Cum iti pot afecta pedepsele copilul

by Sfatul Parintilor | 11/06/2023 18:10

Am fost provocata zilele trecute cand am primit o intrebare:

“Ce pedepse[1] sa folosesc cu copilul meu? Ce pedepse[2] functioneaza cel mai bine ca sa ma asculte fetita mea, care face numai ce vrea ea?”

Tentatia a fost nu mare, ci foarte foarte mare sa raspund rapid si sa spun punctul meu de vedere in privinta pedepselor.

Norocul meu ca in ultima vreme imi antrenez atentia si aleg sa raspund mai degraba decat sa reactionez.

De fapt, cred ca aici este cheia si in cazul pedepselor, dar, acum am nevoie de ajutorul tau, parinte drag.

Ti s-a intamplat vreodata sa ajungi la capatul rabdarii si sa apelezi la o pedeapsa pentru a-l convinge pe copilul tau sa faca ceea ce ii spui?

Ai avut si tu momente in care exasperarea si enervarea au pus stapanire pe tine atat de mult incat ai fost tentat sa-l lovesti?

Mie mi s-a intamplat de multe ori. Imi aduc aminte atat de bine senzatia aceea de preaplin urmat de explozie.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![3]

Au fost momente in care m-am controlat cu greu.

Au fost momente cand am tipat. Si tipatul acela era din toti rarunchii, de parca voiam sa dau afara toata enervarea si frustrarea.

Au fost si momente cand am apelat la pedepse.

“ Doua zile fara televizor si fara calculator” era, de exemplu, o pedeapsa la care ajunsesem sa apelez de fiecare data cand nu mai stiam ce sa fac.

Crezi ca toate acestea au dus la rezultatul pe care mi-l doream?

Nici pe departe!!!

Unde mai pui faptul ca, folosind des aceeasi pedeapsa copiii s-au obisnuit cu ea. “ OK. Stiu ca nu voi mai avea voie la televizor. Si?”

La un moment dat, au inceput  sa accepte din start pedeapsa.  Faceau ce voiau ei, asumandu-si faptul ca vor fi pedepsiti.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![3]

Ne ajuta cu adevarat pedepsele sa ne educam copiii?

Ieri am stat de vorba cu baietelul meu Andrei, in varsta de 8 ani, si l-am intrebat care este parerea lui.

Ce ar putea face parintii astfel incat copiii sa invete ce este bine si ce este rau?

Raspunsul lui a venit imediat, plin de sinceritate si intelepciune.

“Mami, copiii nu invata niciodata din pedepse, invata din greseli!”

Am continuat cu intrebarile si l-am rugat sa isi aminteasca momentele cand eu sau tatal lui l-am pedepsit si cum au fost acele momente pentru el.

“Stii, pedeapsa nu prea ne-a ajutat. Si ce daca nu am voie la calculator, televizor, telefon sau alte ecrane? Pot sa stau fara ele. Rau a fost ca ne-am certat si am stat suparati. Daca iau un bine la scoala, inseamna ca ar fi bine sa invat mai mult, nu? Ce legatura are asta cu pedeapsa? “

Citeste si: Pedepsele copiilor: Ghid pe varste pentru parinti responsabili[4]

Dupa care a cazut cateva clipe pe ganduri…

“E drept mami, ca eu as putea sa ajung sa iti rad in nas si sa fac doar ce vreau eu, daca tu nu ma pedepsesti niciodata!… “

Aici parea sa fi ramas fara raspuns… Cum o fi mai bine?

Copiii nostri au cu ei intelepciunea intregii lumi si, daca ii ascultam cu atentie, ne-o spun cu multa simplitate si claritate!

“Oamenii invata din greseli” este o afirmatie cu care suntem cu totii de acord si, cu toate acestea, de ce nu avem incredere ca si copiii nostri pot face asta?

De ce simtim nevoia sa ii pedepsim pentru a-i face sa inteleaga ca au facut ceva gresit?

Chiar credem ca ei nu isi dau seama atunci cand fac ceva rau?

Nu, eu nu cred asta!

Cred ca, mai degraba, suntem controlati de un program vechi, din copilaria noastra.

Cand noi eram copii, foarte multi parinti, educatori si alti adulti din jurul nostru, erau convinsi ca pedeapsa este cea mai buna metoda de educatie.

Intre timp insa, lucrurile s-au schimbat..

Uite, iau acum exemplul baietelului meu, Andrei:

Atunci cand el face ceva gresit, eu ii spun sa nu mai faca. Poate, daca am timp si rabdare, ii explic si consecintele faptelor rele.

Dar cum ii spun asta? Care este atitudinea mea? Cat de sigura sunt pe mine si cat sunt de ferma in ceea ce spun?

Un copil simte foarte bine toate astea.

Daca nu este sigur pe ceea ce vede sau simte, testeaza: mai face o data, ca sa vada cat sunt eu de ferma pe pozitie, cat de important este pentru mine, cat de consecventa sunt si cat de bine stiu eu ceea ce este bine.

Daca eu imi pierd controlul, daca devin tematoare sau nehotarata, daca incep sa ma gandesc cum ar fi mai bine sa il pedepsesc ca sa ma inteleaga, atunci pierd sansa de a-i da, poate, o lectie importanta de viata.

Nu rata nici: Crize de furie la copii. Cum ii calmam pe ei si cum ne calmam pe noi[5]

Pedeapsa, nu face decat sa strice relatia dintre parinte si copil si sa mute atentia copilului de la efectul real al faptelor lui, catre pedeapsa in sine.

Eu cred, cu toata fiinta mea, ca, daca stam de vorba cu copiii nostri si le explicam, atunci cand suntem calmi si relaxati, care sunt valorile noastre, ce apreciem noi si ce consideram noi ca este rau, copiii nostri vor face tot ce pot pentru a respecta ceea ce le spunem noi.

Pentru ca, cea mai mare dorinta a unui copil este sa isi multumeasca parintii!

Isi doreste atat de mult iubirea si acceptarea noastra, incat, nu are cum sa faca altfel!

Un copil ajunge sa faca un lucru rau, doar pentru ca nu are inca o relatie autentica cu parintii lui, nu stie ce isi doresc parintii lui de la el si nu este sigur de iubirea pe care acestia i-o poarta.

Intr-un moment de criza, este foarte adevarat ca este greu sa ne controlam si sa nu aplicam metoda care pare cea mai simpla, si anume, pedeapsa.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![3]

In realitate, insa, pedeapsa este cea care complica si mai mult lucrurile.

Daca reusesti sa ai o relatie puternica cu copilul tau, nu vei mai fi nevoit niciodata sa apelezi la pedepse. Va fi suficient sa incrunti putin privirea sau sa dai din cap si sa ii amintesti cu fermitate si blandete ca nu e bine ceea ce a facut.

Pe copil il va durea mai tare faptul ca te-a suparat decat orice pedeapsa pe care ai putea tu sa i-o dai.

De aceea nu cred ca pedepsindu-ne copiii ii vom pregati cu adevarat pentru viata.

Consecintele faptelor noastre ne invata atunci cand gresim. Nu frustrarea pe care o simtim atunci cand suntem pedepsiti.

Si apoi, daca am facut o greseala, avem nevoie de energie si de curaj uneori, pentru a o repara, nu? Cum ne poate da o pedeapsa energie si curaj?

In concluzie, ce poti face, din punctul meu de vedere, pentru a-ti invata copilul ce e bine si ce e rau, fara sa fii nevoit sa il pedepsesti?

De exemplu, cu iubire, blandete si fermitate, ii poti spune, in cazul in care a mintit, ca: oamenii vor ajunge sa nu mai aiba incredere in vorbele lui niciodata si ii va fi foarte greu daca vorbele lui vor fi puse la indoiala tot timpul. Tu apreciezi adevarul si pe cei in care poti avea incredere.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici![3]

Ai incredere in el si stii ca nu te va mai minti niciodata, acum ca i-ai spus cat de important este acest lucru pentru tine.

E drept ca rezultatele nu vor aparea peste noapte.

Dureaza o vreme. De aceea ai mare nevoie de rabdare, consecventa, iubire si incredere.

Insa, dupa parerea mea, asta este singura varianta cu succes garantat!

Oana Popa

Life&business coach, specialist in coaching emotional pentru copii

www.copiiminunati.ro[6]

Imagine de Gerd Altmann[7] de la Pixabay[8]

Endnotes:
  1. pedepse: https://www.qbebe.ro/psihologie/educatie_si_disciplina/pedepsele_copiilor_ghid_pe_varste
  2. pedepse: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/recompensa-sau-pedeapsa-cum-sa-obtii-de-la-copil-purtarea-dorita/
  3. Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!: https://sfatulparintilor.ro/recomandari-si-timp-liber/ghid-sfatulparintilor-ro-100-de-expresii-care-fac-rau-copiilor-interzise-unui-parinte-bun-il-poti-cumpara-de-aici/
  4. Pedepsele copiilor: Ghid pe varste pentru parinti responsabili: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/pedepsele-copiilor-ghid-pe-varste-pentru-parinti-responsabili/
  5. Crize de furie la copii. Cum ii calmam pe ei si cum ne calmam pe noi: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/crizele-de-furie-la-copii-cum-ii-calmam-pe-ei-si-cum-ne-calmam-pe-noi/
  6. www.copiiminunati.ro: http://www.copiiminunati.ro
  7. Gerd Altmann: https://pixabay.com/ro/users/geralt-9301/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=68873
  8. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=68873

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cum-iti-pot-afecta-pedepsele-copilul/