Preșcolari/Comportament și dezvoltare

Inteligenta copiilor nu este reflectata de notele pe care le obtin la scoala

Expertii in psihologia infantila ne atrag atentia asupra urmatorului aspect: micutii nostri incep sa-si dezvolte inteligenta emotionala inca din primele saptamani de viata. De aceea, pana la varsta de 1 an, putem observa ca al nostru bebelus incepe sa-si exprime tristetea, bucuria, frustrarea etc.

Desi parintii sunt in general impresionati de notele bune pe care le obtin copii la scoala, ar trebui sa stie totusi ca inteligenta unui copil nu poate fi masurata printr-un simplu test.

 

Cu toate acestea, de ce parintii sunt totusi impresionati de note?

 

Notele de la scoala reprezinta o modalitate de masurare a cunostintelor. Ele nu reflecat insa efortul si dedicarea pe care copilul le-a investit in procesul de invatare. Nici nu arata daca copilul a invatat ceva in mod constant.

Un copil cu o memorie buna poate obtine intotdeauna note mari la scoala, in timp ce altul cu o inteligenta destul de mare poate esua daca subiectul care i-a picat nu este fix ceea ce a invatat el.

 

Cum functioneaza inteligenta copiilor

 

Potrivit psihologului Howard Gardner, fiecare persoana are opt tipuri de inteligente si abilitati cognitive. Aceasta teorie a inteligentei multiple este recunoscuta in multe medii educative.

 

Conform teoriei psihologului nord-american, nu exista o inteligenta unica. Exista o diversitate de inteligente, care marcheaza pontentialul, puterea sau abilitatule fiecarui individ in parte si care vor marca felul sau de a actiona in diferite situatii.

 

Aceasta teorie a inteligentei multiple permite sa evaluam, sa intelegem si sa stimulam potentialul ficarui copil, dincolo de a-i masura un indice de IQ. Inteligenta copilului pentru matematica, il poate ajuta sa aiba rezultate bune la aceasta materie, insa se poate ca acesta sa nu fie foarte bun la lingvistica sau sport. Toate acestea evidentiaza ca notele nu reprezinta si nici nu masoara inteligenta copilului.

 

 

Citeste continuarea pe COPILUL.RO[1]

 

 

Endnotes:
  1. COPILUL.RO: https://www.copilul.ro/parenting/dezvoltare-cognitiva/Inteligenta-copiilor-nu-este-reflectata-de-notele-pe-care-le-obtin-la-scoala-a21254.html
 

Vizualizări: 151
 

Cuvinte cheie: