Nu este parinte care sa nu se confrunte cu frici ale copiilor. Si nu e copil care să nu experimenteze, cel puţin o dată, un episod de frică. Iar noi, ca părinţi, trebuie să-i învăţăm să-şi depăşească aceste frici. Până la urmă, curajul înseamnă să îţi înfrângi teama.
Iată, aşadar, cele mai comune 5 frici ale copiilor şi ce trebuie să faci pentru a le depăşi.
1. Frica copiilor de întuneric
De ce? Copiii se simt în nesiguranţă pentru că nu văd ce e în jur.
Ce poţi face? Învaţă-ţi copilul să depăşească această frică permiţându-i să aibă controlul asupra luminii. Îi poţi pune în cameră o lampă cu lumină de veghe. Cu timpul, se poate renunţa la această lumină. O altă metodă este să mergi cu copilul în camera lui şi, pe întuneric, să vorbiţi şi să descoperiţi câte alte lucruri interesante se pot “vedea” în întuneric (stele, luna, umbre etc.).
2. Frica copiilor de monştri
De ce? Se mai întâmplă ca unii părinţi, bunici, bone, educatori să sperie copiii cu diverse personaje fantastice. Mai mult, imaginaţia foarte bogată a copiilor poate transforma orice norişor, umbră, într-un mic monstru gata să-l atace.
Ce poţi face? Verifică împreună cu copilul dormitorul. După ce v-aţi asigurat că totul este în regulă puteţi să-i lăsaţi la îndemână “spray-ul” antimonştri (un recipient cu pulverizator plin cu apă). Odată pulverizat în încăpere nici un monstru. Îl mai puteţi pune să confecţioneze un semn antimonştri pe care să-l agaţe pe uşă. Pe măsură ce va creşte îşi va da seama singur că monştrii nu există decât în imaginaţia lui.
3. Frica copiilor de fenomenele naturii
De ce? Zgomotele tunetelor, lumina fulgerelor, şuieratul hain al vântului sunt interpretate ca fiind drept pericole şi, atunci, copilul are nevoie de siguranţa oferită de părinţi.
Ce poţi face? Explică-i toate fenomenele naturii. Cum se produc fulgerele, tunetele. Ce înseamnă vânt. Ieşiţi afară pentru câteva clipe când plouă, bate vântul, tună, fulgeră, pentru ca cel mic să poată experimenta toate aceste fenomene.
4. Frica copiilor de vise urâte
De ce? Pentru că au avut la un moment dat un vis urât copiii cred că de fiecare dată când se vor culca vor visa la fel. Unii copii chiar refuză să meargă la culcare din pricina acestei frici.
Ce poţi face? Chiar dacă nu pot să vorbească, îţi poţi da seama dacă cei mici au avut un coşmar. Plâng, ţipă, dau haotic din mâini sau din picioare. Copiii mai mari povestesc ce s-a întâmplat. Reasigură-ţi copilul că a fost doar un vis, că este în siguranţă, că eşti mereu lângă el în caz de nevoie. Îl poţi acoperi cu păturica preferată sau îi poţi pune alături jucăria mult iubită. Dacă aceste coşmaruri persistă, trebuie să iei legătura cu un specialist.
5. Frica copiilor de străini
De ce? Copiii resimt nesiguranţa că, poate, străinul îi va lua de lângă părinţi. Şi de aceea nu se simt deloc confortabil în prezenta unor persoane necunoscute.
Ce poţi face? Această frică este, totuşi, sănătoasă. Nu este deloc indicat ca un copil să meargă de bunăvoie cu o persoană total necunoscută. Însă dacă este vorba despre o cunoştinţă, o rudă, pe care copilul nu le cunoaşte, lasă-i timp să se acomodeze. Fii prietenos cu persoana respectivă, astfel încât cel mic să renunţe la starea de alertă. Dacă îţi vin în vizită prieteni sau rude, spune-i de fiecare dată copilului “Urmează să ne viziteze X, care este prietenul/ruda lui tati/mami”. Iar musafirilor le poţi povesti câteceva despre copil, jocuri sau activităţi preferate, pentru ca aceştia să interacţioneze mai uşor cu cel mic.
Imagine de Enrique Meseguer de la Pixabay