Educatie pozitiva: Cum sa disciplinezi un copil sensibil

by Sfatul Parintilor | 19/02/2024 18:10

Exista situatii in care modalitatea parintilor de a-si disciplina copiii nu este cea mai potrivita. Copiii care sunt sensibili pot avea probleme cu increderea de sine, cu exteriorizarea si cu comunicarea in cazul in care tacticile alese pentru educatie nu sunt compatibile.

Iata cum sa disciplinezi copilul sensibil, potrivit specialistilor in educatie pozitiva.

EVITA

Rusinea

Copiii si asa sensibili reactioneaza exacerbat la expresii care pentru altii pot fi inofensive: „De ce nu faci ce trebuie?!”

Ironia

In unele familii, ironia poate fi un mijloc de amuzament, insa mesajele sarcastice pot avea un mesaj mult prea dur pentru ei: „X gateste. Acoperiti-va urechile, in curand detectorul de fum va incepe sa piuie!”

Izolarea

Tactica „time-out[1]” poate da roade in cazul altor copii, insa pentru copiii sensibili izolarea poate sa ii afecteze imaginea de sine.

Permisivitatea excesiva

Un copil are nevoie de corectie, indiferent cat este de sensibil. Nu trebuie sa fii un parinte permisiv de teama ca ii vei rani copilului sentimentele. Corectia se poate face cu blandete, fara sa-l faci de rusine.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![2]

ADOPTA

Un ton mai bland

Atunci cand ii faci observatie, foloseste un ton bland, dar serios, suficient cat sa-si dea seama ca ceva din comportamentul lui nu a fost in regula.

Conectarea

Cand simt o amentintare copiii se inchid in ei, mai ales cei sensibili. De aceea, inainte de o corectie, conectarea este mult mai importanta si ii face mai receptivi la mesajele tale.

Consecinte

In cazul in care copilul ignora regulile repetat, in ciuda limitelor si instructiunilor pe care i le-ai dat, sunt recomandate consecintele, insa ar trebui sa acorzi o atentie sporita reactiei copilului, pentru ca acesta sa nu se simta respins sau inferior.

Incurajarea

Un copil sensibil are nevoie de multe afirmatii pozitive, de cuvinte incurajatoare.

Time-in

Izolarea nu-i face bine unui copil sensibil, dar el are nevoie de liniste. Infiinteaza „zona de calmare”, in care copilul sa se linisteasca si apoi sa discutati despre comportamentul pe care tu il consideri inacceptabil din diverse motive si despre ce alternative de comportament ar avea pentru situatia respectiva.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![2]

Sursa: creativechild.com

foto: Depositphotos.com[3]

Endnotes:
  1. time-out: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/educatie-pozitiva-tehnica-time-out-pro-sau-contra/
  2. Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!: https://sfatulparintilor.ro/recomandari-si-timp-liber/ghid-sfatulparintilor-ro-100-de-expresii-care-fac-rau-copiilor-interzise-unui-parinte-bun-il-poti-cumpara-de-aici/
  3. Depositphotos.com: https://ro.depositphotos.com/164000088/stock-photo-little-beautiful-red-haired-little.html

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/educatie-pozitiva-cum-sa-disciplinezi-un-copil-sensibil/