Problema copilului care nu vrea sa mearga seara la culcare nu apare doar la bebelusi si in primii doi-trei ani de viata ai micutului. Asa cum stiu toti parintii, refuzul de a merge in pat sau sa nu poata adormi poate fi intalnita si la copiii care merg la scoala.
Pe cat de frustranta este aceasta problema, parintii trebuie sa fie constienti ca este nevoie sa se ocupe de ea cat de curand posibil. Pentru ca este crucial ca un copil de scoala sa doarma suficient si sa fie bine odihnit.
Toti copiii, indiferent de varsta, au nevoie de somn si de odihna, insa cei care merg la scoala se pot confrunta cu probleme de concentrare, nu sunt atenti si capacitatea de invatare este afectata in cazul in care sunt obositi.
In plus, lipsa somnului poate, de asemenea, avea efecte negative asupra starii emotionale, dezvoltarii fizicii dar si asupra capacitatii de a lupta cu bolile si infectiile.
De ce nu vrea copilul sa mearga la culcare
In cazul in care, adesea, copilul tau se impotiveste mersului la somn incearca sa descoperi cauza pentru care se comporta astfel. Iata cateva dintre cele mai intalnite cauze pentru care un copil nu vrea sa mearga la culcare ori are dificultati sa adoarma.
Cum afecteaza lipsa somnului greutatea copiilor
– Copiii au diferite nevoie de somn
Ca si in cazul adultilor si copiii au nevoie de cantitati diferite de somn. Unii se descurca excelent cu numai noua ore de odihna pe noapte in vreme ce altii trebuie sa doarma 11 ore pentru a fi odihniti. Totusi, in medie, cei mai multi scolari trebuie sa aiba un somn de 10-11 oare pe noapte. Fii atent la semnele care iti dezvaluiesc faptul ca micutul tau nu doarme suficient: ii este greu sa se trezeasca dimineata, are probleme cu concentratia ori este hiperactiv.
– Copilul tau nu vrea sa paraseasca distractia
In cazul in care copilul este trimis in dormitor insa restul familiei – si in special fratii mai mari – raman sa priveasca la televizor ori sa discutii, micutul s-ar putea sa nu-si doreasca ca el sa urce mai repede in pat.
– Nu exista o perioada tranzitorie suficient de lunga
Daca micutul este chemat de la joaca, privitul la televizor ori de la teme s-ar putea sa fie greu pentru el sa treaca rapid de la asta la mersul la somn. Ai sanse mai mari sa reusesti sa-l bagi in pat daca are putin timp de liniste inainte de a se duce la culcare.
– Este mult prea obosit
Intre teme, joaca si activitati extrascolare copiii pot ramane in picioare pana la ore tarzii. Iar oboseala in exces poate duce la hiperactivitate in cazul multor copii, motiv pentru care nu pot adormi. Daca este cazul si copilului tau gaseste o modalitate sa-l ajuti sa prioritizeze celelalte activitati extrascolare pentru a avea mai mult timp pentru teme ori vorbeste cu invatatoare micutului despre cum l-ai putea ajuta pentru a nu se suprasolicita. Mai poti programa sa-si faca temele imediat ce ajunge de la scoala, asa ca sa se poate juca imediat ce le-a terminat ori sa se ocupe de activitatile extrascolare.
– Nu este deloc obosit
Nu este de mirare ca puiul tau nu vrea sa mearga la culcare daca a dormit dupa amiaza, dupa ce s-a intors de la scoala. Incearca sa-l obisnuiesti sa-si faca temele devreme si sa aiba cina mai devreme pentru a merge devreme la culcare. La sfarsitul saptamanii dar si vara ai grija sa fie activ si sa aiba ziua plina astfel incat sa fie obosit seara si sa doarma bine.
– Da semne de crestere a independentei
Scolarii incearca, in mod constant, sa-si creasca independenta, iar ora de culcare este una dintre zonele in care isi doreste sa aiba control. Incearca sa-i oferi alternative din care sa aleaga (Vrei pijamalele astea ori pe celelalte, Vrei un dus sau o baie fierbinte), insa ora de culcare sa intre in zona lucrurilor care nu pot fi negociate.
– Este anxios ori stresat in legatura cu ceva
Copiii pot fi ingrijorati de ceva legat de scoala (teme, teste, ori colegi agresivi). Pot fi anxiosi daca urmeaza o schimbare importanta in viata lor (o noua scoala, sa-si faca prieteni, ca nu petrece suficient timp cu un parinte care munceste mult etc). Iar o carte sau un film care ii sperie ori le cauzeaza ganduri anxioase – indiferent ca este vorba despre o poveste de groaza – pot interfera cu somnul. Anxietatea si ingrijorarea pot afecta negativ somnul unui copil ceea ce inseamna ca nu se poate odihni noaptea.
Solutii pentru a merge mai usor la somn
Incearca aceste strategii cu ajutorul carora copilul va merge de buna voie la culcare si va adormi mai repede. Daca, totusi, problema persista s-ar putea sa vrei sa mergi cu micutul tau la pediatru pentru o evaluare.
– Stabileste o rutina a somnului
Stii deja ca o baie ori o poveste sunt modalitati excelente pentru a-l pregati pe micutul tau pentru culcare. Insa nu uita sa stingi televizorul ca si celelalte electronice cu cel putin o ora inainte de a urca in pat. Daca, totusi, copilul insista ca nu este obosit, lasa-l sa citeasca in camera lui (ori citeste-i tu daca abia a invatat alfabetul) ori lasa-l sa asculte o muzica linistita, Ori ii poti masa usor gatul cu o picatura de ulei parfumat in timp ce lumina din dormitor este diminuata.
– Fa serile linistite
Inchide televizorul si nu-i permite scolarului sa stea la computer ori alt fel de ecran cu cel putin o ora inainte de culcare de vreme ce aceste activitati sunt stimulatoare si pot interfera cu somnul. In loc de asta, pune o muzica linistita si diminueaza lumina. In plus, totii membrii familiei, inclusiv fratii mai mari, v-ati putea imbraca in pijamale astfel incat intreaga familie sa se relaxeze si sa intre in starea potrivita somnului.
– Ora de culcare sa fie mereu aceeasi
Incearca ca mereu copilul sa mearga la aceeasi ora la culcare, chiar si in weekend si in timpul verii. (Da, poate fi greu sa-l convingi sa se duca in pat la 9, cand soarele nu a apus inca, insa este o idee buna pentru a preveni ca ora de culcare sa nu se extinda pna la 10 oi chiar 11 pentru ca, oricum, odata cu inceperea scolii micutul trebuie sa-si ajunsteze din nou programul de somn).
– Fa-i dormitorul confortabil
Scoate-i televizorul din camera si asigura-te ca nu este prea cald, ceea ce ar interfera cu somnul. Daca nu-i place intunericul alegeti impreuna o veioza. Si inca un sfat: daca de obicei isi face temele la biroul din dormitorul sau, incearca sa-l convingi sa si le faca in alta camera, astfel incat dormitorul sa fie un loc doar de odihna si somn.
– Nu renunta
In cazul in care copilul se ridica din pat pentru a bea cel de-al treilea pahar de apa, ori sa mearga a patra oara la baie, ai putea fi tentat, din cauza epuizarii, sa-i permiti sa stea mai mult treaz. Ori te-ai putea simti vinovat sa-l duci in dormitor cand el nu a petrecut prea mult timp cu tine dupa ce te-ai intors de la birou. Insa daca nu va invata cum sa doarma si sa se odihneasca in camera sa nu faci decat sa prelungesti problemele pe care el le are cu somnul. Fii calm si bland insa ferm. Dupa ce toate aceste nevoi ale lui sunt indeplinite baga-l din nou in pat si spune-i sa ramana acolo. Lasa usa de la dormitorul lui intredeschisa si spune-i ca vei veni din cand in cand sa il verifici, insa el nu mai trebuie sa se dea jos din pat. Iar la sfarsitul saptamanii faceti cate ceva impreuna astfel incat sa nu aiba impresia ca nu ai timp deloc pentru el.
– Renunta la asteptari
Incearca sa nu te gandesti la cum ar trebui sa se comporte copilul tau la varsta lui. Comparatia cu alti copii de varsta lui ori sa te astepti sa mearga imediat in pat si sa nu faca probleme doar pentru ca „este copil mare” nu-ti va aduce decat frustrari. In loc de asta gandeste-te la motivul pentru care nu poate sa adoarma si incercati impreuna sa gasiti o solutie la aceasta problema. Vezi cum poti schimba programul de somn si sa gasesti cel care se potriveste cel mai bine micutului tau si da dovada de rabdare: in cele din urma vei gasi cea mai buna solutie pentru copilul tau ca si pentru familia voastra.
Sursa: childparenting.about.com
© Pozn | Stock Free Images