Vi se pare cunoscuta urmatoarea scena? Esti la magazin, aproape ca ai terminat cumparaturile si pentru a patra oara copilul iti cere o acadea, strategic asezata pe rafturi ca sa fie “in ochii lui”. I-ai spus in nenumarate randuri NU si, dintr-o data, incepe criza. Tipa suficient de tare cat sa-ti gaureasca urechile, eventual se tavaleste, iar tu nu mai stii cum sa iesi mai repede din magazin.
De ce ajung copiii sa faca astfel de scene jenante pentru parinti? Ce pot face parintii ca sa le opreasca? Gasiti mai jos raspunsurile la aceste intrebari si nu numai oferite de specialistii Empoweringparents.com.
In primul rand, nu incerca sa “rezonezi” cu copilul in astfel de situatii. Apoi, intelege ca nu e nimic “personal”. Copilul nu are ceva cu tine. Pur si simplu este frustrat si nu stie cum sa se comporte in astfel de momente. Iata si cateva strategii pe care sa le aplici.
1. Ofera-i copilului putin control asupra vietii lui
De multe ori copiii actioneaza astfel intrucat vor putina independenta. De cand se trezesc, ofera-le posibilitatea sa ia decizii. Ce mananca la micul dejun, cu ce hainute sa imbraca. Nu ii lasa o lista mare de alternative, doua sunt suficiente.
2. Gaseste modalitati de a-i distrage atentia
Copiii isi concentreaza atentia pe durate mici de timp. Foloseste-te de acest avantaj atunci cand simti ca se apropie o criza de nervi. Scoate o jucarie pe care nu a mai vazut-o de mult sau gustarica lui preferata, astfel incat sa-i distragi atentia de la obiectul ce l-ar putea face sa “explodeze”.
3. Pe repede inainte
Copiii se plictisesc foarte repede, asa ca fie faci o lista de cumparaturi foarte scurta, fie te misti repede, astfel incat cel mic sa nu aiba timp sa se plictiseasca. Fii atent la semnele care “il dau de gol”: e plangacios, mofturos. Daca e asa, amana-ti planurile de cumparaturi sau lasa-l cu altcineva si mergi singur.
4. Ofera-i atentie
Copilul poate face crize de nervi pentru ca nu are pe atat de multa atentie pe cat si-ar dori. Pentru el, singura modalitate de a atrage atentia parintilor este sa tipe. Petrece mai mult timp cu copilul, joaca-te cu el, recompenseaza-i faptele bune.
Daca in ciuda tuturor masurilor de precautie, copilul “explodeaza”, iata ce ai de facut.
1. Nu da atentie crizei
Nu incerca sa “rezonezi” cu copilul. Comportamentul asociat cu o criza de nervi nu ar trebui sa fie acceptat intr-o familie. Asa cum nu permiti unui adult nervos sa te injure, sa tipe la tine sau sa te loveasca, nici copilului nu ar trebui sa-i accepti aceste lucruri. Cand isi va “reveni” copilul se va simti rusinat de purtarea lui, iar acesta este un bun moment de a discuta si de a-i prezenta alternativele unui comportament adecvat. Cu iubire, rabdare si multe imbratisari, vei reusi.
2. Preia controlul
Cand copilul izbucneste intr-o criza de nervi, inseamna ca si-a pierdut controlul. De aceea are nevoie de un parinte calm, care sa-i arate ca stie ce face. Daca este acasa, du-l intr-un loc unde nu se poate rani si lasa-l sa se calmeze. De fiecare data cand are nervi, du-l in acelasi loc. Daca sunteti la cumparaturi, iesi din locul respectiv, chiar daca asta inseamna sa nu iti termini treaba. Daca sunteti la locul de joaca, plecati acasa.
3. Invata-l importanta cuvantului NU
Copiii sunt brilianti cand vine vorba de a obtine ceea ce vor. Daca eziti si-i faci pe plac chiar si o singura data in timpul unei crize, va repeta scena de fiecare data cand va dori cate ceva. Fii ferm si perseverent, iar copilul va realiza ca nu va obtine ce vrea printr-un astfel de comportament.
Tu ce faci cand copilul tau are o criza de nervi?
Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay