6 motive frecvente de cearta la proaspetii parinti (si cum sa treci peste ele)

by Sfatul Parintilor | 26/10/2021 18:10

Obisnuiai sa iti intampini sotul cu un zambet si un sarut, dar acum, cand ajunge in sfarsit acasa, abia astepti sa iti descarci frustrarea: ca a intarziat (din nou) iar tu n-ai mai apucat sa faci un dus si acum ai de pregatit cina, unde mai pui ca bebe e agitat (a fost asa toata ziua), soacra nu-ti da pace, nimeni nu te ajuta, simti ca o iei razna, nu mai stii ce sa faci – oare e bine sa-i dai micutului suzeta de pe acum si nu cumva l-ai intarcat prea devreme? – si mai sunt atatea de rezolvat… Nimic anormal pentru un cuplu de proaspeti parinti.

Primele luni dupa nastere vor fi destul de dificile – un bebelus schimba totul. Dar chiar daca voi doi va certati in legatura cu modul in care va impartiti responsabilitatile, asta nu inseamna ca nu va puteti pune de acord asupra unor probleme importante. Cathy O’Neil, co-autoarea cartii „Siguranta in casnicie“, ne arata in continuare ce obstacole intampina noii parinti.

1. Cine trebuie sa doarma mai mult?

Sotul meu doarme mereu pana mai tarziu si nu se ridica din pat inainte de 8.30 in cursul zilelor lucratoare – decat daca vrea el sa faca anumite lucruri.“
Ce trebuie facut: Cineva trebuie sa se trezeasca dimineata, pentru a avea grija de cel mic. Si unul dintre parteneri ar putea crede ca, daca a stat pana noaptea tarziu, ar trebui sa doarma mai mult decat celalalt. Celalalt ar putea crede ca, pentru ca lucreaza mai mult, ar trebui sa doarma un pic mai mult. In realitate, ambii parteneri ar trebui sa aiba o zi – doua in care sa se odihneasca mai bine. Asa ca faceti un pact si fiti generosi unul cu celalalt – facand din somn o prioritate pentru amandoi! Asta inseamna sa mai renuntati la unele lucruri, precum meciul de fotbal din week-end cu amicii sau spalatul imediat al vaselor murdare.

2. Tinem scorul?

Intotdeauna ne certam cu privire la cine a facut mai mult! Mergem atat de departe incat am facut liste cu ce am facut fiecare in saptamana anterioara!
Ce trebuie facut: Lasati „armele“ jos si amintiti-va ca sunteti in aceeasi echipa, si nu adversari. Decat sa contorizati fiecare ce a facut prin casa, nu mai bine va ganditi la cum puteti fi practici si eficienti? Daca tot va plac listele, faceti o lista lunga cu toate treburile pe care le aveti de rezolvat, apoi impartiti-va sarcinile.

Citeste si: VESTE BUNA! De ce cuplurile care se cearta de fapt se iubesc mai mult. Parerea psihiatrilor[1]

3. Ce are prioritate, serviciul sau familia?

Sotia imi reproseaza ca stau la calculator si la telefon prea mult si ca ar trebui sa acord mai multa atentie familiei, nu muncii mele.
Ce trebuie facut: Nu este iesit din comun sa lucrezi de acasa. Incearca sa-ti faci un program strict – poti lucra in orele in care copilul doarme – si ai mereu grija sa acorzi atentie familiei. Copiii tai cresc repede, vor fi mici doar pentru o perioada limitata de timp, asa ca, atunci cand esti cu ei, fii prezent trup si suflet. Nu ai vrea sa ratezi cele mai importante momente din viata lor!

4. Cine are dreptate?

Ne certam cu privire la cum ne simtitm cand credem ca celalalt procedeaza gresit in privinta copilului.
Ce trebuie facut: Parintele care petrece mai mult cu copilul se simte mai indreptatit sa aiba ultimul cuvant si crede ca se descurca mai bine in ceea ce priveste ingrijirea micutului. Insa, daca iti cicalesti partenerul in mod constant despre cum sa fie un bun parinte, nu va invata niciodata lucrurile de baza. In plus, s-ar putea sa nu-ti placa sa detii controlul tot timpul.

5. Eforturile ramase neapreciate

Muncesc foarte mult pentru familia noastra, dar simt ca niciodata nu e de ajuns pentru ea.
Ce trebuie facut: Exprima-ti deschis sentimentele, intr-un mod cat mai calm si mai prietenos. Daca simti ca faci totul pentru familie si bebelus dar ca acest lucru nu e apreciat, gandeste-te ca acelasi lucru l-ar putea simti si partenera ta. Nu e nevoie de gesturi mari, ci macar de un simplu: „Multumesc!“ din cand in cand. Un compliment poate crea o atmosfera dinamica si pozitiva intre voi, ca parinti. Oricum, daca simti ca ai nevoie de mai multa apreciere, ar trebui sa ii spui acest lucru.

Nu rata nici: 7 motive de cearta normale intr-un cuplu si cum sa le depasesti[2]

6. Lipsa sexului

El vrea sa facem sex la fel de des ca atunci cand nu aveam copii, dar, seara, dupa alaptare, am nevoie sa fiu singura si am nevoie de spatiul meu!
Ce trebuie facut: Programati-va cateva seri romantice pe luna. Nu exista o persoana care sa aiba dreptate intr-o astfel de situatie, iar cealalta sa se insele. Ambii aveti dreptate. Incearca sa te pui si in pielea partenerului si sa te intrebi ce ai simti daca n-ati vorbi unul cu altul timp de cateva zile! Pentru unii, asta inseamna sa nu faca sex cu persoana iubita! Este ceva ce te-ar putea face sa ai chef de sex? Poate ca ar trebui sa discuti mai mult cu partenerul si sa faci mai putina treaba prin casa in anumite zile, pentru a avea timp si de o seara romantica. De asemenea, unii noi parinti au descoperit ca partidele de sex nu trebuie musai facute doar seara si schimba orarul acestora, in asa fel incat ambii parteneri sa se simta bine. In plus, altii isi programeaza cu mult timp inainte serile in care vor sa fie romantici.

Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: The Bump.com

foto[3]

Endnotes:
  1. VESTE BUNA! De ce cuplurile care se cearta de fapt se iubesc mai mult. Parerea psihiatrilor: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/veste-buna-de-ce-cuplurile-care-se-cearta-de-fapt-se-iubesc-mai-mult-parerea-psihiatrilor/
  2. 7 motive de cearta normale intr-un cuplu si cum sa le depasesti: https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/casnicie-cuplu/7-motive-de-cearta-normale-intr-un-cuplu-si-cum-sa-le-depasesti/
  3. foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jzggj/download

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/6-motive-frecvente-de-cearta-la-proaspetii-parinti-si-cum-sa-treci-peste-ele/