Cum sa setezi reguli copiilor, fara sa ii fortezi! Da, se poate!

by Sfatul Parintilor | 27/11/2015 21:48

Toti parintii stiu cat este de greu sa setezi anumite limite copiilor si sa-i faci sa le respecte fara sa le impui cu forta. Fie ca e vorba de regula spalatului pe maini sau pe dinti, fie ca e vorba de regula stransului jucariilor si exemplele pot continua, in functie de problemele cu care se confrunta parintii. Copiii nu sunt motivati sa faca diverse lucruri, iar parintii devin frustrati. In mod natural apare dorinta de constrangere, de amenintare, de pedeapsa. Daca nu faci X, te asteapta Y.

Desi pare cea mai eficienta metoda de a-i “convinge” pe copii sa reactioneze, constrangerea are pretul ei:

– Lupta pentru “putere” in care fiecare va aduce cum se va pricepe mai bine argumente. Un copil care nu coopereaza in conditii de “pace”, cu greu va coopera in conditii de conflict.

– Ii invata pe copii ca o neintelegere nu poate fi rezolvata decat prin amenintari si forta si nu prin recunoasterea oportunitatilor ca ambele parti sa aiba ceva de castigat.

 

Iata cum sa setezi reguli copiilor, fara sa ii fortezi!

 

  1. Ramai calm

Daca te enervezi copilul va activa faza “fugi sau lupta”, in care tu vei aparea ca dusmanul cu care este putin probabil sa coopereze. Ia o gura de aer si gandeste-te ca ai intotdeauna puterea de a calma furtuna sau de a o face uragan.

 

  1. Asculta si punctul de vedere al copilului

Intreaba-l de ce nu vrea sa faca ceea ce i-ai spus sa faca. Punctul lui de vedere te va ajuta sa intelegi modul in care gandeste el si atunci poti adapta respectiva regula intr-o maniera pe care sa o perceapa mai usor si sa fie dispus sa o respecte.

 

  1. Intareste regula

Regula e regula si ea trebuie respectata de toata lumea din casa. Acest lucru trebuie sa-l stie cel mic.

  1. Exerseaza regula in joaca

Cand transformi totul in joc, copiii reactioneaza mult mai usor. Indiferent cat de obosit sau suparat ar fi, un copil nu refuza niciodata joaca. Exerseaza regula in joaca. De exemplu, daca refuza sa stranga jucariile, faceti concursuri cu cine le aranjeaza mai frumos in raft, sau cine strange mai multe jucarii intr-un timp dat.

 

  1. Solutia de compromis

Atunci cand esti calm poti sa gasesti mai multe alternative, solutii de compromis din care ambele parti sa aiba de castigat. De exemplu, in cazul in care copilul refuza sa se spele pe dinti pot aparea situatii de genul: “Hai sa-l spalam pe ursulet pe dinti, apoi pe tine!”, “N-ai vrea sa ma speli pe dinti, in timp ce eu te spal pe tine?”, “Hai sa te tin eu in brate, ca sa te vezi in oglinda cum te speli pe dinti!” etc.

 

Este posibil ca o strategie sa functioneze una-doua zile, sau o saptamana, apoi sa nu mai mearga. In cazul acesta, trebuie inventate noi si noi strategii creative care sa-l determine sa respecte regula. Cu cat copilul va fi mai sigur ca o regula nu este negociabila, cu atat el va opune mai putina rezistenta.

 

Tu cum iti faci copilul sa respecte regulile casei?

Sursa: Ahaparenting.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cum-sa-setezi-reguli-copiilor-fara-sa-ii-fortezi-da-se-poate/