Familie-Părinţi/Casnicie si cuplu

Cum sa treci peste pierderea sarcinii

pierderea sarcinii

In ultima vreme, multe femei au pierdut o sarcina[1]. Atat de multe, incat ginecologii s-au cam obisnuit cu aceasta situatie.

Desi nu vei fi nici prima, nici ultima femeie din lume care trece prin asa ceva, durerea din sufletul tau e numai a ta. Chiar daca “bebelusul” nu e mai mare decat o litera din acest text, durerea e acolo, pentru fiecare mama in parte.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa treci mai usor peste pierderea sarcinii[2].

 

 

1. Nu te invinovati

Potrivit statisticilor, 10-20% dintre sarcini nu sunt duse la bun sfarsit. Dintre acestea aproximativ 80% se incheie in primele 12 saptamani de gestatie. Aproximativ 50-70% dintre pierderile de sarcina din primul trimestru sunt cauzate de anormalitati cromozomiale care nu permit ovulului sa se dezvolte corespunzator.

 

2. Da-ti voie sa suferi

Pentru unele persoane poate fi ceva ciudat sa plangi dupa ceva ce, practic, nu cunosteai. Nu stai ce sex este, in unele cazuri poate ca nici nu i se formase inima. Insa, nu conteaza. Pentru tine acel copil era cat se poate de real si ai dreptul sa-l plangi. Da-ti voie sa suferi pentru el, sa-l jelesti daca simti nevoia. Nu iti reprima nicio emotie.

3. Scrie-ti gandurile

Atunci cand simti ca nu poti vorbi cu nimeni, ca nu te intelege nimeni, scrie-ti gandurile. Pe masura ce-ti asterni pe hartie emotiile, acestea se vor diminua in intensitate. Le vei putea citi si reciti si vei putea sa-ti analizezi propriul proces de vindecare. Zi de zi te poti vedea mai puternica, mai pregatita sa o iei de la capat. Ii poti scrie o scrisoare copilului, daca vrei. Poti face o mica inmormantare daca asta simti ca te ajuta.

 

4. Vorbeste cu oamenii cand esti pregatita

Daca nu vrei sa vorbesti cu nimeni, nu-ti face mustrari de constiinta. Poate fi destul de greu sa spui cuiva ca ai pierdut o sarcina. Daca vrei sa vorbesti cu cineva, alege o persoana in care ai incredere si spune-i totul. Te poate ajuta gandul ca cineva stie ca micutul tau a existat, chiar si pret de doua clipe pe aceasta lume.

 

 

5. Da-ti timp

Fa orice lucru care te relaxeaza si te ajuta sa fii tu insati. Ai nevoie de asta pentru a trece mai departe.

 

 

Daca ai trecut si tu printr-o experienta asemanatoare, gandurile tale le pot ajuta pe celelalte mamici!

Endnotes:
  1. sarcina: https://sfatulparintilor.ro/sarcina/in-timpul-sarcinii/avortul-spontan-adevarul-si-cifrele-despre-pierderea-de-sarcina/
  2. sarcinii: https://baby.unica.ro/avort-spontan-pierderea-sarcinii-semne-cauze-simptome-2223633.html
 

Vizualizări: 6673
 

Cuvinte cheie: , ,