Cele mai comune 5 greseli de parinte

by Sfatul Parintilor | 14/05/2017 20:10

A creste copii nu e cel mai simplu lucru din lume. Este inevitabil sa faci o greseala sau doua pe drum. Ele se intampla pentru ca nu stim mereu sa ne gestionam propriile emotii cand ne confruntam cu o situatie negativa in provocarea de parinte, si le perpetuam pentru ca nu stim care pot fi consecintele neplacute in viitor.

Daca le stii, le poti constientiza si le poti evita in relatia cu copilul tau. Iti dam o mana de ajutor, prezentandu-ti care sunt cele mai frecvente 5 greseli pe care parintii le fac in educatia copiilor lor, conform studiilor realizate de specialistii in psihologie si parenting.

 

Greseala nr 1: Pui etichete copilului

Nu ii adresa copilului diverse epitete in functie de comportamentul lui. Daca ii spui ca este rautacios si neascultator, va deveni rautacios si neascultator. Daca ii spui copilului de doi ani ca e ca un bebelus, el va continua sa se poarte ca un bebelus.

Ce sa faci: cand copilul se poarta rau, explica-i faptul ca acel comportament este de neacceptat precum si de ce, in loc sa ii cataloghezi comportamentul printr-o eticheta care l-ar caracteriza pe el ca persoana si nu fapta lui punctuala.

 

 

Greseala nr 2: Nu ai un program fix pentru copil

Trebuie sa construiesti intotdeauna o rutina in programul copilului tau. Copiii se dezvolta armonios in interiorul unei rutine, chiar daca vocifereaza si nu sunt multumiti de ea. Daca nu au o rutina, comportamentul lor scapa definitiv de sub orice control. In afara de asta, viata unui parinte este mai simpla daca se tine de un program prestabilit pentru copil.

Ce sa faci: Stabileste un program zilnic foarte clar si simplu impreuna cu toti membrii familiei, pe intervale orare, si tine-te de el. Daca te ajuta, pune-l in scris si afiseaza-l undeva unde toata lumea il poate vedea in casa voastra.

Descopera cele 33 greseli principale pe care le fac parintii in educatia copiilor lor si evita-le, ca sa fii un parinte cat mai bun! Detalii aici.

Greseala nr 3: Nu esti consecvent

Trebuie sa fii consecvent. Daca ai decis ca este cazul sa creezi sau aplici o anumita regula, trebuie sa ai suficienta disciplina de sine incat sa o respecti si sa pui in practica consecintele concrete ale nerespectarii ei, oricat ar fi ele de neplacute. Daca tu nu reintaresti importanta regulii din familie, cum sa te poti astepta ca cel mic sa o respecte?

Ce sa faci: daca ai dificultati in a fi consecvent in aplicarea regulilor mai neplacute, incurajeaza-te sa reusesti, recompensandu-te. Si parintii au nevoie de recompense ca sa reuseasca, nu doar copiii. De exemplu, decide unde ti-ar placea sa mergi intr-un weekend si pune-ti pe frigider o imagine care sa iti reaminteasca unde vei ajunge daca vei reusi o luna intreaga sa fii consecventa in demersurile tale de educare a copilului.

 

 

Greseala nr 4: Nu stii sa impui limite

Copiii trebuie sa isi cunoasca limitele intre care au voie sa actioneze. Pe masura ce copiii cresc, ei intentionat forteaza aceste limite si pun la incercare nervii parintilor, iar parintii reactioneaza si ii disciplineaza ca ei sa nu mai incalce limitele. Aceasta este mecanismul prin care ei invata sa supravietuiasca si sa se descurce in viata. Parintii care nu sunt capabili sa isi disciplineze copiii, ii expun unor viitoare pericole in viata de adult.

Ce sa faci: stabileste limite clare, putine, realiste si compatibile cu varsta copilului.

 

 

Descopera cele 33 greseli principale pe care le fac parintii in educatia copiilor lor si evita-le, ca sa fii un parinte cat mai bun! Detalii aici.

Greseala nr 5: Nu iti lauzi si incurajezi copilul

Trebuie sa cauti pretexte si ocazii de a-ti lauda copilul pentru orice pas suplimentar facut in directia buna cand vine vorba de bunele lui maniere, cand mananca alimente sanatoase, cand se joaca frumos cu alti copii, cand are o realizare noua, cand e capabil sa daruiasca. Astfel va capata incredere in el pentru viitoarele provocari ale vietii si se va simti bine in pielea lui ca reuseste sa evolueze.

Ce sa faci: Iti poti lauda si incuraja copilul in maniere cat mai variate. Verbal (sunt mandra de tine, ai facut o treaba excelenta, bravo tie! etc.) sau oferindu-i un bonus special daca a facut ceva cu adevarat deosebit. Ii poti da un premiu, o jucarie sau o iesire cu familia unde ii place lui.

 

 

Descopera cele 33 greseli principale pe care le fac parintii in educatia copiilor lor si evita-le, ca sa fii un parinte cat mai bun! Detalii aici.

 

 

foto: Pixabay.com[1]

 

Endnotes:
  1. Pixabay.com: https://pixabay.com/en/kids-parents-husband-child-baby-2208930/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cele-mai-comune-greseli-de-parinte/