Sfatulparintilor.ro

7 greseli de disciplina pe care le fac parintii. Punctele 4 si 5 sunt cele mai grave!

greseli de disciplina - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - child-865116_1920

Greseli de disciplina: Capitolul disciplina este foarte important pentru parinti. Si cu cat se straduiesc mai mult, cu atat parca dau gres mai repede.

Iata 7 greseli de disciplina pe care le fac parintii cu copiii lor.

Nu sunt respectuosi

Da, ati citit bine. Parintii le cer tot timpul copiilor lor sa ii respecte, insa ei nu-i repecta pe copii sau pe ceilalti. Tipatul la copii, vorbele jignitoare nu sunt cele mai bune unelte de educat copiii.

Ce ai de facut: Atentie la cuvintele pe care le folosesti in preajma copilului tau, chiar daca te referi la un vecin sau la un coleg de munca. Ei vor copia foarte usor comportamentul tau. Iar cand te infurii din pricina copilului, incearca sa ramai calm. Nu tipa si nu-ti jigni copilul.

Citeste si: 4 greseli ale parintilor in educarea copiilor. ATENTIE, induc copiii in eroare!

Fac educatie cand sunt nervosi

Daca vrei sa-ti inveti ceva copilul, in niciun caz nu ar trebui sa o faci cand esti furios. Copilul iti va simti imediat nervozitatea si nici nu va fi atent la ceea ce vorbesti, mai ales daca tipi.

Ce ai de facut: Ia o pauza de calmare, aduna-ti gandurile, apoi vorbeste linistit cu copilul despre comportamentul sau.

Nu rata nici: Cum sa impui disciplina la prescolari, fara violenta si agresari

Vorbesti/explici prea mult

Sa vorbesti cu copilul tau poate fi ceva bun. Insa poate deveni ceva rau daca ii tot tii predici. Indiferent de varsta pe care o au, ei pot pierde sirul explicatiilor tale fara sfarsit.

Ce ai de facut: Fii scurt si cuprinzator. Cu copiii mai mari poti crea niste scenarii legate de ce s-ar fi putut intampla daca. Insa cu cei mici trebuie sa le spui doar ce au facut gresit si de ce: “Te-ai jucat cu jucariile fratelui tau fara sa-i ceri permisiunea si l-ai facut sa simta ca nu-ti pasa de el”.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Fac disciplina cu pedepse

Disciplinarea copiilor nu este sinonima cu pedepsirea lor. Disciplina inseamna setarea unor reguli si asteptari, astfel incat copilul sa stie ce are de facut. Telul este sa-i faci pe copii sa se adapteze acestor reguli si asteptari.

Ce ai de facut: Disciplinarea inseamna sa-i arati copilului care sunt optiunile pozitive, cum poate gestiona o situatia, intr-o maniera pozitiva, iubitoare, intelegatoare.

Te mai poate interesa si: Disciplina copii: 4 greseli pe care le repeta parintii incercand sa-i cuminteasca

Una zic si alta fac

Daca ii spui copilului sa nu minta, dar tu ai grija sa ascunzi diverse lucruri de partenerul de viata, sefi etc. de fata cu copilul este ca si cum ai incerca sa golesti un lac folosind pipeta. Nu vei reusi niciodata sa-ti convingi copilul sa nu minta.

Ce ai de facut: Fii un model cat se poate de bun pentru copilul tau. Ei vad si aud tot si copiaza mult mai repede comportamentul tau decat sa isi creeze un comportament propriu bazat pe predicile tale.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Nu adapteaza metodele la copil

Aceasta greseala este valabila de regula pentru parintii cu mai multi copii. O regula de disciplina aplicata unuia dintre copii nu se potriveste neaparat celuilalt. Parintii trebuie sa se adapteze in functie de temperamentul si personalitatea copiilor, de modul lor de a reactiona ca indivizi.

Ce ai de facut: Incearca abordari diferite pana cand o gasesti pe cea mai potrivita pentru fiecare dintre copiii tai.

Nu rata nici: 5 sfaturi pentru părinţi să nu mai ţipe la copii

Nu pun accent pe disciplina

Sunt parinti care cred ca cei mici n-au nevoie de disciplina si sunt convinsi ca un copil fara reguli este un copil mult mai fericit. Psihologii sustin insa contrariul. Un copil care are reguli si ghidari va fi mult mai fericit pentru ca, usor-usor, va invata sa-si dezvolte autocontrolul. Daca pentru un copil regulile si consecintele nu sunt clare, consecintele pot fi catastrofale.

Ce ai de facut: Seteaza-i copilului limite si consecinte clare, asa incat el sa stie ce se va intampla in caz ca… Daca iti inchipui ca cel mic se va supara pe tine pentru aceste reguli, imagineaza-ti ca nedisciplinandu-l ii faci mai mult rau, pentru ca nu va invata niciodata din propriile greseli.

Sursa: Childparenting.about.com

Foto: Pixabay.com

Exit mobile version