Cum sa iti disciplinezi copilul de Sarbatori

by Sfatul Parintilor | 18/12/2013 21:10

Toti parintii vorbesc zilele astea despre gasirea cadoului perfect pentru cei mici. Unele jucarii sunt foarte cautate, iar adultii stau la cozi interminabile in magazine ca sa se asigure ca juniorul nu va fi dezamagit in dimineata de Craciun. Cum ramane insa cu lucrul cel mai important pe care il invata micutii despre sosirea lui Mos Craciun, si anume faptul ca el nu vine decat la copiii cuminti? Pentru ca vrei sa-ti obisnuiesti puiul sa fie responsabil, iata cateva sfaturi care iti vor fi de mare ajutor in ce priveste disciplina in aceste zile agitate de sarbatoare.

 

Trimite mesaje pozitive
Cea mai buna metoda de a educa un copil este prin intariri pozitive. Aminteste-ti ca, de cate ori spui ceva pe un ton negativ, poti de fapt spune acelasi lucru dar intr-o maniera calma si prietenoasa. De asemenea, poti fi pozitiva folosindu-temai degraba de premisa unei intamplari, decat de consecintele acesteia, care, de obicei, sunt interpretate de copil ca fiind pedepse. Cum in aceasta perioada parintii incearca sa-i invete pe cei mici sa dea o mana la ajutor la treburile casei, un exemplu de disciplinare pozitiva este sa-i spui micutului: „Cand termini treaba pe care o ai de facut, poti pleca la joaca“, in loc sa-l ameninti ca-i vei lua jucariile daca nu te asculta. O astfel de formulare este cu mult mai eficienta decat zicand acelasi lucru, dar pe un ton negativ: „Daca nu iti faci treaba, nu vei merge la joaca!

 

 

Ofera-i copilului alternative
Alternativele dau putere. Optiunile pot fi limitate, dar, cu cat copilul incepe mai devreme sa faca alegeri, cu atat va deveni mai responsabil. Daca juniorul refuza sa ajute la treburile casei si nu isi duce la bun sfarsit responsabilitatile, mareste numarul de optiuni, in asa fel incat sa aiba de unde alege. Alegerea ii va conferi un sentiment de putere – o componenta importanta pentru modificarea comportamentului.

In orice fel de relatii, a nu pierde este cu mult mai important decat a castiga! Daca o persoana are de unde alege, ea nu va pierde. Copilul tau isi doreste sa detina puterea, controlul. Ofera-i cateva optiuni rezonabile. Alegerile sunt facute constient sau inconstient (din obicei). O persoana are intotdeauna posibilitatea de a alege un raspuns – fie intr-o situatie anume, fie la un stimul sau o nevoie. Invata-l pe copil sa gandeasca raspunsul in functie de alegere. Nu gandi ca o victima, pentru ca acest fapt nu este deloc productiv pentru responsabilitatile pe care ti le asumi ca parinte! Exemple elocvente de gandire similara unei victime sunt urmatoarele formulari: „El m-a facut sa reactionez astfel!“, „Nu m-am putut controla!“ sau „Nu am avut altceva ce sa fac!“.  Exploreza-ti optiunile!

 

Incurajeaza-i gandirea
Gandirea va incuraja maturizarea si responsabilizarea. Ii poti adresa copilului tau intrebari evaluative, care sa-l faca sa gandeasca de unul singur. Iata o serie de astfel de intrebari, care pot genera schimbari de comportament:
Ce anume iti doresti?
Daca vei alege sa faci un lucru, te va ajuta sa obtii ceea ce iti doresti?
Daca lucrul pe care il faci nu te ajuta sa obtii ce vrei, atunci care e planul tau?
– Cum vrei sa-ti pui in practica planul – adica ce vei face? Daca asta nu functioneaza, ce vei face mai departe?

Insa ai grija la intrebarile care incep cu „De ce…?“! Acestea ii permit interlocutorului sa aiba o scuza, sa fie o victima si sa evite responsabilitatea. In plus, copiii nu stiu sa articuleze adesea de ce fac anumite lucruri.

Limiteaza-ti afirmatiile, pentru a putea asculta ce are de spus copilul tau. Chiar daca ceea ce spui tu este important, trebuie sa si asculti, altfel micutul va considera ca este cicalit in mod constant. Copilul tau vrea sa i se recunoasca faptele bune. Un parinte care asculta atent va sti cand sa recunoasca faptele bune ale copilului.
 

 

Recompenseaza-l cand e cuminte
Ca parinte, e bine sa-ti exprimi nevoile. Ofera-i copilului tau oportunitatea sa te ajute, cand poate. Copiii se maturizeaza in momentul in care ofera ceva, asa ca ii poti spune: „Am nevoie sa ma ajuti cu asta!“, „Am nevoie de liniste!“ sau „Am nevoie sa ma ajuti cu masa de seara!

Nu il lauda in exces, dar recunoaste-i faptele bune: „Vad ca ti-ai facut patul!“ In caz contrar, o afirmatie de genul: „Sunt atat de mandra ca ti-ai facut patul!“ nu face decat sa incurajeze luarea deciziilor doar pentru a te multumi pe tine. Dezvoltarea simtului responsibilitatii, in contrast cu multumirea ta, este mai indicata pentru copil.

A avea visuri care se implinesc in dimineata de Craciun este minunat, insa a-i da copilului tau „darul“ responsabilitatii il va ajuta pe termen lung!

Autor: Alexandra NEDELCU

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cum-sa-iti-disciplinezi-copilul-de-sarbatori/