Cum e sa fii gravida si diabetica… Povestea unei mamici care a aflat ca are diabet dupa ce a ramas insarcinata

by Sfatul Parintilor | 28/10/2022 18:10

Povestea de mai jos apartinei unei mamici care a trecut de la extazul aflarii vestii ca este insarcinata, la agonia vestii ca este diabetica.

Este uimitor ce intorsaturi poate lua viata. Acum esti in biroul avocatului si discuti despre posibilitatea de a adopta un copil, iar in clipa urmatoare esti in baie cu un betigas in mana si… surpriza: ai doua linii roz pe el.

Aveam 41 de ani si eram gravida. Lumea mea s-a intors cu susul in jos.

Era septembrie 2002. Vestea venea la doar trei saptamani de cand medicul imi spusese ca am glicemia usor ridicata si mi-a sugerat sa fac un test de toleranta la glucoza.

Am pus imediat mana pe telefon si am sunat un prieten de-al sotului meu, un renumit obstetrician si i-am citit rezultatele testului. Dupa o pauza mi-a spus: “Umm-huh. Asteapta un minut, sa sun pe cineva”. A revenit si mi-a spus sa ma duc urgent la el. Nu prea aveam chef si l-am intrebat daca n-ar fi mai bine sa ma duc a doua zi. “Esti diabetica. Bebelusul nu poate astepta pana maine!”, mi-a spus nervos.

Apoi mi-a explicat ca acest diabet despre care n-am stiut ar fi putut influenta dezvoltarea bebelusului meu. Jumatate de ora mai tarziu am ajuns intr-un loc care s-a transformat in a doua mea casa: Centrul de Diabet din cadrul Universitatii Columbia.

Citeste si: Diabetul zaharat. Ce este. Tipuri de diabet. Cum se trateaza. Sfaturi pentru prevenire[1]

La scurt timp am facut cunostinta cu dr. Robin Goland.

M-a asigurat ca nu sunt nici prima, nici ultima gravida care are diabet. Nu stiu de ce, dar eu nu l-am crezut deloc. Chiar ma simteam UNICA gravida cu diabet.

Medicul mi-a explicat calm cam ce inseamna diabetul, cati oameni sunt bolnavi de diabet in lume (cifra este impresionanta) si mai ales cati dintre ei habar n-au ca sufera de aceasta boala.

In urma multiplelor teste pe care le-am efectuat s-a dovedit ca nu am diabet gestational, deci boala mea e de dinainte.

L-am intrebat: “Ce este, mai exact, diabetul?”

Si a inceput sa-mi explice, cu lux de amanunte, ce inseamna diabetul de tip 1, ce inseamna diabetul de tip 2. Aceasta boala apare cand pancreasul produce insulina, insa organismul nu reactioneaza la ea, adica este rezistent la insulina. Cu timpul, pancreasul incepe sa aiba probleme in producerea insulinei, iar glicemia atinge un nivel alarmant.

Ce se intampla atunci? Multe: orbire, amputari, blocaje renale, infarct, accident vascular. Nu erau cele mai frumoase cuvinte pe care o gravida voia sa le auda. Si am intrebat: “Dar bebelusul meu e in ordine?”. “E prea devreme ca sa stim!”, mi-a spus sincer si m-a asigurat ca vor urma multe analize. Mi s-a recomandat internarea pentru ca eu sa fiu monitorizata permanent, dar m-am rugat de toata lumea sa ma lase acasa.

Nu rata nici: Diabetul la copii – cauze, simptome, prevenire si tratament[2]

Dupa ce am primit o lista intreaga cu ceea ce aveam de facut, am putut pleca.

A trebuit, insa, sa tin permanent legatura cu o asistenta si cu medicul. A fost cumplit sa-mi fac singura insulin, insa m-am descurcat, cu ajutorul asistentei Leigh. A doua zi dimineata, la prima ora, eram in cabinetul ei, locul in care aveam sa-mi petrec cateva ore pe zi, timp de trei saptamani.

A urmat intalnirea cu un alt obstetrician pentru a se analiza cat de afectat este bebelusul meu, marinat in zahar. Am aflat ca vom sti cu siguranta mai tarziu, in acel moment era prea devreme pentru un diagnostic corect.

Apoi am mers la nutritionist, care mi-a alcatuit un plan alimentar special pentru nevoile mele, la oftalmolog, ca sa-mi verifice vederea, la psiholog.

In cateva saptamani am facut cunostinta cu tot personalul centrului.

Am aflat tot felul de lucruri despre diabet si, mai ales, am reusit sa inteleg ca nu am aceasta boala din vina mea, desi multa vreme m-am simtit responsabila: diabetul este genetic. Poti avea predispozitie spre aceasta boala, iar daca sunt anumite circumstante nefavorabile, boala se declanseaza. In lipsa predispozitiei, toate circumstantele nefavorabile nu duc la declansarea bolii.

Doi ani mai tarziu, urmand sfaturile medicilor de la Centrul de Diabet, am scapat de injectiile cu insulina. Imi verificam glicemia doar din cand in cand, preventiv. Am avut perioade cand am slabit, perioade cand m-am ingrasat. Medicul m-a descurajat sa ma simt vindecata si mi-a recomandat sa continuu cu stilul de viata sanatos. Eu am reusit sa tin diabetul sub control. Dar trebuie sa recunosc ca cel mai delicios substitut al zaharului este pentru mine Julia Claire, nascuta la 26 aprilie 2003, perfecta si rozalie, sanatoasa si fericita.

Sursa: oprah.com

Foto: Pixabay.com[3]

Endnotes:
  1. Diabetul zaharat. Ce este. Tipuri de diabet. Cum se trateaza. Sfaturi pentru prevenire: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/diabetul-zaharat-ce-este-tipuri-de-diabet-cum-se-trateaza-sfaturi-pentru-prevenire/
  2. iabetul la copii – cauze, simptome, prevenire si tratament: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/alimentatie-prescolari/educatie-pentru-sanatate-diabetul-la-copii-cauze-simptome-prevenire-si-tratament/
  3. Pixabay.com: http://Pixabay.com

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cum-e-sa-fii-gravida-si-diabetica-povestea-unei-mamici-care-a-aflat-ca-are-diabet-dupa-ce-a-ramas-insarcinata/