Educatie copii: Disciplina proactiva sau cum sa ai un copil cuminte si ascultator

by Sfatul Parintilor | 12/09/2021 18:10

Educatia copiilor[1] este un capitol foarte delicat si foarte important in meseria de parinte. Sunt multe metode de educare si fiecare parinte incearca sa le adapteze in functie de personalitatea sa si a copilului sau. Sunt parinti care isi educa copiii[2] sub puterea “fricii” si chiar a batailor, altii care apeleaza la vorba buna, altii care sunt adeptii recompenselor si altii care recurg la pedepse.

In educatia copiilor din ziua de astazi exista un curent foarte popular recomandat de psihologi: “disciplina proactiva”.

 Focusarea nu se face pe “obedienta” (Fa ce-ti spun, caci eu sunt parintele si asa apreciez eu ca e mai bine!) ci pe respect, dragoste si intelegere.

Disciplina proactiva: In educatia copiilor este mai importanta lauda, decat critica

Disciplina proactiva este o alta modalitate de abordare a problemelor, de a te focusa si a lauda comportamentul bun, civilizat, in loc sa-l critici pe cel gresit. Din pacate, nu sunt putini aceia care pun semnul egal intre disciplina si pedeapsa (fizica sau de alta natura). Cand de fapt, ceea ce ar trebui facut este sa-i acorzi atentie copilului. Daca ii acorzi copilului atentie si ii lauzi de fiecare data faptele bune, el va dori sa le repete.

Daca cel mic e trist, sa-l intrebi “Ce s-a intamplat?”. Cand face ceva gresit (de exemplu cand roade cablul de alimentare de la veioza) nu-i spui “NU e bine, pentru ca te poti curenta!”, ci il iei din locul respectiv si te joci cu el. Ii distragi atentia si totodata faci ceva distractiv. Pentru el era la fel de distractiv sa roada cablul de la veioza, insa acum e si mai distractiv pentru ca se joaca cu mami sau cu tati.

Daca, de exemplu, ai doi copii si obisnuiesc sa se certe sau sa se bata, ii poti lasa sa se joace separat, in camere diferite. Dar fiecaruia dintre ei sa le acorzi atentia cuvenita. Astfel, copiii vor creste stiind ca sunt importanti pentru parinti, vor lua decizii bune si vor fi atenti cu modul in care se comporta. Mai mult, vor mai mai putin impulsivi.

Citeste si: 7 greseli de disciplina pe care le fac parintii[3]

Timpul petrecut alaturi de copii, factor major in educatia copiilor prin disciplina proactiva

Un alt factor important in educatia copiilor este timpul petrecut cu ei. Din pacate, in vremurile pe care le traim acesta nu este tocmai din belsug. Ei au nevoie de parinti pentru a-si umple “rezervoarele” cu dragoste, timp in care sa se simta speciali, importanti pentru parintii lor. Iar cand au parte de aceste lucruri sunt mai calmi, mai docili. Ia-l in bucatarie in timp ce gatesti sau fa o tranta in sufragerie in timp ce te uiti la meci. Acest lucru va fi o piatra de temelie in comportamentul “civilizat” de zi cu zi. Daca esti atent cu nevoile copilului, vei fi mai capabil sa-i controlezi comportamentul.

Copiii mai au nevoie de stabilitate. Ei vor un raspuns pozitiv din partea parintilor, ei vor sa-si petreaca cat mai mult timp alaturi de ei, formandu-se astfel legaturi durabile si sanatoase intre parinti si copii. Din cauza faptului ca multi parinti muncesc de dimineata pana seara, iar copiii sunt crescuti de bone, bunici sau sunt tinuti la crese sau gradinite (uneori chiar saptamanale), scoli si after-school-uri, lor le lipseste stabilitatea. Ei nu mai stiu pe cine sa creada. Ei nu mai stiu in cine sa aiba incredere, pe cine sa se bazeze. Sunt prea multi oameni implicati in “ghidarea” lor incat sunt bulversati. Atat cat puteti, fiti cat mai prezenti in viata copiilor vostri.

Nu rata nici: Ce să faci când copilul este supărat, nervos sau ostil[4]

Copiii sunt doar copii, iar parintii n-ar trebui sa uite asta – spune disciplina proactiva

Un alt element cheie ai disciplinei proactive este faptul ca parintii sa nu uite totusi ca au de-a face cu niste copii. Oricat de mult si-ar dori ei ca cel mic sa nu se duca la mancarea cainelui sau a pisicii, ei tot o vor face. Oricat de mult si-ar dori sa fie curat in casa, copiii fac dezordine. Unii parinti au tendinta de a pune stachete prea ridicate pentru un copil de 2-3 ani, de exemplu. Decat sa-l certi ca umbla in vasul pisicii, muta vasul pisicii, in loc sa-l certi ca a spart paharul, pune paharul undeva unde sa nu-l ajunga copilul.

De altfel, aceasta conceptie o putem intalni si in discutiile crestine duhovnicesti cu preotii despre cresterea si educarea celor mici. Ei considera ca in ziua de azi multi parinti au asteptari prea mari de la copii, uitand ca nu degeaba copilul are doar varsta pe care o are: la acea varsta el face maximum din ce poate si stie. Asadar, toleranta si ingaduinta sunt cheie in modelarea micului omulet din fata noastra.

Fermitatea este o parte cruciala a disciplinei proactive

Sunt reguli care nu pot fi negociate. Asa cum nu negociezi cu politistul purtarea centurii de siguranta, asa nu negociezi nici cu copilul reguli pe care le-ai stabilit si care apreciezi ca sunt vitale pentru securitatea lui. Daca ai spus ca nu se iese pe balcon iarna dezbracat, de exemplu, nu trebuie sa te razgandesti, indiferent de cat de mult insista copilul si ce mijloace alege sa obtina ceeace doreste.

Nu rata nici: 5 comportamente gresite ale copiilor si cum sa le vii de hac[5]

Daca “cedezi” nu faci altceva decat sa-i incurajezi comportamentul neadecvat si fii sigur ca scena se va repeta.

Ce este special la aceasta metoda de disciplina proactiva in cazul acestei fermitati care se intalneste si recomanda si in alte metode de educatie este atitudinea blanda, iubitoare, rabdatoare si pozitiva pe care parintele trebuie sa o aiba pe durata perioadei cand el isi manifesta fermitatea. Daca copilul plange si face crize, el va fi luat in brate si imbratisat, pentru ca parintele intelege ca cel mic e suparat ca nu se intampla ceea ce el doreste si nu stie inca sa isi gestioneze sentimentele.

Iata un motiv important pentru care parintii ar trebui sa nu fie asa de ocupati incat sa spuna ceva cu semnificatia “fa ce vrei, numai lasa-ma in pace ca am treaba si n-am timp de tine”. Ar fi bine sa-si faca timp pentru a vedea greselile pe masura ce ele apar si a le rezolva atunci si nu mai tarziu. Ar putea sa ia mult timp si sa fie nevoie de multa rabdare, pentru ca cei mici sa inteleaga, dar efectul va fi pe masura.

Toata lumea va aprecia si lauda comportamentul disciplinat al copilului, iar tu vei avea toata stima pentru educatia data.

Nu exista reteta perfecta si universal valabila pentru disciplina si educatia copiilor, mai ales ca fiecare in parte este diferit. Chiar si cand ai doi copii, trebuie sa ai tactici diferite, insa cu rabdare si atentie, cu grija si dragoste vrei reusi sa realizezi o relatie stabila si sanatoasa cu copilul tau, iar el va creste mandru, stapan pe sine si cu respect fata de ceilalti.

Foto: Pixabay.com[6]

Endnotes:
  1. Educatia copiilor: http://sfatulparintilor.ro/37887/educatie-copii-e-bine-sau-nu-sa-dam-exemple-de-comportament-copiilor/
  2. educa copiii: http://sfatulparintilor.ro/42663/educatie-copii-invata-ti-copilul-sa-ia-decizii/
  3. 7 greseli de disciplina pe care le fac parintii: https://sfatulparintilor.ro/sfatgradinite/7-greseli-de-disciplina-pe-care-le-fac-parintii/
  4. Ce să faci când copilul este supărat, nervos sau ostil: https://sfatulparintilor.ro/sfatgradinite/ce-sa-faci-cand-copilul-este-suparat-nervos-sau-ostil-2/
  5. 5 comportamente gresite ale copiilor si cum sa le vii de hac: https://sfatulparintilor.ro/sfatgradinite/5-comportamente-gresite-ale-copiilor-si-cum-sa-le-vii-de-hac/
  6. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/educatie-copii-disciplina-proactiva-sau-cum-sa-ai-un-copil-cuminte-si-ascultator/