Copii dificili? Cine e de vina?

by Sfatul Parintilor | 21/05/2017 20:10

“Copilul meu s-a batut iarasi la scoala! Ma tot gandesc ca daca as fi fost un parinte mai bun, daca n-as fi tipat asa la el cand era mic, daca as fi petrecut mai mult timp alaturi de el, daca as fi fost mai statornic cu regulile, poate n-as fi avut toate aceste probleme. E vina mea! Si mi-e foarte greu sa ma impact cu asta”. Acest fragment se poate potrivi multor parinti. Orice alegere a copilului nostru o consideram, in functie de caz, meritul sau vina noastra.

 

Dar sa fie oare asa? Suntem vinovati pentru toate alegerile copiilor nostri? Cei mai multi parinti vor raspunde, probabil, DA! Pare ceva generalizat: parintii se simt vinovati pentru ca tipa, se simt vinovati pentru ca le-au facut copiilor de prea multe ori pe plac, pentru ca i-au rasfatat prea mult, pentru ca au fost prea dificili cu copiii lor, pentru ca au fost prea “moi” in fata copiilor lor. Vina are multe forme si depinde de ceea ce fiecare dintre noi considera in conformitate cu valorile lui morale si spirituale. Vina e ca o sentinta. Si fiecare dintre noi se pricepe foarte bine sa-si fie propriii judecatori si jurati pentru a-si da o “eticheta-pedeapsa”: “n-am fost un parinte bun!”

 

Inainte de a-ti seta insa o “vina”, ar fi bine sa te gandesti daca intr-adevar ai una. Iata sfaturile specialistilor de la EmpoweringParents.com.

 

 

1. Chiar e vina mea?

De multe ori, ne asumam o vina care nu este a noastra. Daca cel mic are un comportament neadecvat, e alegerea lui. Cu totii suntem responsabili DOAR pentru comportamentul nostru, pentru alegerile noastre, pentru deciziile noastre. Daca ai cedat de 99 de ori si ti-ai lasat copilul sa se joace la computer, desi era pedepsit, iar a 100 oara i-ai spus NU, iar el a aruncat de furie ceva pe jos, sau a trantit mouse-ul etc. a cui e vina? A ta, ca i-ai cedat de atatea ori si el este acum frustrat pentru ca nu s-a mai intamplat la fel? NU! Poti schimba lucrurile, fiind mult mai consistent data viitoare cand spui nu? Cu siguranta! Insa este alegerea copilului tau cum se comporta, cum reactioneaza la hotararile tale.

 

 

Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!

45 de cuvinte si expresii interzise parintilor[1]

33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau[2]

 

2. Care este scopul vinei?

Are si vina un “merit”. Acela de a constientiza unde ai gresit si de a schimba ceva. Pastrand exemplul de mai sus, parintele se simte vinovat ca a cedat de atatea ori si astfel i-a influentat comportamentul copilului sau. Dar are oportunitatea de a face ceva diferit, data viitoare. Fiecare situatie ne ofera o sansa de ne face parinti mai buni. Insa invinovatirea si asumarea responsabilitatii pentru comportamentul gresit al copilului e o arma cu doua taisuri. Pe langa faptul ca ne face si mai putin consistenti in reguli si in pastrarea lor, de teama unui nou comportament agresiv al copilului, ii facem si copilului un deserviciu, transmitandu-i mesajul ca nu este capabil sa isi controleze comportamentul si sa ia data viitoare decizia pozitiva.

 

 

3. Ce pot face in schimb?

Putem sa ne canalizam energia in alte scopuri. Decat sa o consumam facandu-ne reprosuri, o folosim pentru ceva pozitiv. Revenind la exemplul de mai sus, atunci cand copilul tipa, loveste, arunca lucruri pentru ca nu-i convine ceva, solutia este sa-l invatam cum sa-si gestioneze emotii precum furia, dezamagirea, frustrarea. Nu se mai poate schimba ziua de ieri, dar cu siguranta azi se pot pune bazele unui alt viitor.

 

 

Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!

45 de cuvinte si expresii interzise parintilor[1]

33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau[2]

 

4. Cat timp tine vina?

Una dintre cele mai mari provocari este iertarea. Dupa cat timp ne iertam, pentru a scapa de vina? Raspunsul ar fi cu cat mai repede cu atat mai bine. Pentru unii e mai greu, pentru altii mai usor. Indiferent de categoria in care te inscrii, specialistii de la EmpoweringParents.com recomanda sa-ti spui urmatoarele: “Imi dau seama ca am facut cateva greseli. Imi asum responsabilitatea pentru ele, insa ma straduiesc sa fac lucrurile altfel de-acum. Aleg sa ma eliberez de vina si de emotiile care ma tin ancorat in trecut si care ma impiedica sa evoluez in relatia cu copilul meu”.

 

Vina erodeaza relatia cu copilul. Copiii simt multe lucruri si iti preiau emotiile. Mai mult, unii copiii se folosesc de emotiile tale pentru a forta lucrurile si a atinge butoane sensibile. Atat timp cat tu ramai in trecut, nici copilul nu va progresa.

 

Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!

45 de cuvinte si expresii interzise parintilor[1]

33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau[2]

Endnotes:
  1. 45 de cuvinte si expresii interzise parintilor: http://www.parinti-copii.rs.ro/?cs=526312
  2. 33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau: http://www.parinti.rs.ro/?cs=508712

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/copii-dificili-cine-e-de-vina/