Sfatulparintilor.ro

6 sfaturi pentru igiena corporala a copilului tau

igiena corporala a copilului

Nu e un secret ca juniorii sunt mai mult cu gandul la joaca – preferabil in baltoace, nisip si noroi – si acorda mai putina atentie hainelor curate, parului si unghiutelor ingrijite. De aceea, e responsabilitatea ta sa il inveti despre igiena corporala a copilului.

S-ar putea sa consideri ca este o cruzime sa ii spui micutului tau ca miroase urat si ca trebuie sa se ingrijeasca, dar colegii sai de gradinita sau de scoala nu vor avea mila de el. Ai grija de copilul tau, inainte ca el sa ajunga de rasul clasei si fii sigura ca iti va multumi mai tarziu pentru acest lucru.

1. Discuta cu el despre aceasta problema

Trebuie sa ai o conversatie deschisa cu copilul tau despre mirosurile corporale si igiena personala. S-ar putea sa fie un pic ciudata aceasta discutie, dar ea poate fi purtata civilizat. De fapt, este o modalitate potrivita de a-ti pregati copilul pentru schimbarile ce vor veni in adolescenta. Ii poti da exemple din perioada in care ai crescut tu: varsta la care ai inceput sa folosesti deodorantul, cand ai incercat prima data o crema epilatoare etc. Arata-i cateva produse de igiena personala, precum pudra pentru picioare, after-shave-ul, gelul de dus, si explica-i la ce folosesc si de ce e bine sa le ai la indemana. Mentine conversatia pe un ton normal, in asa fel incat micutul sa nu se simta rusinat de propriul corp.

2. Cumpara-i din timp un deodorant

In cazul in care ai observat ca fetita sau baietelul tau are miros corporal greoi, nu e prea devreme sa ii cumperi un deodorant. Unii copii transpira mai mult decat altii, iar pubertatea este un alt factor care contribuie la mirosul neplacut. Specialistii sugereaza ca baile si dusurile de dupa joaca sau de dupa practicarea unui sport ar putea, de asemenea, sa rezolve problema.

3. Invata-l despre curatenia hainelor

Hainele curate il vor ajuta pe copil sa aiba un miros placut. Mentinerea acestei curatenii va cere un pic de efort si din partea lui – nu este exclusiv datoria ta sa ii culegi hainutele murdare de prin casa si sa i le pui in masina de spalat! Incurajeaza-ti copilul sa-si pastreze hainele curate si la locul lor, astfel incat sa stie, de exemplu, daca lenjeria de corp este curata sau trebuie spalata.

Citeste si: Cum ajutam copilul cu frica de apa. Ce NU trebuie sa faca parintii!

4. Atentie la igiena picioarelor

Invata-ti copilul sa isi schimbe zilnic sosetele, si chiar de mai multe ori pe zi, daca a facut sport si a transpirat. Daca poarta sosete in pat, asigura-te ca isi pune o pereche noua dimineata, cand se imbraca pentru a merge la scoala. Totodata, ii poti pune un pic de pudra de talc in pantofi si in sosete inainte de a se incalta.

5. Baia este distractiva

Uneori, baia sau dusul sunt neplacute pentru copilasi. Daca ai obosit sa te certi cu micutul tau din acest motiv, incearca sa creezi o atmosfera placuta pentru el cand trebuie sa faca baie sau dus: cumpara sapunuri, prosoape, bureti si geluri de dus noi – toate colorate, cu parfum de fructe si in forme cat mai hazlii – si lasa-l sa aleaga ce-i place.

6. Verifica-i mereu parul

Parul retine mirosul, indiferent daca este vorba despre unul placut sau neplacut. Copilul tau nu trebuie sa faca baie sau dus in fiecare zi, decat daca practica vreun sport sau daca transpira foarte mult, dar, daca are parul mare (mai ales carliontat), ar trebui sa ai la indemana un spray special pentru aceasta zona a corpului.

Nu rata nici: Cum faci baie bebelusului? Sfaturi practice

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de SzaboJanos de la Pixabay

Exit mobile version