Sfatulparintilor.ro

Importanta imaginatiei la copii

Imagine de nugroho dwi hartawan de la Pixabay

Albert Einstein spunea ca imaginatia este mai importanta decat insasi cunoasterea. Explicatia era foarte simpla, si anume cunoasterea se limiteaza la toate lucrurile pe care nu le stim sau intelegem, pe cand imaginatia imbratiseaza lumea intreaga si tot ce va exista vreodata spre a fi cunoscut si inteles. 

Este foarte important ca parintii sa se implice in acest proces si sa sustina copilul. O buna dezvoltare a imaginatiei, inca din copilarie, este foarte importanta si modeleaza copilul pentru a deveni un adult, motiv pentru care ti-am pregatit acest articol.

Imaginatia ca exercitiu

Imaginatia este importanta datorita pregatirii pe care o ofera copilului pentru viata de dinafara mediului reprezentat de familie. John Thomson, autor al cartii Copilaria naturala, explica faptul ca atunci cand un copil isi foloseste imaginatia in joaca, creeaza noi situatii, reguli, personaje pe care le experimenteaza, lucru care ajuta atunci cand cel mic este pus, pe masura ce creste, in situatii similare din lumea reala.

Imaginatia si creativitatea in joc ofera posibilitatea de a dezvolta empatia. Pentru a crea scenariile si personajele de care are nevoie, copilul trebuie sa se puna in locul lor, exersandu-si astfel capacitatea de empatie. Specialistii sustin ca acest mod de joaca ajuta la transformarea copilului intr-un adult responsabil, flexibil si pregatit pentru situatiile noi care vor urma.

Imaginatia si abilitatile sociale

Imaginatia ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale. Datorita jocului de roluri, in care intervine utilizarea empatiei, copilul experimenteaza diverse relatii sociale si invata cum sa interactioneze mai usor. Astfel, cel mic reuseste sa comunice cu cei din jur, iar posibilitatea de a deveni exclus din grupurile din care face parte scade.

Cercetatorii rusi au aratat intr-un studiu relatia clara dintre imaginatie si statutul social la copii. Rezultatele arata ca, cu cat mai imaginativ este un copil, cu atat va avea un statut social mai ridicat printre prietenii sai. Acest lucru arata cat de importanta este imaginatia in dezvoltarea relatiilor interpersonale.

Citeste si: Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească

Imaginatia si increderea in sine

Increderea in sine este un alt aspect care se poate dezvolta cu ajutorul imaginatiei. Atunci cand un copil se joaca si isi imagineaza ca este un erou, spre exemplu, isi imagineaza si toate puterile pe care le detine respectivul personaj. Important este faptul ca nu preia doar ”puterile” pe care le detine acel erou, ci si trasaturile sale de caracter. 

Dat fiind faptul ca cel mic nu are mult control asupra vietii sale, in general, va avea tendinta de a imita acel erou si de a-si insusi puterea de a influenta orice, lucru care ajuta la dezoltarea increderii in sine, in potentialul si abilitatile sale.

Imaginatia si dezvoltarea intelectuala

Nu in ultimul rand, imaginatia stimuleaza dezvoltarea intelectuala. Un copil care este capabil sa vada un castel de nisip acolo unde e doar nisip sau care poate vedea o placinta acolo unde este doar noroi este un copil care incepe sa gandeasca si sa opereze cu simboluri. Imaginatia reprezinta inceputul gandirii abstracte.

Cand ajunge la scoala, va fi necesar sa utilizeze simboluri pentru a invata, va trebui sa inteleaga ca literele reprezinta sunete, cifrele reprezinta grupe de obiecte si asa mai departe. Simbolurile sunt peste tot in jurul nostru, iar utilizarea unei gandiri abstracte este necesara pentru oameni.

Imaginatia este foarte importanta in dezvoltarea copilului si chiar a adultului. Pe langa toate aceste motive relevante descrise anterior, exista inca unul pe care orice parinte trebuie sa il ia in considerare: imaginatia este o metoda adecvata de distractie, fie ca cel mic se joaca impreuna cu prietenii sai, singur sau cu parintele.  Asadar, noi te sfatuim sa sprijini dezvoltarea imaginatiei inca din perioada copilariei prin diverse jocuri si activitati creative.

Nu rata nici: Cum sa cresti un copil creativ: 10 sfaturi pentru parinti

Sursa: Bebebliss.ro

Imagine de nugroho dwi hartawan de la Pixabay

Exit mobile version