Preșcolari/Comportament și dezvoltare

7 lucruri pe care un tata bun nu le face

sfatulparintilor.ro - tata fiu

Sunt o multime de tati care petrec prea putin timp alaturi de copiii lor. Cu toate acestea, rolul de tata este extrem de important dincolo de asigurarea unui camin cald si lipsit de pericole, intrucat trebuie sa ofere mult mai multe. Asta include sprijin, ghidare si incurajare astfel incat micutul sa poate sa inviga in bataliile vietii.

 

Iata 7 lucruri pe care un tata bun nu le face.

 

 

  1. Niciodata nu va fi un exemplu negativ

De cate ori n-ai auzit un tata spunandu-le copiilor sai ce exista anumite lucruri pe care n-ar trebui sa le faca, spre exemplu sa-si piarda cumpatul si se sa comporte urat? Problema este ca unii tati se lasa orbiti se sentimente si nu sunt deloc un model de urmat pentru micutii lor. Se enerveaza cand conduc si ii injura pe ceilalti soferi. Uita ca un copil copiaza comportamentul sau.

„Orice tata ar trebui sa-si aminteaza ca intr-o zi fiul sau ii va urma exemplu si nu sfatul” – Charles F. Kettering.

 

 

  1. Nu-si loveste copilul

Un tata iresponsabil foloseste violenta fizica si bate copilul pentru a impune anumite reguli. Insa un tata inteligent stie sa foloseasca alte metode care sunt mult mai eficace pe termen lung. Utilizarea violentei il invata pe copil ca agresivitatea este singura modalitate de rezolvare a unui conflict.

 

 

  1. Nu mai renunta la timpul de calitate alaturi de copii

Copiii se asteapta ca parintii sa fie prezenti. Tatii dependenti de munca nu-si fac niciodata timp sa fie alaturi de copiii lor, iar acestia se simt abandonati si neglijati. Bucurati-va de jocuri de filme, de iesiri impreuna. Un tata bun nu va renunta decat in situatii urgente la timpul dedicat copiilor lui.

 

  1. Nu va uita niciodata datele importante

Tatii trebuie sa-si aminteasca de datele importante din vietile copiilor lor si sa se angajeze sa nu lipseasca niciodata. Acestea pot fi un meci important de fotbal/handbal etc pana la petrecerea de ziua de nastere sau de absolvire a liceului/facultatii. Cea mai buna modalitate de a-ti cunoaste copilul este sa-i urmaresti progresul si rezultatele. Cand tatii nu apar, copiii sunt cu adevarat dezamagiti.

„Este intelept tatal care isi cunoaste bine propriul copil” – William Shakespeare

 

 

  1. Nu-si va critica niciodata pe nedrept copilul

Sunt tati care vad intotdeauna greselile facute de copiii lor si critica eforturile depuse de acestia. Ei nu inteleg ca atunci cand, spre exemplu, un copil spala automobilul familiei trebuie incurajat si laudat pentru munca depusa. Daca scapa din vedere o pata, tatal responsabil ii spune copilului ca ar trebui sa verifice inca o data sa se uite dupa petele mici pe care le-ar fi putut rata. Este si acesta o modalitate prin care sa-si invete copilul sa faca o treaba buna.

 

  1. Nu va lasa niciodata ca relatia cu jumatatea sa sa ii influenteze modul in care isi trateaza copiii

Cand isi face aparitia conflictul intr-un mariaj copiii sunt primii care au de suferit. Un tata care nu-si iubeste copiii se va lasa cuprins de resentimente si va petrece din ce in ce mai putin timp cu copiii sai crezand ca asa isi pedepseste jumatatea. Un tata responsabil isi va ghida viata familiala dupa valori personale sanatoase.

 

 

  1. Nu va fi niciodata lipsit de respect

Cand un tata isi iubeste si isi respecta sotia si copiii atunci relatiile de familie vor fi dominate de aceste doua atribute. Insa cand un tata va fi lipsit de respect si plin de rautate si nu va incerca sa le ascunda de copiii sai, acestia nu vor putea niciodata sa-l iubeasca si sa-l respecte. Respectul si dragostea trebuie sa fie reciproce si este de datoria unui tata responsabil sa le arate copiilor sai asta.

 

Vizualizări: 2344
 

Cuvinte cheie: , , , ,