Cum sa ajuti un copil care musca si loveste

by Sfatul Parintilor | 16/10/2019 18:10

Ai primit mai multe reclamatii ca, in parc sau la gradinita, copilul[1] tau musca si loveste? Nu te ingrijora. Nu esti nici singurul care se confrunta cu aceasta problema si nici nu este ceva anormal. Dimpotriva, frustrarile il fac sa reactioneze in acest mod, intrucat nu stie alt mod de a reactiona.

Iata 5 cai simple in care iti poti ajuta copilul care musca si loveste sa actioneze altfel, data viitoare cand este nervos, suparat sau frustrat.

1. Validarea trairilor

Chiar daca tie nu ti se pare un motiv de suparare, arata-i copilului ca ceea ce simte el este important pentru tine. Daca loveste sau musca, ia-l in brate si spune-i: “Stiu ca esti suparat si este in regula sa fii nervos, insa nu este in regula sa musti/sa lovesti!”. In acest fel il asiguri ca nu este “ciudat” pentru ca e nervos si ca toti oamenii se confrunta cu asa ceva. Numai ca unii stiu cum sa-si gestioneze mai bine trairile puternice.

 

2. Povesti cu talc

Cauta la librarie carti care sa contina povesti cu copii care musca si care lovesc, pe care sa i le citesti. In acest fel isi va da seama ce comportamente sunt gresite si de ce.

 

3. Jucarii pentru muscat

Aceste jucarii, ca cele pe care le folosesc bebelusii, pot fi folosite si de juniorii care nu reusesc sa se integreze foarte usor intr-un grup si simt nevoia sa muste pentru a fi bagati in seama. Tine tot timpul la indemana o astfel de jucarie si da-i-o cand simti ca este pe cale sa se infurie.

4. Sursa furiei

Daca dupa varsta de 4 ani, copilul continua sa muste sau sa loveasca, este indicat sa ceri sfatul unui specialist pentru a descoperi sursa furiei. Poate fi vorba despre un nou bebelus in familie, un divort, un deces, un conflict in familie care sa-l destabilizeze. Cere sfatul medicului pediatru in acest sens.

5. Termeni pozitivi

Sunt de evitat formulari precum “Nu musca!”, “Nu lovi!” etc. In schimb, poti utiliza termeni pozitivi in care sa-i explicit CUM isi poate exprima si manifesta furia. Il poti invata ca atunci cand simte nevoia sa loveasca sau sa muste pe cineva isi poate da singur o imbratisare pana cand se calmeaza. Poti exersa acest lucru cand copilul este calm, astfel incat sa fie pregatit.

Citeste alte 10 moduri de a-ti invata copilul sa nu mai muste si sa loveasca aici[2].

Imagine de PublicDomainPictures[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. copilul: https://www.mamica.ro/copilul-meu-musca-si-loveste/
  2. aici: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/10-sfaturi-sa-te-descurci-cu-copilul-care-loveste-sau-musca/
  3. PublicDomainPictures: https://pixabay.com/ro/users/PublicDomainPictures-14/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=83817
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=83817

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cum-sa-ajuti-un-copil-care-musca-si-loveste/