Activităţi practice pentru a întări relaţia părinţi-copii. Bifează cât mai multe din listă!

by Sfatul Parintilor | 17/09/2017 20:10

Pentru a întări relaţia părinţi-copii[1], iubirea este răspunsul cheie. Ataşamentul, legătura invizibilă care ne leagă de copiii noştri, e construit din elemente care nu s-au putut crea în laborator: dragoste, timp, interactivitate, apropiere, înţelegere. Şi acestea sunt doar câteva exemple.

 

O relaţie părinţi-copii[2] sănătoasă, pozitivă, puternică, se traduce printr-un copil calm, cooperant, fericit şi sănătos care, la rândul său, are relaţii puternice, pozitive cu ceilalţi (rude, prieteni, vecini etc.). Unele legături de acest gen se nasc, altele se construiesc. Durează mai mult, pot da bătăi mari de cap, dar nu sunt imposibil de realizat. Într-o relaţie, în special într-o relaţie părinţi-copii[3], este întotdeauna loc de mai bine. Trebuie depuse eforturi constant, ca la o maşină care are nevoie de mentenanţă sau reparaţii. Însă răsplata e nepreţuită: o relaţie părinţi-copii[4] stabilă, puternică şi de durată.

 

Iată câteva activităţi practice care te vor ajuta să interacţionezi cu copilul tău, să te joci şi astfel să construiţi împreună o relaţie părinţi-copii[5] trainică.Tu le pui în practică pe cele pe care le consideri cele mai potrivite pentru felul de a fi al tău şi al copilului tău.

 

Oglindirea

O persoană pretinde că este reflecţia celeilalte din oglindă, imitându-i cât mai fidel mişcările. Poate începe copilul, pentru a învăţa regulile mai uşor. Poţi face mişcări lente, rapide, bruşte.

De încercat:

– pune muzică

– priviţi-vă numai în ochi

– oglindiţi-vă doar mişcările feţei.

La ce ajută? Vă conectează şi vă face să vă concentraţi unul asupra celuilalt. Mai târziu veţi putea comunica mai bine pentru că sunteţi pe aceeaşi lungime de undă. De fapt acesta este şi scopul jocului, să vă aflaţi tot timpul pe aceeaşi lungime de undă.

 

 

Joaca de-a bebeluşul

Lasă-ţi copilul să pretindă că este bebeluş. Dacă vrea poţi găsi nişte scutece, o hainuţă mai mică, o păturică sau jucării de când era mic. Aminteşte-ţi şi povesteşte-i cât era de mic, cum îl ţineai în braţe, ce făceaţi când era mic. Poţi să-i cânţi sau să-l legeni la piept. De multe ori, prin acest joc copilul îţi arată sentimentele lui despre acea perioadă.

 

De încercat:

– priviţi-vă în ochi aşa cum vă priveaţi când îl alăptai

– jocul cu “bau”

– scoateţi sunete şi faceţi feţe-feţe haioase

– schimbaţi rolurile.

La ce ajută? În perioada în care sunt bebeluşi, copiii se bucură de cea mai mare atenţie din partea părinţilor. Atunci sunt grijulii, răspund repede la nevoile lor. Pe măsură ce cresc copiii, atenţia părinţilor este canalizată şi spre alte responsabilităţi. Şi atunci, aceste rememorări îi fac pe copii să înţeleagă că dragostea părinţilor este la fel de mare.

 

 

La coafor

Înarmaţi-vă cu perii, agrafe, ace de păr şi pregătiţi ad-hoc cel mai tare salon de coafură. În faţa oglinzii sau nu, fiecare trebuie să fie hair-stylist-ul.

 

De încercat:

– lasă copilul să ude peria, copiilor le place la nebunie apa

– lasă-l să-ţi facă unghiile. Poţi folosi cremă de mâini sau chiar ojă dacă e suficient de mare copilul sau dacă ai curaj.

La ce ajută? Este un joc al atingerilor. Contactul fizic este foarte important în stabilirea unor legături puternice între părinţi şi copii.

 

 

Dormiţi împreună

Poate că obişnuiai să dormi cu copilul când era foarte mic. Dacă n-ai făcut deloc acest lucru sau ai renunţat ar fi bine din când în când să aveţi o seară specială în care să dormiţi împreună. Dacă nu vreţi să împărţiţi patul, atunci dormiţi în sufragerie, în saci de dormit. Vă jucaţi de-a campingul. Trebuie să-i reamintiţi că acesta este un joc şi că nu se va transforma într-un obicei.

 

De încercat:

– stingeţi lumina şi folosiţi lumânări pentru a citi povestea de seara

– inventează o poveste în loc să-i citeşti una dintr-o carte

– dă un nume special serii, pentru a fi un eveniment în familie.

La ce ajută? Acest joc vă apropie, creează legături, face copilul să se simtă special. În plus, copilul va învăţa cum să se bucure de relaţiile cu cei din jur, cum să împartă şi el, la rândul său, dragoste celorlalţi.

 

 

Arena cărţilor

Amenajaţi un loc special, afară (dacă aveţi curte şi vă permite vremea) sau în casă, care să fie destinat exclusiv citirii cărţilor de poveşti. Roagă-ţi copilul (sau copiii) să-şi aducă cărţile preferate şi să petreceţi timp împreună doar citind şi spunând poveşti.

 

De încercat:

– aduceţi o gustărică, popcorn sau ciocolată de casă

– citeşte cartea ta preferată de când erai copil

– discutaţi despre poveste, ce v-a plăcut şi ce nu, ce sentimente aveţi despre acea carte.

La ce ajută? Se creează legături, petreceţi timp preţios împreună, vă distraţi, discutaţi. Vorbiţi despre voi şi despre sentimente.

 

 

Construiţi un “monument”

Ieşiţi afară, în curte sau în parc, la pădure sau la mare. Folosiţi beţe şi orice găsiţi pe jos, fără a rupe însă florile sau crengile copacilor, pentru a construi un “monument”. Puteţi, de asemenea, să faceţi o “operă de artă” care să reflecte ceea ce reprezentaţi voi unul pentru celălalt. Lăsaţi imaginaţia să-şi facă de cap.

 

La ce ajută? Acest joc dezvoltă creativitatea însă contribuie şi la crearea unor amintiri de neuitat care-l vor ajuta mai târziu pe copil să înţeleagă şi să aprecieze relaţia dintre voi. În plus, prin acest joc îi puteţi arăta copilului cât de mult îl iubiţi.

 

Jocuri la fel de atractive, distractive şi constructive pot fi la băiţă sau în timp ce gătiţi. Intră cu copilul în lumea lui şi bucuraţi-vă împreună. Pune-i întrebări, povesteşte-i lucruri, obişnuieşte-l să comunice, să-ţi spună tot. Cere-i sfatul, cere-i părerea, fă-l să se simtă important şi mai ales iubit. În acest fel veţi construi o relaţie părinţi copii puternică, stabilă şi foarte sănătoasă.

Tu cum construieşti relaţia cu copilul tău? Aşteptăm părerea ta, ne poate fi de folos tuturor.

Endnotes:
  1. relaţia părinţi-copii: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/cand-nu-chiar-inseamna-nu-cum-arati-copilului-ca-vorbesti-serios/
  2. relaţie părinţi-copii: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/copiii-nu-te-aud-daca-tipi-la-ei/
  3. relaţie părinţi-copii: http://sfatulparintilor.ro/scolari/comportament-si-dezvoltare-scolari/parinti-si-copii-cum-sa-ti-faci-copilul-sa-te-asculte/
  4. relaţie părinţi-copii: http://sfatulparintilor.ro/scolari/comportament-si-dezvoltare-scolari/relatia-parinti-copii-cum-sa-faci-fata-momentelor-dificile-din-viata-de-parinte/
  5. relaţie părinţi-copii: http://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/relatia-parinti-copii-spui-sau-nu-copilului-tau-imi-pare-rau-am-gresit-fata-de-tine/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/activitati-practice-pentru-a-intari-relatia-parinti-copii-bifeaza-cat-mai-multe-din-lista/