Copiii sunt o incantare. Cand sunt mici sunt mereu in cautarea lucrurilor noi, experientelor care sa le largeasca universul cunoasterii. Dar unele dintre obieceiurile pe care le au sunt de-a dreptul enervante. Vestea buna este ca toate aceste obiceiuri enervante sunt extrem de importante pentru ei si ar trebui sa le tratezi ca atare.
Iata 7 obiceiuri enervante, dar foarte importante ale copiilor mici.
Se joaca cu mancarea
Te-ai chinuit sa prepari cea mai gustoasa mancare pentru copilul tau si numai doua lingurite ii ajung in stomac. Restul sunt in cap, pe fata, pe podea, pe pereti etc.
Inainte de a te mai enerva cand se intampla asta, afla ca prin acest proces bebelusul tau invata. El experimenteaza textura, mirosul, gustul. Specialistii spun hotarat: cu cat iti lasi copilul sa se joace cu mancarea, cu atat ii vei stimula dorinta de a manca. Un studiu a demonstrat faptul ca bebelusii care se joaca cu diverse alimente retin mai repede denumirea lor decat cei care nu sunt lasati sa se joace cu mancarea.
5 obiceiuri enervante ale copiilor si cum sa le schimbi
Fac dezordine
Casa in care traieste un copil mic nu va fi niciodata curata. Poate doar atat timp cat lipseste copilul din ea. Aceasta joaca, insa, le dezvolta copiilor abilitati motorii pentru ca sunt angrenate in joc toate simturile si creativitatea.
Spun NU
NU va dori sa manance, NU va dori sa se spele pe dinti, NU va dori sa se imbrace, NU va dori sa stranga jucariile si multe, si multe alte exemple pot continua lista. Da, ti se va urca sangele la cap, insa toate aceste refuzuri fac parte din dezvoltarea naturala a copilului tau. Este momentul in care bebelusii isi dau seama ca sunt fiinte separate, care au dorinte separate de cele ale parintilor. Prin aceste refuzuri, el isi exerseaza controlul asupra propriei vieti. Oricat de suparator ar fi pentru tine, pentru copil este mai mult decat important.
Crizele de nervi
Ca si in cazul refuzurilor, crizele de nervi ale copilului care – de cele mai multe ori, te pun la „stalpul infamiei” – sunt perfect normale si naturale. Copilul acumuleaza o multime de emotii puternice pe care nu stie cum sa le gestioneze si… le da afara in aceasta maniera furtunoasa. Desigur, rolul tau de parinte este sa il inveti, pe masura ce creste, cum sa se elibere de aceste emotii puternice (furie, teama, frustrare, tristete etc.) in maniere mai putin explozive.
„De ce?”
Parintii au avut parte de atatea „De ce?”-uri, incat si acum tresar cand il aud. „De ce?”-ul este cheia invatarii, el duce la descoperirea universului. Iar curiozitatea este o mare calitate. Bucura-te cand bebelusul tau te intreaba „De ce?”. Acesta este un semn ca poate ajunge departe in viata. Atunci cand nu stii raspunsul, cautati-l impreuna. Va veti distra de minune.
Aceeasi poveste…
De cate ori ai citit „Alba ca zapada” sau „Cenusareasa” sau orice alta poveste pe care copilul tau o prefera? Cu siguranta te-ai plictisit de ele si ai vrea sa le arunci! N-o face! Aceasta repetitie il va ajuta sa-si dezvolte vocabularul si sa comunice din ce in ce mai bine. De unde crezi ca vine proverbul „Repetitia e mama invataturii”?!
Fortarea limitelor
Regulile sunt facute ca sa fie incalcate, nu?! Ei bine, vei repeta regulile setate, la fel de des precum povestile! Principiul e acelasi: repetitia e mama invataturii. Impingerea acestor limite face parte din dezvoltarea copilului. Nu renunta la reguli, ele sunt foarte importante pentru a-l face sa se simta in siguranta. Va fi nevoie, insa, sa i le repeti din nou, si din nou, si din nou.
Te invitam sa largesti lista. Scrie la rubrica destinata comentariilor ce alte obiceiuri care te scot din minti are copilul tau?
Sursa: bellybelly.com.au
foto: Depositphotos.com