-si stabileasca prioritatile, sa isi tina sub control stresul. Invatarea unui instrument poate fi foarte utila in gestionarea stresului. De asemenea, jocurile video il pot invata ca pentru a trece la urmatorul nivel are nevoie de cunostinte si de perseverente.

Problema: Hormonii si romantismul incep sa-si faca de cap, apar temerile legate de examene si inscrierea la liceu.

Solutia: Iti trebuie multa diplomatie. Povesteste despre intamplarile tale ca adolescent. Nu au nevoie doar de situatii cu happy end, ci si de intamplari care te-au stresat si din care ai avut ceva de invatat. Incurajeaza-l sa se inscrie in cluburi sportive sau de aptitudini pentru a capata incredere in fortele proprii, lucru ce-i va fi de ajutor la examene.

 

Copii liceu

Problema: O noua etapa, alte cerinte, alte preocupari, inclusiv cele legate de facultate si o viitoare cariera. Perioada liceului este propice depresiilor, anxietatii, aparitiei tulburarilor alimentare.

Solutia: Fa-ti timp pentru el. Vacante, cine in familie, impartaseste-i valorile tale de viata. Valideaza-i emotiile si incearca sa nu-i accentuezi grijile.

 

Cand este nevoie de ajutor specializat

Toate aceste trairi sunt normale pentru un copil scolar. Multe dintre ele sunt usor de manageriat de catre parinti. Insa, pot exista si situatii in care este nevoie de ajutor specializat. Cere sfatul unui psiholog daca:

– anxietatea copilului tau este mai intensa decat de obicei.

– anxietatea persista, indiferent de masurile pe care le-ai luat.

– anxietatea afecteaza regimul alimentar si programul de odihna al copilului.

– activitatile menite sa relaxeze copilul nu sunt eficace.

 

Daca ti-a placut acest articol, apasa butonul Distribuie si trimite-l si prietenilor tai.

 

Endnotes:
  1. programul: https://www.avantaje.ro/articol/ce-se-intampla-cu-vacantele-elevilor-uite-cum-s-ar-putea-schimba-structura-anului-scolar
 

Vizualizări: 11528
 

Cuvinte cheie: , , ,