Cand devenim parinti nu prea stim cu ce se mananca aceasta “meserie”, chiar daca nu suntem la primul copil. Avem cateva linii trasate in minte, insa copiii au darul de a-ti da toate planurile peste cap. Iar parintii care au doi sau mai multi copii pot spune cu siguranta ca metodele aplicate la primul copil nu au functionat si la ceilalti.
In plus, trecutul ne poate da batai de cap. Educatia primita de la parintii nostri ne face sa reactionam in fel si chip in momentele in care copiii nostri nu se comporta conform “standardelor” cu care am fost obisnuiti de mici.
Din fericire, tot la noi este rezolvarea. Avem DECIZIA. Noi alegem cum sa reactionam atunci cand suntem “stimulati” nervos. Cum facem asta?
Iata la ce trebuie sa ne gandim:
– Ce evenimente din copilaria ta iti trezesc amintiri neplacute si stresante?
– Ce te enerveaza in viata de zi cu zi?
– Cum reactionezi la stres si ce ai vrea sa schimbi din acest comportament astfel incat sa nu transmiti copilului mesaje gresite?
Dupa ce s-au aflat raspunsurile, iata si cateva strategii care sa ne vina in ajutor.
1. Scoate din minte ce te supara
Usor de zis, mai greu de facut, insa nu imposibil. Cum poti scoate din minte ceva care te deranjeaza?
– paraseste “locul faptei”: Copiii tipa in masina? Trage de dreapta, opreste masina si iesi cateva minute la aer. De fiecare data cand esti stresat fa altceva in schimb care sa te linisteasca: fa o baie, fa mancare, plimba catelul, mangaie pisica. Daca iti vine sa plangi, plangi. Orice forma de eliberare este binevenita.
– concentreaza-te pe respiratie: Acest exercitiu reduce tensiunea. Este un fel de respect pe care ti-l arati si pe care il meriti.
– fa miscare: Indiferent de forma de miscare pe care o agreezi (jogging, saritul corzii, mersul cu bicicleta etc.), aceasta te poate ajuta sa te eliberezi de stres.
– imbratiseaza-ti copiii: Chiar daca te-au suparat, asaza-te pe canapea si imbratiseaza-ti copiii. Simpla atingere iti va aminti cat de mult ii iubesti si vor simti si ei asta. Iar acest lucru te va ajuta si pe tine sa te calmezi, si pe copii sa se linisteasca.
2. Elibereaza sentimentele
Cum te eliberezi de stres este o chestiune personala. Fiecare o face in felul sau. Poti sa plangi, poti sa faci o criza de nervi, poti sa tipi sau…
– poti cere unui adult sa te asculte: Atunci cand spui cuiva pasul tau reusesti sa te eliberezi si sa te simti mult mai bine. Intoarce favoarea si asculta la randul tau pe cineva care are nevoie de un umar pe care sa planga.
– poti suna un prieten: Vocea cuiva cunoscut te poate linisti. Uneori poti injura, uneori poti rade, uneori poti plange, uneori te poti inchide intr-o camera si sa lovesti peretii. Poate ajuta! Dar este bine ca cineva de incredere sa stie ca treci printr-o perioada mai dificila si te poate ajuta la nevoie.
– poti sa-ti eliberezi sentimentele: Sa plangi in fata copilului nu este un lucru rau. Ii poti spune “Asa ma eliberez eu! Peste cateva momente o sa-mi treaca!”. Nu trebuie sa-ti incarci copilul cu emotiile negative. Pe acestea le poti spune prietenilor in care ai incredere. Copilul insa va intelege.
– poti sa-ti amintesti de o persoana pe care o iubesti: Cand iti este greu, adu-ti aminte de momentele frumoase si linistite din viata ta. Aceste te vor ajuta sa treci peste perioada de stres, te vor relaxa si iti vor da putere.
3. Evita ceea ce te streseaza
Pentru asta este nevoie de putina planificare. Identifica ce anume te streseaza si incearca sa eviti situatiile respective.
– cere ajutor: Daca stii ca cel mic face crize la cumparaturi, cere ajutorul cuiva din familie sa te insoteasca. Sau roaga pe cineva sa faca cumparaturile in locul tau sau lasa copilul la cineva de incredere cat esti tu la cumparaturi.
– momente speciale cu copiii tai: Acorda-le copiilor tai, macar, 5-10 minute de atentie nedivizata. Joaca-te cu ei (cu fiecare in parte daca ai doi sau mai multi), da-le copiilor tai sansa sa fie “la putere”, sa ia decizii, si astfel va veti intari legatura parinte-copil, vei vedea cat sunt de isteti si de speciali.
– “Me time”: Este momentul acela, special, numai pentru tine. Petreci o zi intreaga pentru altii, la job, acasa, dar ai nevoie si de timp pentru tine. Fa in acest timp ceva care te linisteste, te relaxeaza si iti place: citeste, fa baie, asculta muzica, dormi, mergi la coafor etc.
Chiar daca esti stresat, asta nu inseamna ca esti un parinte rau. Toti parintii isi iubesc copiii si se straduiesc sa ii educe cat mai bine. Nu uita! Esti parintele perfect pentru copilul tau!
Sursa: Handinhandparenting.org
Image by Yogendra Singh from Pixabay