Draga mama, ce inseamna pentru tine “a materna”?

by Sfatul Parintilor | 19/02/2017 23:15

V-ati pus intrebarea vreodata de ce sunt atat de multe boli femeiesti la sani si la aparatul genital in preajma varstei mijlocii a doamnelor, cand au copiii destul de mari sau cand realizeaza ca ceasul biologic nu le mai permite sa faca propriii copii biologici?

Este de notorietate in lumea psihosomaticii si a medicinei ezoterice si alternative – care explica cauzele mental emotionale din spatele unor boli – faptul ca problemele de sanatate pe care femeile le au la sani sau la uter, ovare, col, sunt provocate de conflictele existente in mintea lor pe tema maternitatii sau feminitatii proprii.

O nevoie biologica fireasca lasata pe pamant la mamifere este aceea de a se inmulti, de a da viata vietii mai departe pentru inmultirea speciei din care fac parte. Pentru a realiza acest scop, e nevoie de un partener, iar ca sa il aiba, tagma feminina are nevoie in mod instinctiv sa isi activeze armele de seductie si intreaga feminitate. Este stiut ca in perioada ovulatiei, cand estrogenul este dominant, femeile sunt atrase mai mult de barbatii tip macho, intrucat biologicul lor le spune ca se pot inmulti cu cineva ce emana sexualitate, deci reproducere. Cand trece faza calda de dorinta de inmultire si femeia isi vede puiul in uter, incepe etapa progesteronului care o calmeaza, o face sa fie asezata si dornica de cuibul ei in care sa isi creasca puiul, iar in aceasta etapa ea este mai atrasa de barbatii seriosi, asezati, responabili, care sunt un garant de stabilitate de cuib.

 

Prima parte a notiunii de maternitate este astfel realizata, femeia dezvolta in pantecul ei o noua viata si o naste la momentul potrivit.

Dupa ce puiul vine pe lume, mama incepe sa isi ingrijeasca copilul pentru a-l aduce, instinctiv, in faza in care el sa poata avea grija singur de el din toate punctele de vedere pentru un mamifer matur.

 

Specia umana insa este singura specie care face un talmes balmes fata de normalul biologic si isi extinde aceasta grija si maternare cu mult peste limita fireasca. In natura nu vezi animale care stau atat de mult timp cu copiii lor sau care locuiesc cu ei sau ii bat la cap ce sa faca si ce nu, cum e mai bine si cum nu. Sa ne amintim de celebrul film Disney “Bambi” si vedem acolo cam cum e cu maternarea la animale. Exista in mod natural abandonarea instinctiva a propriei creatii in palmele binefacatoare ale gratiei divine de la care a si venit, in primul rand, copilul, pentru rostul si scopul lui pe Pamant.

Multe dintre noi nici nu ne punem problema sa stim sa ne raspundem la intrebare pentru ca nu ne gandim la acest verb “a materna”.

In mod firesc, deducem faptul ca a materna in armonie are trei pasi simpli si clari:

Multe femei fac mari confuzii in mintea lor intre aceste etape, cand incepe una si cand alta, cand si daca se suprapun etapele intre ele si astfel traiesc conflicte care devin drame si ajung la boli serioase, uneori nevindecate pentru ca ele nu constientizeaza cauza mental emotionala a imbolnavirii lor si persista in acelasi tipar de gandire care le-a dus la boala.

 

Sunt mame care mentin un control asupra copilului inclusiv in anii lor de maturitate, sunt mame care sufera si se supara foarte mult daca copiii lor, indiferent de varsta, nu le asculta, nu le urmeaza sfaturile.

Sunt mame care se ingrijoreaza dincolo de limita fireasca, crezand ca puii lor traiesc intr-o lume plina de pericole iar ele nu pot fi cu ei mereu sa ii apere, fapt pentru care fie le blocheaza copiilor evolutia prin lume, din pricina fricii, tinandu-i pe loc in medii securizante din punctul lor de vedere, fie sufoca copiii dorind sa fie cu ei mereu ca sa ii apere.

Sunt mame care considera, inconstient desigur, ca atunci cand copiii deveniti adolescenti nu le mai asculta, asta inseamna ca, gata, “mi-am pierdut copilul”, “l-am scapat din maini”. Astfel dezvolta conflicte de pierdere care duc in timp la anumite tipuri de boli, desi niciodata nu si-au pierdut copiii, din contra, au ocazia frumoasa sa isi vada copilul in actiune prin viata si sa ii calauzeasca pasii cu gandurile lor de incredere, sustinere si binecuvantare.

Sunt mame care in fata diverselor conflicte cu copiii lor deveniti mai mari, se devalorizeaza ca nu au fost ele in stare sa fie mame de succes, ca fie le judeca lumea, fie se judeca ele pe ele pentru asa zisul esec al diferentei dintre ele si copiii lor la modul cum vad si cum traiesc viata. In loc sa isi sustina copiii cu bucurie si cu entuziasmul noului, ele stau sa isi vindece diverse parti ale corpului afectate de conflictul de devalorizare de sine.

Sunt mame care se supara pe copii pentru varii motive si nu stiu si nu pot ierta, drept pentru care isi “iau mana” de pe acestia, suparate foc, refuzand total imixtiunea in lumea lor dar cu emotii negative in spate, de separare, simtindu-se respinse si neiubite, caz in care apar alte boli specifice acestor emotii.

 

Vine si etapa aparitiei vietii sexuale a copiilor lor, iar fiecare generatie are alte specificitati. Mamele au conceptii solide pe tema aceasta si doresc sa le impuna la fel de solid copiilor lor, cu control, cu manipulare, cu persuasiuni, cu asteptari enorme. Exista cazuri destule in care aceasta atitudine a dus fie la blocarea sexualitatii copiiilor lor, cu consecinte pe termen lung, fie – in cazul in care copilul nu a ascultat – la conflicte sexuale ale mamelor manifestate pe aparatul lor genital.

 

Exemplele pot continua la nesfarsit.

Cheia in toate aceste situatii este intelegerea corecta, in aliniere cu divinul din noi, a ce inseamna cu adevarat a materna.

 

A materna inseamna a crea si iubi neconditionat.

 

A crea inseamna a da nastere unei noi vieti sau unui nou proiect, de la un cantec la o pictura, de la o afacere la o noua casa. Nu toate femeile sunt menite sa devina mame biologice dar acest lucru nu trebuie sa le creeze ganduri de frustrare sau devalorizare, cat timp pot crea altfel, mentinandu-si astfel sanatoasa si ceakra 2, cea asociata organelor genitale.

A sti cum sa creezi cu adevarat inseamna a sti cum sa te iubesti cu adevarat, caz in care nu dai nastere la copii doar ca sa iti umple un gol de neiubire sau ca sa tii un barbat langa tine, intrucat golul acela tot nu va disparea si va reveni in forta si mai mare cand copilul va creste si va pleca de acasa, creand in mama un conflict de pierdere de cuib.

Iar a iubi neconditionat inseamna a nu iubi cu frica, iar iubirea sanatoasa libera ne mentine si inima sanatoasa si sanii sanatosi, toate fiind localizate pe ceakra 4, ceakra inimii.

 

A iubi cu adevarat, cu energia femeii divine din noi, cu energia Mamei Pamant si a Tatalui Ceresc din care venim cu totii, inseamna:

 

  1. a-ti respecta propriul spatiu si pe cel al celuilalt (fie el copil, partener, parinte)
  2. sa iti acorzi tie si sa le acorzi celorlalti dreptul de a fi o fiinta umana adica de a avea nevoi, credinte, rani, limite, dorinte, frici, forta si slabiciune, diferite de ale altora, fara sa judeci si fara vinovatie
  3. inseamna a ajuta si sfatui fara sa ai asteptari
  4. inseamna sa daruiesti din placerea si bucuria de a darui, fara asteptari si judecati.
  5. inseamna sa constati o situatie, sa o accepti chiar daca nu esti de acord si chiar daca nu intelegi la nivel mental

 

A-ti iubi maternal copilul inseamna a te iubi pe tine si pe copilul din tine ori de cate ori iti vezi propriul copil, ca orice gol pe care copilul tau ar trebui sa ti-l umple sa fie deja umplut de propria ta iubire pentru tine.

 

A materna inseamna a avea incredere. Inseamna a vedea divinul din jur, din tine si din copilul tau si a sti ca acest divin are grija de el mereu si cand esti si cand nu esti in preajma lui.

 

A materna inseamna a iubi cu detasare, fiind linistita ca puiul tau este sustinut si vegheat mereu, deci a nu-l inlantui cu energia ta de frica, indoiala, ingrijorare, furie, frustrare care poate atrage chiar situatiile neplacute pentru care te temi.

 

A materna inseamna a invata cu gratie prin iubire un alt om nascut de tine sa aiba incredere si credinta in Dumnezeu. Apoi a te da cu credinta la o parte, elegant, continuand sa iubesti si sa ii trimiti valuri valuri iubirea ta protectoare si binecuvantata, oriunde este el fizic pe lume si orice varsta ar avea.

 

Maternare inspirata, dragi mamici!

 

 

Cristina Niculescu

Publisher Sfatulparintilor.ro

 

 

Foto: pixabay.com[1]

 

Endnotes:
  1. pixabay.com: https://pixabay.com/en/pregnant-woman-pregnancy-pregnant-1910302/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/draga-mama-ce-inseamna-pentru-tine-a-materna/