Sfatulparintilor.ro

De ce fac copiii sport?

de ce fac copiii sport - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - football-1533210_1920

In calitate de parinti, vrem ce este mai bun pentru copiii nostri. Cine ne-ar putea acuza?

A fi parinte este, probabil, una dintre cele mai fascinante si motivante  forte ale omenirii.

Odata ce ai copii, nimic nu mai este la fel, NIMIC!

Iar sportul nu este diferit. Vrem cluburi care sa aiba grija de copiii nostri, nu de talentul lor sau banii nostri. Vrem antrenori care sa ofere antrenamente sigure si placute la care copiii nostri abia asteapta sa mearga. Si da, s-ar putea chiar sa visam ca propriii nostri copii sa devina mari sportivi. Nimic in neregula cu asta.

In calitate de parinti, avem un rol foarte important in a ne asigura ca copiii nostri profita la maximum de sport. Aceasta este insa o dubla responsabilitate.

Trebuie sa cautam si sa selectam medii sportive in care stim ca vor fi in siguranta si fericiti

Trebuie sa ne sprijinim copiii si sa le permitem sa se bucure de sportul lor, nu numai sa progreseze in el.

In aceasta sectiune va vom impartasi resurse si sfaturi pentru a va ajuta sa faceti acest lucru. Fii cel mai bun parinte de copil sportiv care poti fi!

De fac copiii sport?

„Ce crezi ca se va schimba in urmatorii zece ani?”

Aceasta este o intrebare pe care CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, o primeste tot timpul. El crede ca aceasta este o intrebare interesanta, dar nu cea mai buna pe care o pot pune oamenii.

 „Aproape niciodata nu mi se pune intrebarea:„ Ce nu se va schimba in urmatorii 10 ani? ”, A spus Bezos intr-un interviu cu Bill Gurley, partener intr-o firma de investitii cu capitalist de risc. „Si va spun ca a doua intrebare este de fapt cea mai importanta dintre cele doua, pentru ca puteti construi o strategie de afaceri in jurul lucrurilor care sunt stabile in timp … ..In afacerea noastra cu amanuntul, stim ca clientii doresc preturi mici, si stiu ca va fi adevarat peste 10 ani. Vor livrare rapida; vor o selectie vasta. Este imposibil sa ne imaginam un viitor peste 10 ani in care un client vine si spune: „Jeff, iubesc Amazon; Mi-as dori doar ca preturile sa fie putin mai mari. ”[Sau]„ Imi place Amazon; As vrea doar sa livrezi putin mai incet. ’Imposibil.”

Drept urmare, Amazon isi investeste timpul, energia si finantele in lucrurile care nu se vor schimba, in loc sa se ingrijoreze sau sa incerce sa prezica lucrurile care se schimba. Este o strategie solida care a dat roade frumos pentru Amazon.

Ce se intampla daca am face acelasi lucru in sportul pentru tineri? Ce se intampla daca nu ne mai ingrijoram de tot ce se schimba si, in schimb, ne concentram asupra singurului lucru care nu se schimba?

Am avut multe schimbari recent – si vom continua sa vedem schimbari – in peisajul sportiv al tinerilor. Asistam la  cresterea sporturilor pentru tineri ca fiind afaceri. Avem antrenori care isi pierd rabdarea formarii si vor „performanta” de la varste fragede. Avem trialuri si selectii impinse la varste din ce in ce mai mici,. Exista o multime de lucruri care se schimba acolo.

Dar un lucru nu s-a schimbat.

De ce copiii fac sport

Fac copiii sport pentru ca merg la turnee sau din cauza „promisiunii” unui trofeu pentru participare? Joaca pentru a castiga campionate? Sunt acestea lucrurile care ii motiveaza sa-si epuizeze atat de mult copilaria? Sau raspunsul este ceva mult mai simplu?

Raspunsul, conform fiecarei cercetari pe care am citit-o vreodata, la aproape 9 din 10 sportivi chestionati, este urmatorul:

„Pentru ca este distractiv. Fac sport pentru ca ma bucur de el. ”

Copiii fac sport pentru ca le aduce placere. Adultii continua sa faca sport deoarece le aduce placere. Chiar si profesionistii joaca pentru ca le place sa joace, si, atunci cand nu mai este placut, se retrag. Cu totii cautam lucruri pe care ne place sa le facem si evitam lucrurile care nu ne plac. De ce ar fi diferiti copiii?

Cand Amanda Visek de la Universitatea George Washington a intrebat copiii in 2014 de ce practicau sport, 9 din 10 au spus ca este distractiv.

Cand a fost intrebat ce a facut sportul sa fie distractiv, iata raspunsurile lor:

Sa incerci sa dai tot posibilul

Cand antrenorul trateaza un jucator cu respect

Sa ai timp de joc

Jucam bine ca echipa

Intelegerea cu colegii de echipa

Sa fii activ

Cu mult mai jos in lista gasim sa castigi (48), participarea la turnee (63), antrenamente private cu antrenori specializati (66) si favoritul meu, facand fotografii de echipa (81). Pe scurt, copiii doresc entuziasm, sprijin si interactiuni pozitive cu colegii lor si cu adultii. Aceste lucruri aduc placere.

Alte cercetari specifice varstei, realizate de Paul McCarthy si Marc Jones, au descoperit ca antrenamentul slab si pedeapsa pentru greseli indeparteaza placerea copiilor mai mici, in timp ce rivalitatile colegilor, accentuarea excesiva a victoriei, antrenamentele exagerate si asteptarile excesive suprima placerea din sport pentru sportivii mai in varsta. Va suna ceva din asta familiar, daca nu cu copilul dvs. in sport, poate in propria slujba?

Am vorbit cu un prieten zilele trecute, un antrenor la unul din cluburile mari ale Bucurestiului, un loc care pare a fi epicentrul cursei hipercompetitive conduse de adulti, care serveste nevoilor adultilor, dar rareori ale copiilor. Baiatul lui este un fotbalist la grupele mici ale clubului iar el a putut vedea deja ca drumul lui era putin probabil, de durata.

„Este interesan”, a spus el, „dar baiatul meu de noua ani a jucat mai multe luni consecutive de fotbal in acest moment, de cat am facut vreodata cand am crescut. Sezonul lui nu se termina niciodata. ”

„Nu cred ca este deloc amuzant”, am raspuns. „Este trist.”

– Stiu la ce te referi. „Antrenorul este un tip grozav, cu intentii deosebite si ne-a intrebat recent ce ar putea face mai mult pentru ca experienta copiilor sa fie mai buna. Am spus „Programeaza mai putine antrenamente.” Vad deja prieteni ai baiatului meu spunand ca nu vor sa mearga la antrenamente. Sunt deja consumati si au doar noua ani! ”

Povestea lui am regasit-o intr-o discutie cu un alt antrenor de curand. El a decis sa ofere echipei sale de fotbal de noua ani lunile noiembrie si decembrie libere, dupa ce a jucat fara oprire din primavara anterioara. Directorul academiei i-a spus prin e-mail ca nu se poate „Au avut deja doua saptamani libere”, a spus directorul. „Trebuie sa se intoarca la antrenamente”.

Turnee. Antrenamente private. Drumuri excesive

Antrenamente pe tot parcursul anului pentru copii foarte mici, in ciuda a ceea ce spune stiinta. Acest lucru face sportul mai placut? Sau transforma jocurile pentru copii in versiuni pentru adulti, care fac placere si se concentreaza pe lucruri care tind sa impresioneze adultii, dar nu atat de mult copiii.

De ce ne este atat de frica sa ascultam copiii cand spun „va rog sa faceti acest lucru placut?” Va rugam sa ne acordati timp pentru a incerca alte lucruri sau pur si simplu sa petrecem timpul cu prietenii nostri.

De ce ne este teama ca copiii nostri vor ramane in urma, daca nu se joaca pe tot parcursul anului? De ce sunt singurele alegeri pentru copii in aceste zile de a juca aparent un singur sport continuu, pe tot parcursul anului, cu cateva pauze sau, mai rau, sa devina specialisti in sporturi multiple, alergand de la antrenament la antrenament, zi de zi, pana la punctul in care avem zombi fara bucurie alergand pe terenurile noastre de sport?

Aceasta cale nu produce sportivi mai buni. Produce sportivi amarati care se accidenteaza, se epuizeaza si renunta cu totul la sport. Exista o modalitate mai buna.

Sa ne concentram pe ceea ce nu s-a schimbat si nu se va schimba.

Sa ne concentram asupra motivului pentru care copiii fac sport!

Iata cateva ganduri despre cum putem face acest lucru:

In primul rand, este esential ca antrenorii si parintii sa inteleaga ca atunci cand vine vorba de sport, bucuria si placerea nu sunt acelasi lucru. Luati analogia alergarii unui maraton. Orice alergator de distanta iti poate spune ca kilometrii 20-26 aduc foarte putina bucurie, dar totusi le da placerea alergarii. S-ar putea sa aiba febra musculara, sa fie deshidratati si daramati, dar abia asteapta sa mearga la urmatoarea lor cursa. Aceasta este placerea. Este fericirea pe care o primesti facand ceva ce iti place sa faci. Putem face sportul serios, antrenamentul poate fi solicitant si dificil, in timp ce jucatorii continua sa spuna „cand este urmatorul antrenament?”

In al doilea rand, intreaba-l pe copilul tau „de ce faci sport?” Ascultati cu atentie raspunsul sau. Puneti-i sa defineasca ce face sportul placut pentru el, ce vor de la un antrenor si cu cine ar dori sa se joace. Pe masura ce cresc, da, este posibil sa trebuiasca sa le spuneti, ca, pentru a-si urmari obiectivele intr-un sport, cum ar fi sa joace intr-o o echipa de elita, ar trebui sa gaseasca mediul propice. Dar cand va veni acel moment, sa fie decizia lor sa faca saltul. Daca il fortezi, l-ai putea pierde.

In al treilea rand, evaluati sincer pe ce cale sportiva se afla copilul dumneavoastra.

 Potrivit unor cercetatori precum Dave Collins si Jean Cote, unii sportivi merg pe o cale de participare la sport, iar altii pe o cale de performanta sportiva. In functie de varsta si stadiul de dezvoltare al unui copil, unii copii fac sport pur si simplu pentru ca le place sa fie alaturi de prietenii lor, cum ar fi invatarea, si primesc entuziasm din competitie. Altii graviteaza catre o cale de inalta performanta, unde se pot concentra mai mult pe imbunatatirea pe termen lung si prezinta abilitati sportive, sociale si emotionale care depasesc multi dintre colegii lor.

Atunci cand ii fortam pe copii sa incerce o echipa cu implicare si performanta ridicata si tot ce vor este sa joace si sa fie alaturi de prieteni, acestia se vor epuiza, vor pierde dragostea pentru joc si vor renunta. In acelasi sens, un copil axat pe performanta se va plictisi de o gramada de coechipieri care au o implicare slaba, nu muncesc din greu in antrenament si nu au obiective si motive similare pentru a fi acolo.

In al patrulea rand, aveti rabdare si ajutati-va copilul sa iubeasca jocul! Fotbalistul tau in varsta de 9 ani, care a jucat doar cu echipa B, este foarte bine.

Jucatorul de baschet de 11 ani care nu joaca in liga nu este o cauza pierduta. Fii rabdator. Fiecare copil se dezvolta la varste diferite si pe o cronologie individuala, iar cea mai buna contributie este sa-i ajuti sa se indragosteasca de un sport, astfel incat sa doreasca de fapt sa se joace si sa practice suficient pentru a deveni bun la el. Cel mai mare cadou legat de sport pe care il poti face copilului tau este dragostea pentru sport. O vor lua de acolo.

In cele din urma, ajutati-i sa gaseasca mediul pe care il solicita – nu cel pe care sperati sa-l doreasca sau ca au „potentialul” de a juca. A pune un copil orientat spre participare intr-un mediu axat pe performanta este o reteta pentru dezastru . Potentialul inseamna putin fara concentrare si implicare si asta vine doar cu placere.

In urmatorii zece ani se vor vedea numeroase schimbari in sport, la fel cum au facut-o ultimii zece. Dar un lucru pe care nu-l pot vedea schimbandu-se si niciodata nu s-a schimbat de-a lungul istoriei umane, este acela ca copiii vor face mai mult din lucrurile de care se bucura si mai putin din lucrurile de care nu se bucura. Copiii fac sport pentru este placut si renunta atunci cand nu mai este.

Sa ii intrebam pe copii din ce vor mai mult, ce experienta este mai placuta si faceti mai mult din asta.

Dupa cum ne-a aratat Amazon, modelul functioneaza!

Sursa: http://Icoachkids.eu

Imagine de LEO LEE de la Pixabay

Imagine de luvmybry de la Pixabay

Exit mobile version