Preșcolari/Comportament și dezvoltare

10 ponturi simple sa ai un copil inteligent

copil inteligent - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - games-2801332_1920

Orice situatie de viata poate fi traita si depasita cu bine daca iti folosesti mai multe aspecte ale inteligentei[1]. Un copil inteligent este rezultatul modelarii si grijii zilnice a parintilor sai. Sunt unele persoane ce considera ca asa s-a nascut copilul, inteligent sau mai putin. Un copil[2] poate avea o oarecare inclinare spre a fi inteligent la nastere dar cea mai mare parte a inteligentei sale pana la maturitate se dobandeste prin educatie.

Iata 10 ponturi simple, utile, la indemana si extrem de eficiente ca sa ai un copil inteligent. Creeaza-i un mediu imbogatit in care creierul lui se poate dezvolta!

Sfat 1 copil inteligent: Iubirea si respectul de sine creste performanta la invatatura

In experimente repetate realizate de cercetatori din intreaga lume, s-a descoperit o corelare puternica intre respectul scazut de sine si problemele la invatatura la copii. Practic, crescand respectul de sine al unui copil, ii cresti direct proportional sansa sa invete bine.

Astfel, s-au facut experimente concrete prin care un copil si-a crescut performanta de a citi de la 55% la 91% in sase luni. Iar un student a crescut de la 30% la 84% in trei luni de discutii de sustinere si incurajare cu profesorul sau de Latina. In timp ce un elev de liceu care nu avea deloc abilitati la engleza a reusit, dupa sustineri si incurajari repetate in cresterea respectului de sine sa castige o competitie de engleza dupa un an de zile printr-o compozitie literara creata de el insusi.

Sfat 2 copil inteligent: Copiii hraniti cat mai mult timp la san devin inteligenti

Cercetatori danezi au descoperit ca laptele de mama contine micronutrienti esentiali unici pentru expansiunea creierului copilului. De fapt, cu cat au fost hraniti mai mult la san copiii, cu atat creierul a fost mai stimulat sa se dezvolte.  Ca si concluzie, copiii care au fost hraniti la san 9 luni au dat dovada de performante intelectuale mai mari decat cei hraniti la san 2 luni. Nu e o regula general valabila, dar alaptarea la san este un factor favorizant pentru creierul unui copil. In cazul mamelor care totusi nu au cum alapta la san copilul asa de mult timp, ele pot urmari si aplica celelalte sfaturi pentru stimularea inteligentei copilului lor din acest articol.

Sfat 3 copil inteligent: Alimentatia sanatoasa imbunatateste sanatatea si activitatea neuronala

Alimentatia bogata in zaharuri, grasimi trans si sare in exces scade sanatatea in copii. Junk food-ul nu ofera suficient fier pentru dezvoltarea creierului unui copil de unde rezulta impulsuri neuronale slabe. Copiii cu o nutritie defectuoasa mai au probleme la scoala si din cauza absentelor din pricina imbolnavirilor repetate care sunt cauzate de lipsa de sustinere a sistemului imunitar de catre o alimentatie plina de vitamine si minerale.

Sfat 4 copil inteligent: Micul dejun potrivit imbunatateste atentia si performanta la scoala

Treizeci de ani de studii au aratat o legatura indestructibila intre micul dejun si activitatea si atentia mentala a copiilor la primele ore de gradinita sau scoala. Copiii care au mancat mic dejun sanatos au dovedit memorie mai buna. Ei s-au putut concentra mai bine si au putut sa absoarba informatie in timpul orelor. Ceilalti au dat dovada de iritare si lipsa de atentie in timpul cursurilor scolare.

Sfat 5 copil inteligent: Exercitiile fizice cresc aptitudinile si personalitatea

Cercetarea realizata de Universitatea din Illinois in randul copiilor a aratat ca cei ce sunt supli au si rezultate scolare bune. Alte beneficii vazute in mod direct sunt cresterea de oxigen la nivel celular, intarirea imunitatii si a transmisiilor neuronale precum si componenta sociala si psihologica a cresterii respectului de sine dat de miscarea practicata. Sociologic, cei implicati in sporturi organizate manifesta mai multa cooperare, spirit de echipa, tendinta spontana de a fi lideri.

Sfat 6 copil inteligent: Educatia muzicala creste coeficientul de inteligenta pana la maturitate

Investigarea pe termen lung de catre Universitatea din Toronto a aratat ca orele organizate de muzica le sunt benefice copiilor pana la maturitate. Cu cat copilul studiaza mai multa muzica, cu atat are coeficientul de inteligenta mai crescut la maturitate. Studentii la muzica au rezultate scolare bune si la alte materii.

Sfat 7 copil inteligent: Unele jocuri video cresc claritatea mentala

Studiul Universitatii din Rochester a aratat ca anumite jocuri video pe computer cresc perceptia senzoriala, gandirea strategica si planificarea in timp. Jocurile care au generat imbunatatiri mentale copiilor au elemente educationale care cresc abilitatile de judecata si memoria.

Sfat 8 copil inteligent: Jocurile de logica dezvolta creierul mai mult decat cele de relaxare/distractie/amuzament

Jocuri precum sah, puzzle, lego sau cuvinte incrucisate, criptograme sau Sudoku imbunatatesc substantial aptitudinea copiilor. Le stimuleaza in mod specific capacitatea de a lua decizii, de a gandi destept, analitic si de gasi solutii rapide si clare de rezolvare a problemelor.

Sfat 9 copil inteligent: Cititul imbogateste atat creativitatea cat si logica

Indiferent care este forma prin care un copil vine in contact cu cititul, fie ca i se citeste la culcare, fie ca isi citeste singur, fie ca citeste tare sau in gand, lui i se dezvolta puternic atat emisfera stanga, cat si cea dreapta din punct de vedere evolutie intelectuala. Orice tip de carte ii stimuleaza copilului creativitatea, imaginatia, logica si gandirea secventiala.

Sfat 10 copil inteligent: Hranirea curiozitatii creeaza o minte deschisa ce capteaza si se adapteaza la tot ce e nou

Curiozitatea, dorinta nestavilita de a descoperi ce nu stie, sunt trasaturi pe care parintii trebuie sa le cultive, nu sa le inhibe la copii. Orice presupune a invata ceva nou, a se implica in activitati care il confrunta cu ce nu stie, orice hobby nou, trebuie incurajate de parinti. Curiozitatea naturala creste, deci, si inteligenta.

Aceste 10 sfaturi de a creste nivelul de inteligenta al copilului tau an dupa an sunt realiste, deloc dificile, la indemana oricarui parinte atent si prezent in viata copilului sau. A crea un mediu in care copilul este expus la aceste tehnici si este permanent incurajat a dovedit ca aduce rezultate direct proportionale cu inteligenta, deci cu sansa spre succes si adaptabilitate la nou si schimbare pentru viitorul adult care este copilul tau.

Imagine de Design_Miss_C[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. inteligentei: https://www.qbebe.ro/psihologie/dezvoltare_cognitiva/semne_ca_ai_un_copil_inteligent
  2. copil: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/atentie-copiii-inteligenti-dorm-mai-putin-si-se-trezesc-des-noaptea/
  3. Design_Miss_C: https://pixabay.com/ro/users/Design_Miss_C-3811984/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2801332
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=2801332
 

Vizualizări: 51094
 

Cuvinte cheie: , ,