Preșcolari/Comportament și dezvoltare

Copilul tau nu respecta regulile? Iata ce poti face

copii obraznici - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - smile-1319733

Cand copilul este incapatanat si este mititel, pana in 3 ani, poate fi chiar dragalas. Parintii sunt incantati ca vad in el viitorul adult cu personalitate si mugurii propriei sale vointe par ca rasar, spre deliciul familiei. Insa pe masura ce trec anii, iar copilul se apropie de varsta scolii si continua sa ignore cu buna stiinta regulile trasate de familie sau profesori, acest comportament devine o problema reala. Primul pas in a corecta problema este sa constientizezi si sa accepti ca propriile tale metode de a-l fi educat pana acum probabil ca au permis copilului sa devina neascultator si sa ignore orice regula. Inca mai poti face ceva daca intervii asupra metodelor tale de educatie si de relationare cu el, ca sa il ajuti sa se poarte asa cum este mai bine pentru el, atat timp cat traieste in colectivitati sociale cu reguli bine trasate.

 

Iata un mic ghid pentru parintii cu copil neascultator, alcatuit de specialistii de la ehow.com:

 

1.    Stabileste (macar acum) limite foarte clare si tine-te de ele

Copilul tau trebuie sa stie exact care este comportamentul asteptat de la el. Copiii chiar au nevoie si vor sa li se impuna limite, ne spun expertii in parenting. Motivul pentru care ei nu le respecta este ca regulile nu sunt trasate clar si nu exista consecinte pentru nerespectarea lor.

 

 

2.    Trebuie sa recurgi la foarte putine amenintari insa trebuie sa le pui in practica pe cele pe care le formulezi

Este usor sa ameninti copilul ca va merge la culcare fara sa manance daca nu isi face curat in camera, dar atunci cand cedezi si il hranesti, tu ii transmiti mesajul ca de fapt nu ai vorbit serios. Daca nu esti in stare sa te tii pana la capat de o amenintare si de rolul ei, atunci nu o mai face deloc.

 

 

3.    Petrece timp cu copilul tau

Nu trebuie sa planifici activitati pentru fiecare minut al zilei cand sunteti impreuna, insa doar daca iei copilul langa tine in activitatile tale (cum ar fi sa il lasi sa isi faca temele pe masa din bucatarie in timp ce tu prepari cina) creeaza un sentiment de uniune si de a fi impreuna si poate sa reduca comportamentul lui rebel care este cauzat de sentimentul de insecuritate.

 

4.    Stabileste pedepse rezonabile, care dau rezultat

Copiii sunt diferiti intre ei si un copil poate raspunde si reactiona repede si bine la o pedeapsa in timp ce altul se inraieste si face mai urat dupa aceea. Evita sa folosesti drept pedeapsa sarcini pe care trebuie sa le indeplineasca in mod firesc in familie sau in gospodarie. Copiii trebuie sa invete ca a face activitati casnice face parte din apartenenta la o familie.

 

 

 

5.    Recompenseaza comportamentul bun al copilului

Mesajele pozitive si intarirea rezultatelor sale bune au un impact puternic asupra copilului. Copiii care primesc bonusuri de orice fel pentru faptele lor bune se vor stradui mai tare sa se poarte bine.

 

 

 

6.    Organizeaza timpul copilului tau ca sa il ajuti sa isi dezvolte responsabilitatea

Copiii care se poarta urat si nu respecta reguli sunt de regula cei care au prea mult timp liber, neorganizat. Pana cand nu vezi ca el se poate purta bine in timpul sau disponibil, redu-i acest timp si umple-i-l cu activitati prin casa, cu un sport sau cu munca suplimentara pentru scoala.

 

 

 

7.    Discuta cu medicul copilului

Iin cazul in care banuiesti ca ar exista o problema de natura psihologica pentru care copilul este asa de incapatanat si nu respecta regulile. De regula, copiii care au sindromul de atentie deficitara pot avea nevoie de medicatie sau schimbare de dieta alimentara care sa ii ajute sa functioneze in societate.

 

Vizualizări: 5179
 

Cuvinte cheie: , , , , , ,