Sfatulparintilor.ro

Cum sa-ti inveti copiii sa gestioneze frustrarile. Instrumente utile pentru parinti

Cum sa-ti inveti copiii sa gestioneze frustrarile

Frustrari copii. Nu toate lucrurile se petrec in viata asa cum ne-ar placea noua, asa ca, inevitabil, pot aparea frustrarile. Desi sunt vazute ca ceva negativ, frustrarile sunt normale si nu trebuie decat ca fiecare dintre noi sa invete sa le faca fata.

Frustrari copii. Iata 6 instrumente care te pot ajuta pe tine si pe copilul tau sa faceti fata frustrarilor.

Uita de „nu poti” sau cel putin adauga „deocamdata”

Nimeni nu s-a nascut invatat. Totul se poate deprinde, invatam diverse abilitati pe care le vom folosi mai tarziu in viata. Sunt lucruri pe care din punct de vedere fizic nu le poti face, ca de exemplu sa respiri sub apa, sau sa zbori. Insa majoritatea celorlalte lucruri pot fi invatate. Poti spune copilului tau „Este greu, deocamdata, pentru tine. Insa pana cand vei implini x ani, o sa inveti sa faci”.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Frustrarea este prietena ta

Faptul ca esti frustrat poate fi un semn ca aproape ai reusit, nu mai dureaza mult si iti vei atinge scopul. Daca nu apare frustrarea, probabil ca orice proiect ti se va parea prea usor si nu vei invata foarte multe din realizarea lui.

Observa si descrie ce se intampla

Cand copiii se lovesc de un obstacol care ii frustreaza, pot incepe sa acuze in stanga si in dreapta si sa gaseasca „vinovati”. Ii poti ajuta intrebandu-i ce au facut pana atunci, ce anume au incercat pentru rezolvarea situatiei si ce cred ei ca ar mai putea face pentru a trece peste respectivul obstacol. Evita sa le dai solutii mura in gura.

Pauza are rolul ei

In momentul in care simti ca te invarti in jurul cozii si nu gasesti nicio solutie, ia o pauza. Zece minute pot fi suficiente sa-i dai creierului un moment de respiro care sa-l inspire la o solutie „miraculoasa”.

Schimba strategiile

Daca ai muncit din greu la un proiect si parca ai ajuns la un punct mort, incearca sa schimbi strategia. Hazul de necaz te ajuta si el. Nici nu stii de unde sare iepurele. Intr-un moment de amuzament, iti poate veni o idee brilianta care sa te scoata din incurcatura.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Fa scenarii

Te poti juca cu copiii si sa creezi situatii care sa genereze frustrari.

De exemplu, prepara un aluat in care ai pus prea multa faina, apoi prea multa apa. Este un exercitiu ideal pentru copiii de 3-7 ani. Ca sa-i obisnuiesti cu frustrarea, luati pauze, obsevati si descrieti situatia si gasiti solutii.

Frustrari copii. Pentru copiii de 6-11 ani, poti incerca un turn din furculite, linguri de unica folosinta. Nu este permis sa folosesti banda adeziva si/sau lipici. Frustrarea poate aparea din cauza faptului ca turnul nu este stabil sau pentru ca „piesele” se pot rupe.

Cele mai bune modalitati de a rezolva frustrarea aparuta in aceste caz sunt pauzele la diferite intervale de timp si incurajarea sa inlocuiasca sintagma „NU pot!” cu „Nu pot DEOCAMDATA!”.

Sursa: Afineparent.com

Imagine de Peggy und Marco Lachmann-Anke de la Pixabay

Exit mobile version