Cum sa gestionezi furia la copii: 6 sfaturi pentru parinti

by Sfatul Parintilor | 20/09/2021 18:10

Furia este un sentiment pe care fiecare dintre noi il traieste, inca de la cele mai mici varste. In copilarie, sentimente precum furie, tristete, teama sunt foarte greu de gestionat, cu atat mai mult cu cat acest gen de trairi este catalogat de catre adulti ca fiind “rau”, “negativ”, de care trebuie sa ne ferim.

In realitate, insa, nu ne putem feri de astfel de situatii, oricat de mult am incerca. De aceea este indicat sa ne invatam copiii, inca de la cele mai mici varste, cum sa gestioneze aceste emotii puternice.

Iata cateva sfaturi pe care parintii le pot aplica pentru a-si invata copiii sa gestioneze furia.

1. Fa distinctie intre persoana, emotie si comportament

Copilul trebuie sa stie ca furie nu este ceva rau. Este un sentiment ca toate celelalte, si ca il intelegi cand este furios. Nu il respinge pentru ca e furios. Daca in urma furiei are un comportament care ii poate face rau sau poate rani persoanele din jur, cel mai bine este sa-l scoti din mediul respectiv. Insa stai langa el si asigura-l ca faci asta doar pentru a-l impiedica sa se raneasca si ca nu il pedepsesti.

2. Invata-l sa gandeasca

Nu ii transmite mesajul ca furia este un sentiment negativ de care trebuie sa scape cat de repede posibil. Ci invata-l sa gandeasca, ce are de facut atunci cand este nervos: tehnici de calmare – respiratie profunda, pauza – pana cand trece “criza”. Iar cand se linisteste sa ia decizii in consecinta.

Citeste si: Cele 10 reguli pentru a stapani un copil furios. Cum trebuie sa fie „pedepsele”[1]

3. Exprimare pozitiva a furiei

Invata-ti copilul ca isi poate exprima furia si in alte moduri decat sa “rabufneasca”. Poate desena furia sau o poate scrie daca e mai mare. De asemenea, o plimbare prin natura ii poate face bine.

4. Responsabilitatea sentimentelor sale

Nimeni nu este de vina pentru propria furie decat tu insuti. Asta trebuie sa stie si cei mici. Indiferent de situatia care declanseaza furia, cum reactioneaza copilul la acea situatie este responsabilitatea lui. Daca el alege sa se infurie, nimeni altcineva nu este de vina.

5. Imbunatarirea comunicarii

Copiii se infurie foarte repede avand in vedere lipsa mijloacelor si a posibilitatilor de a face toate lucrurile pe care si le doresc. De aceea, este indicat sa-ti inveti copilul sa comunice, sa-ti spuna frustrarile, trairile, nevoile, astfel incat tu sa il poti ajuta in rezolvarea situatiei.

Te mai poate interesa si: Crize de furie la copii. Cum ii calmam pe ei si cum ne calmam pe noi[2]

6. Fii un model bun

Ultimul, dar nu cel din urma factor important in modelarea copiilor este modelul parintilor. Un parinte care fierbe non-stop, care isi manifesta frustrarile in cele mai explozive moduri, nu va reusi sa-i transmita copilului ca trebuie sa-si mentina calmul. In schimb, un parinte echilibrat, linistit, care face exact acele lucruri despre care ii vorbeste copilului, va transmite cu totul alte mesaje prin comportamentul sau. Nu ezita sa vorbesti cu copilul despre furia ta atunci cand te-ai linistit. Explica-i de ce ai fost furios. Ce ai facut sa te calmezi si ce solutii ai gasit pentru rezolvarea situatiei, dupa ce te-ai calmat.

foto[3]

Endnotes:
  1. ebuie sa fie „pedepsele”: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cele-10-reguli-pentru-a-stapani-un-copil-furios/
  2. Crize de furie la copii. Cum ii calmam pe ei si cum ne calmam pe noi: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/crizele-de-furie-la-copii-cum-ii-calmam-pe-ei-si-cum-ne-calmam-pe-noi/
  3. foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jsdwy/download

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cum-sa-gestionezi-furia-la-copii-6-sfaturi-pentru-parinti/