Sfatulparintilor.ro

65 moduri sa ii arati copilului tau ca il iubesti

sa ii arati copilului tau ca il iubesti - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - hands-105455_1920

Orice parinte isi iubeste copilul. Multi parinti declara des copiilor lor ca ii iubesc. Dar, ceea ce nu toti parintii stiu este ca, pentru un copil, iubirea este inteleasa nu doar prin aceste cuvinte “te iubesc”, ci prin actiuni foarte concrete pe care ei le simt si le asociaza cu iubirea. O mare vorba spune ca un copil se naste cu nevoia de a fi iubit de parintii sai iar aceasta nevoie nu il paraseste niciodata. In functie de cat se simte copilul de iubit de parinti, in asemenea masura va reusi in viata sa aiba echilibru, sa daruiasca iubire si sa aiba o viata fericita.

Importanta responsabilitate este pe umerii parintilor dar nu imposibila. Ce poate fi mai frumos decat sa ii arati copilului tau iubirea ta?

Pentru un copil in primii 10 ani de viata, iubirea de la parintii sai rimeaza cu cuvantul “TIMP”.

Iata o colectie inspirata de feluri concrete si simple prin care stii ca iubirea din inima ta ajunge la inima copilului tau, prin cordonul invizibil care va leaga, asa cum prin cordonul ombilical l-ai hranit in cele 9 luni de sarcina.

1. Incearca sa vezi lumea prin ochii copilului tau. Bucura-te la ce se bucura el, entuziasmeaza-te si traieste viata ca el.

2. Raspunde intotdeauna la telefon cand esti la serviciu si te suna copilul tau (de pe telefonul lui sau de la bunici sau de acasa, daca e mai mic).

3. Tine-ti intotdeauna promisiunile fata de el.

4. Abtine-te de la a face doua lucruri in acelasi timp. Da-i copilului tau intreaga ta atentie.

5. Afiseaza cu mandrie diplomele, lucrarile, picturile, felicitarile, medaliile si proiectele de gradi sau scoala ale copilului tau.

6. Intotdeauna da-i copilului a doua sansa.

7. Vorbeste cu copilul pe o tema preferata timp in care il filmezi apoi pastreaza aceste amintiri minunate in istoria video a familiei, aratandu-i peste timp cat de mandru esti de el.

8. Ghideaza copilul prin viata in loc de a-l impinge in viata, controlandu-l si dominandu-l.

Citeste si: Ii este prea frica copilului tau de tine? Iata 10 semne ca sa iti dai seama

9. Strecoara-i un biletel cu un compliment sau un “te iubesc” in pachetelul cu mancare pentru scoala.

10. Nu rata participarea la niciun eveniment scolar din care este parte copilul tau (serbari, meciuri, piese de teatru, dans etc).

11. Intotdeauna poarta-te cu blandete si respect cu copilul tau, indiferent ce pozne face care te enerveaza, asa cum te-ai purta cu o persoana matura pe care o respecti si iubesti. La urma urmei, copilul e mic scurt timp. Maine poimaine pleaca de acasa si ramai doar cu pozele si filmarile si amintirile din inima ta.

12. Abtine-te din a reaminti copilului greseli pe care le-a facut in trecut.

13. Invata-ti copilul ca e in regula sa fie diferit decat altii, nu e o problema. Multe din marile realizari ale omenirii au venit tocmai pentru ca fiecare dintre noi suntem unici.

14. Fa-i spontan cate un compliment copilului tau in fata prietenilor lui.

15. Participa cu copilul la diverse campanii cu caracter umanitar, invatandu-l generozitatea neconditionata, izvorata din inima si din dorinta de a-ti pasa de semenii tai.

16. Niciodata, sub nicio forma, nu rade de visele copilului tau. Si nici nu i le omori cu experienta ta de viata si pragmatismul maturului din tine.

17. Niciodata nu te duce la culcare suparat pe copilul tau si nici nu il lasa sa se duca la culcare cu inima grea, indiferent de motivul supararii lui.

18. Asigura-te ca ii pui centura de siguranta copilului cand calatoriti si pune-o si tu ca sa ii dai un bun exemplu. A-i arata ca va respectati viata este o dovada de iubire responsabila.

20. Trezeste-ti copilul intotdeauna cu un pupic.

21. Du-ti copilul sa iti vada locul de munca. Este o dovada de iubire si incredere.

22. Niciodata nu intrerupe copilul atunci cand el iti povesteste ceva.

23. Scrie-i o scrisorica de iubire copilului tau, ce iubesti la el, apoi las-o la indemana sa o gaseasca sau trimite-o pe mail daca copilul e suficient de mare incat sa aiba propriul cont de mail.

24. Niciodata nu-ti compara copilul cu altii, nici macar cu fratele sau sora lui mai mare sau mai mica.

Nu rata nici: 5 secrete pentru a avea un copil puternic. Incepe de pe acum, ca sa aiba succes cand va creste!

25. Invita prietenii copilului tau acasa la voi in mod regulat.

26. Fa-i din maini un semn simbolizand inima, adica “te iubesc” cand sunteti separati intr-o incapere aglomerata si se uita la tine.

27. Fa copilul sa se simta important cerandu-i cat mai des parerea pe diverse subiecte comune ale familiei.

28. Fa-i copilului un abonament la o revista de copii educationala pe care o indrageste, pe numele lui.

29. Petrece timpul vacantei si concediului cu copilul. Cumpara o carte despre diverse destinatii pe care urmeaza sa le vedeti si incurajeaza copilul sa citeasca despre locurile unde urmeaza sa mergeti. Lasa-l si pe el sa aleaga ce locuri vrea sa vada sau la ce excursii optionale sa participe.

30. Gateste masa de seara cu copilul tau. El va invata despre ingrediente si detaliile prepararii si veti petrece timp de calitate impreuna.

31. Dupa un conflict sau cearta, imbratiseaza-ti copilul. Acest gest arata ca ai inima deschisa fata de el, nu ca retractezi ceea ce ai spus. Arata ca aveti de reglat comportamentul lui, nu ca nu il iubesti pentru ceea ce a facut.

32. Cumpara haine pentru copil de care ii este si lui drag, nu doar cele care iti plac sau convin tie. Mergeti impreuna la cumparaturi de haine si incaltaminte si cere-i parerea cu privire la ce vrea sa poarte.

33. Pastreaza toate scrisorile, biletele, felicitarile, poeziile pe care copilul ti le ofera de-a lungul copilariei sale.

34. Invata despre moduri nonviolente de a-ti disciplina copilul.

35. Nu ii spune cuvinte dure, nepotrivite pe care nu ai cum sa le mai iei inapoi si care lasa rani adanci in inima lui toata viata. Invata despre aceste cuvinte aici.

36. Lasa balta treburile casnice pe care ti le-ai propus intr-un weekend si petreceti timpul impreuna distrandu-va.

37. Du-te cat mai des la scoala sa iti duci sau iei copilul. Nu plasa aceasta sarcina doar la partenerul de viata.

38. Vorbeste cu copilul despre droguri inainte sa fie prea tarziu. Creeaza acasa un mediu in care orice subiect de viata poate fi dezbatut cu argumente, cu bune si cu rele, indiferent cine ce opinii are si cat de mult doare rostirea lor.

39. Actioneaza daca nu esti fericit cu invatatoarea, indumatorul sau scoala copilului tau. Sau daca el nu este fericit.

40. Stabileste in fiecare saptamana o intalnire de cateva ore doar tu cu copilul tau si trece-o la vedere (pentru el) in calendar. Procedeaza la fel daca ai mai multi copii.

41. Roaga-ti copilul sa iti dea, asa, in joaca, o lista cu ce il face pe el sa se simta iubit.

42. Du-l la un film pe care alege copilul sa il vada.

43. Faceti o plimbare lunga in natura, in care parc vrea copilul. Lasa copilul sa conduca conversatia pe ce tema prefera el.

44. Gaseste-i calitati pe care i le iubesti cu adevarat si fa-i complimente spontane.

45. Pune o poza cu copilul si cu tine ori cu ambii parinti in camera lui, intr-o rama.

46. Pune-i un desert mic, de surpriza, intr-un buzunar de haina.

47. Joaca-te cu el jocul preferat.

48. Lasa-ti copilul sa castige din cand in cand.

49. Creeaza din momentul baii de seara un moment special. Folositi mult spumant de baie, clabuc, jucarele de baie, stati de vorba si povestiti ce ati mai facut sau simtit peste zi in timp ce copilul se balaceste fericit.

50. Trimite-i mici surprize pe mail, cum ar fi sa nu uitati sa mergeti impreuna intr-o zi anume ca sa cumparati inghetata preferata a familiei.

51. Pregateste o seara speciala la televizor, fie la un film pe DVD pe care il iubeste copilul fie la o emisiune preferata. Mancati floricele si beti suc, ca la cinema.

52. Faceti un picnic in mijlocul sufrageriei intr-un weekend, cu scaune de jur imprejur, patura si tot ce e nevoie.

53. Cititi carti frumoase impreuna, aproape unul de celalalt, chiar si infasurati impreuna intr-o patura confortabila.

54. Lasa copilul intr-o seara in care a doua zi nu are gradi sau scoala (vineri sau sambata) sa nu se culce la ora obisnuita si sa stati impreuna mai mult uitandu-va la desene animate.

55. Fa tu pentru el cand si cand o treaba domestica care in mod normal ii revine lui in atributie in casa, atunci cand vezi ca nu are timp sa o faca pentru ca e prins cu temele. Va aprecia si nu va uita gestul tau. Cuvintele cheie insa sunt “din cand in cand”.

56. Spune-i sau scrie-i copilului cateva din modurile in care el te face fericit prin ceea ce este sau face sau spune.

57. Fa copilul sa rada.

58. Radeti impreuna.

59. Prepara-i cand si cand mancarea sau desertul preferat pentru cand vine de la gradi sau scoala.

60. Arata-ti bucuria cand se intoarce de la gradi sau scoala si te gaseste acasa (in caz ca il ia partenerul de viata) precum si cand il vezi daca il iei tu.

61. Cere si daruieste cat mai multe imbratisari si pupicuri.

62. Asculta copilul si lasa-l sa isi ia propriile decizii ori de cate ori este posibil acest lucru.

63. Fa-i copilului o surpriza cand il iei de la scoala sau gradi si mergeti impreuna undeva frumos unde ii place lui. Fie la cumparaturi, fie la un film fie sa mancati undeva unde ii place.

64. Transforma caminul vostru intr-un loc foarte placut si distractiv in care sa traiesti.

65. Pune pe un CD melodiile preferate ale copilului si organizeaza-i o mica petrecere dansanta surpriza, cu baloane si gustarelele preferate.

Fiecare copil unic si unica este si nevoia lui de a se simti iubit. Vei constata ca unii copii se pot simti iubiti cu doar putine din actiunile de mai sus in timp ce alti copii sunt mai pretentiosi inconstient si au nevoie de cat mai multe dovezi de iubire si chiar si asa, tot sa aiba ce reprosa la maturitate parintilor lor cum ca nu i-au iubit suficient. La urma urmei nu degeaba sunt cabinetele de psihologi pline de persoane care au in comun aceeasi angoasa: ca nu au simtit din plin iubirea parintilor lor. Desi, daca vorbesti cu parintii descoperi ca acestia au facut tot ce au stiut si putut si ei mai bine ca sa isi manifeste dragostea.

Cel mai important este ca tu, ca parinte, sa fii cu inima impacata ca ti-ai iubit si iti iubesti copilul la maxim si ii arati cu tot ce poti si iti spune inima iubirea ta. Daca exista iubire autentica la mijloc, relatia voastra va evolua minunat.

Imagine de Blanka Šejdová de la Pixabay

Exit mobile version