Mai putin e mai bine? Ce trebuie sa stie toti parintii

by Sfatul Parintilor | 06/12/2023 18:10

Tu ce faci cand copilul pare ca nu te asculta? Cel mai probabil tipi. Ce faci atunci cand copilul tau incearca sa rezolve o situatie? Cel mai probabil ii sari in ajutor sa-i dai solutiile.

Poate ca ar fi fost mai bine sa incerci sa iti mentii tonul vocii mai mic, poate ca ar fi fost mai bine sa nu-i dai direct solutii, ci una-doua idei, care sa-l ajute sa descopere solutia singur. Desigur, acestea sunt cazuri ideale, dar nu sunt imposibil de realizat.

In ziua de astazi s-a impamantenit ideea ca cei mici au nevoie de mai multa atentie, mai mult timp, mai multa dragoste. Dar este chiar nevoie de mai mult? Iata ce spun specialistii de la empoweringparents.com: “Mai putin e mai bine”!

NU exagera cu darurile si laudele

Atunci cand obisnuiesti sa-i dai prea multe copilului tau, el va deveni dependent de acele lucruri. Daca il lauzi prea mult, el nu se va putea baza pe fortele proprii, ci va astepta tot timpul sa-l valideze cineva.

Educatie copii: Cum corectam comportamentul gresit al copiilor[1]

Toleranta la “durerea”copilului

Sa presupunem ca, dupa ce si-a dorit sa plece in tabara, copilul se trezeste singur acolo si incepe sa se planga parintilor. Acestia, speriati de anxietatea si “durerea” copilului, se suie in masina si-l iau de acolo. Acasa, copilul va gasi liniste, iubire, iar parintii il vor consola ca n-a fost pregatit pentru tabara. Poate data viitoare! Dar oare data viitoare nu va fi la fel? N-ar fi fost mai bine ca parintii sa-l ghideze pe copil sa-si gestioneze fricile si anxietatile si sa-si controleze emotiile. “Salvandu-l” dintr-o problema nu inseamna ca parintii l-au invatat cum sa depaseasca problema respectiva, ci doar sa fuga de ea.

Cand “mai mult” este solutia

Desigur, sunt situatii in care “mai putin” nu este varianta ideala, “mai mult” fiind solutia. Iata cateva exemple.

Fa mai mult pentru tine si mai putin pentru copil: un parinte care nu isi gaseste propriul echilibru este putin probabil sa-l invete pe copilul sau cum sa fie echilibrat.

Gandeste-te mai putin la indeplinirea nevoilor copilului si mai mult la a-l ajuta sa si le indeplineasca singur: de exemplu, nu dai fuga la scoala cu caietele/cartile pe care si le-a uitat acasa/in masina etc. Ci il lasi sa suporte consecintele pentru ca data viitoare sa fie mai atent cu aceste lucruri.

Gandeste-te mai putin la a le satisface solicitarile cand sunt plangaciosi si nemultumiti si mai mult la cum sa ii inveti sa-si gestioneze emotiile: “Inteleg ca nu iti place sa faci curat in camera, insa atunci cand te rog sa faci acest lucru, ma astept sa indeplinesti aceste solicitari”.

A-ti lasa copiii sa se descurce singuri pentru a fi responsabili mai tarziu nu inseamna ca trebuie sa cazi in extrema cealalta si sa-i neglijezi. Ei au nevoie de tine, de timpul tau si de prezenta ta, insa orice exagerare nu este de bun augur.

Educatie copii: 4 metode sa stai calm cand copilul e agitat[2]

Imagine de Clker-Free-Vector-Images[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. Educatie copii: Cum corectam comportamentul gresit al copiilor: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/educatie-copii-cum-corectam-comportamentul-gresit-al-copiilor/
  2. Educatie copii: 4 metode sa stai calm cand copilul e agitat: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/educatie-copii-4-metode-sa-stai-calm-cand-copilul-e-agitat/
  3. Clker-Free-Vector-Images: https://pixabay.com/ro/users/clker-free-vector-images-3736/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=43873
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro//?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=43873

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/mai-putin-e-mai-bine-ce-trebuie-sa-stie-toti-parintii/