Sfatulparintilor.ro

Bunele maniere la copii. O notiune demodata?

Bunele maniere la copii

“Si nu uita bunele maniere la masa cand ajungem in vizita, daaaa?”. Copii au mari dificultati sa tina minte regulile stabilite in casa, numite de adulti “bune maniere”, mai ales ca pentru ei nu este suficient de logic de ce este asa de grav daca nu respecta aceste bune maniere. Le este cu atat mai dificil sa tina minte care sunt regulile cand mancam acasa versus cele cand iesim la restaurant, cata vreme acestea nu sunt identice. Unele bune maniere presupun sa nu faci glume vulgare, sa nu arunci cu mancarea, sa nu scuipi in farfurie, sa nu de dai “hutza” cu scaunul pe spate, sa nu vorbesti cu gura plina si cu siguranta sa nu vorbesti tare sau sa ragai.

De exemplu, in unele culturi si tari, a ragai dupa masa este acceptat sau chiar incurajat, iar in altele este considerat un gest dezgustator al unei persoane ce nu are bune maniere. Daca pentru familia ta si societatea ta ragaitul nu este permis, nu te lasa manipulat ca este sanatos in alte tari si chiar practicat. Nu permite ca la masa copilul sa ragaie cu sonor, tot el va avea probleme cand se va duce in lume. Si totusi, daca se intampla sa iasa acest sunet, invata copilul sa spuna “scuze”. Nu crea precedente si compromisuri cu privire la acele gesturi ce tin de bune maniere la masa, altfel copilul va intelege ca este loc de intors si cand va fi in vizita la un alt copil sau la masa la gradinita, nu se va purta asa cum trebuie.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Daca esti decis sa iti iei in serios rolul de parinte si sa-l joci pana la capat, ceea ce include a invata copilul sa aiba maniere, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare, cu un ton calm si rabdator, cu autodisciplina, cu consecventa si cu abilitatea de a influenta un copil prin propriul exemplu. Iata primele sfaturi pentru cand incepi sa-l inveti bunele maniere pe copil:

1.    Parintii trebuie sa ii coordoneze pe copii, indiferent ce vor copiii sa faca. Un copil mic nu are inca abilitatile de autodisciplina si de discernament ca sa se ghideze singur. Este raspunderea ta sa il indrumi sa invete cum sa se poarte in aceasta lume, asa cum este si sa il hranesti. Nu inseamna ca esti „personajul negativ” pentru ca stabilesti reguli de comportament nenegociabile. Trebuie sa ai sustinerea celorlalti membri ai familiei, care pot avea tendinta sa faca opusul a ce ai stabilit. Tine minte: tu esti coordonatorul copilului tau. Tu esti avocatul lui in aceasta lume pe care o descopera. Fara aceasta coordonare, ei vor fi lasati sa actioneze asa cum isi doresc, dupa capul lor, ceea ce pe moment ii poate incanta, dar le va crea probleme cu viata lor sociala viitoare si cu trasaturile de caracter.

2.    Poti sa umpli un perete intreg de biblioteca cu carti despre parenting. Sigur ca nu strica nimanui sa se pregateasca si sa citeasca informatii si sfaturi, dar e bine sa fii selectiva. Desi toti specialistii stiu bine ce vorbesc si deseori iti pot oferi solutii practice la mari probleme, in final copilul e al tau si nimeni nu il stie mai bine decat tine. Nimeni nu va fi responsabil pentru el in afara de tine. Aduna idei, dar nu lasa ca opiniile strainilor sa iti dicteze ce e mai bine pentru copilul tau.

3. Exista doua elemente foarte importante cand vine vorba de a preda bunele maniere si comportamentul corect copilului tau: sa ii arati ce e bine prin propriul tau exemplu si sa dai dovada de consecventa. Daca tu tipi sau vorbesti urat despre alti oameni cand te enerveaza, e greu sa ai pretentia ca el sa asculte de regula teoretica de bune maniere „sa nu tipi, sa nu vorbesti urat despre alti oameni”. Daca totusi ai o zi proasta si esti si tu om si mai gresesti, macar vorbeste cu copilul, spune-i ca iti pare rau ca ai avut aceste iesiri, desi stii la randul tau ca nu sunt bune, si ca pe viitor te vei controla mai bine. Apoi chiar trebuie sa te tii de cuvant. Copiii intotdeauna ne urmaresc, ne scaneaza, ne monitorizeaza si trag propriile lor concluzii.

4. Stabileste si comunica regulile de bune maniere care sunt de nenegociat, orice ar fi.De exemplu, niciodata nu e permis sa lovim. Nu e permis sa tipam in public. Daca se intampla asa ceva, trebuie sa fii pregatit sa iei copilul si sa il scoti din respectiva scena, indiferent in ce consta ea sau cat era de importanta. Daca faci exceptie si compromisuri, ti-ai incalcat propria regula si iti va lua mult timp sa reusesti sa o reimpui.

5. Asteapta-te, incurajeaza si practica si tu amabilitatea, prin formulele de politete „te rog” si „multumesc”.Spune si tu aceste cuvinte cu orice ocazie poti, fa-ti un obicei din asta. Cand un copil spune aceste cuvinte, trebuie sa fie laudat si incurajat. Ai rabdare, fii ferm, dar totodata bland in supervizarea ta si vei reusi sa iti faci copilul sa respecte aceste reguli care ii vor aduce nu doar prieteni in viata sociala, dar ii vor deschide si inima catre a fi o persoana pozitiva.

Citeste si: Bune maniere la copii: 13 lucruri pe care orice copil trebuie să le ştie

Bunele maniere pe care le mai inoculezi copiilor tai tin si de a nu intrerupe oamenii in timp ce vorbesc, de a nu se baga in fata altora ca sa fie ei primii, doua comportamente nepotrivite pentru care copiii sunt vestiti.

Alte maniere pe care probabil vrei sa le transmiti copiilor tai sunt:

O mare problema, in continua crestere in scoli este aceea a lipsei bunelor maniere la copii.  Copiii nu isi trateaza profesorii, colegii sau personalul scolar cu respect. Unii profesori incearca sa completeze ei lipsa de bune maniere pe care copiii trebuiau sa le dobandeasca de acasa, de la parinti, ca sa evite conflictele ce par sa escaladeze de la generatie la generatie din aceasta pricina. Si cu toate acestea, e important sa nu uitam ca bunele maniere incep de acasa si trebuie sa fie predate copilului de catre parintii sai.

Bunele maniere incep de acasa.

Iata cateva directii pe care le poti folosi permanent ca sa iti formezi corect copilul:

Nu rata nici: Ce reguli de bune maniere ai de respectat la plaja

Cum ii poti da tu un bun exemplu?

(din Parenting For Dummies, 2nd Edition®, publicata de Wiley Publishing, Inc.)

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Imagine de Andreas Breitling de la Pixabay

Exit mobile version