6 experimente stiintifice pe care le poti face acasa, cu copiii

by Sfatul Parintilor | 18/12/2021 18:10

Bucataria proprie contine o multime de lucruri care pot servi drept echipament pentru experimente stiintifice.

Iata 6 experimente stiintifice pe care le poti face acasa, cu copiii. Va veti distra de minune.

Lava

experimente stiintifice[1]

Ai nevoie de: sare, apa, un pahar de ulei vegetal, colorant alimentar, un pahar sau un borcan inalt

Experiment: Umple paharul doua treimi cu apa. Toarna ulei in apa, acesta va pluti. Adauga colorant, apoi presara usor sare in pahar.

Explicatia stiintifica: Pentru ca uleiul este mai usor decat apa, va pluti la suprafata. Cand se adauga sarea, aceasta va atrage particulele de ulei spre fundul paharului. Cand sarea se dizolva in apa, uleiul se va duce din nou la suprafata. Colorantul ajuta ca fenomenul sa fie mai vizibil.

Te mai poate interesa: Experiment Fasolea iubita: Cum a crescut fasolea careia i s-a spus zilnic “te iubesc” si “cred in tine” (foto)[2]

Curcubeu

experimente stiintifice[3]

Ai nevoie de: un recipient cu apa, un spot de lumina, o oglinda, o foaie alba de hartie

Experiment: Umple recipientul cu apa si pune oglinda pe fundul lui. Indreapta spotul de lumina catre oglinda. Asigura-te ca aceasta se va reflecta pe foaia de hartie. Daca experimentul este realizat corect, curcubeul va aparea pe foaia de hartie.

Explicatia stiintifica: Cand trece prin apa, spotul de lumina se va „desparti” in culorile componente, iar acestea vor fi reflectate precum un curcubeu pe foaia de hartie.

Vulcanul

experimente stiintifice[4]

Ai nevoie de: o tava, un recipient de plastic, nisip, colorant alimentar, otet, bicarbonat de sodiu

Experiment: Foloseste nisip pentru a forma „vulcanul” in jurul recipientului din plastic. Pentru a face vulcanul sa erupa, toarna doua linguri de bicarbonat de sodiu in sticla, adauga un sfert de pahar de apa calduta. Adauga colorant, iar la final toarna un sfert de pahar de otet.

Explicatia stiintifica: Cand bicarbonatul intra in contact cu otetul are loc o reactie chimica violenta, care duce la emisia de apa, sare si bioxid de carbon.

Cristale de „gheata”

experimente stiintifice[5]

Ai nevoie de: sare, apa, o sarma

Experiment: Prepara o solutie suprasaturata de sare. Trebuie pusa atat de multa sare incat daca mai adaugi sa nu se mai dizolve. Aceasta solutie trebuie sa ramana calduta. Foloseste apa distilata daca vrei ca experimentul sa fie si mai reusit. Strecoara solutia intr-un alt recipient pentru a fi sigur ca scapi de eventualele impuritati din sare. Din sarma, fa un cerc la un capat si introdu-l in solutia sarata. Pune recipientul intr-un loc cald, astfel incat lichidul sa nu se raceasca imediat. Dupa cateva zile, cristale frumoase de sare asemanatoare cu gheata vor „creste” pe sarma.

Explicatia stiintifica: Pe masura ce apa se raceste, sarea incepe sa se precipite si sa formeze cristale pe peretii containerului si pe sarma.

Lapte colorat

experimente stiintifice[6]

Ai nevoie de: lapte integral, colorant alimentar, detergent lichid, betigase de urechi, o farfurie

Experiment: Pune lapte intr-o farfurie si adauga cateva picaturi de colorant alimentar. Ia un betigas de ureche si introdu-l in sapunul lichid. Pune-l apoi in mijlocul farfuriei cu lapte. Laptele va incepe sa se „miste” si sa formeze frumoase modele colorate.

Explicatia stiintifica: Detergentul reactioneaza cu particulele de grasime din lapte si le pune in miscare. De aceea experimentul nu va functiona daca utilizezi lapte degresat.

Mersul pe oua

experimente stiintifice[7]

Ai nevoie de: doua cartoane a cate 10 oua fiecare, saci de gunoi, o galeata cu apa, o bucata de sapun

Experiment: Intinde sacii menajeri pe jos si pune cartoanele cu doua deasupra lor. Ai grija ca ouale se fie intregi, fara crapaturi, si toate asezate in acelasi mod, fie cu partea ascutita in sus, fie cu partea ascutita in jos. Pune piciorul gol pe cel mai apropiat carton, avand grija ca greutatea sa fie distribuita pe intreaga suprafata a celor 10 oua. Roaga pe cineva sa te ajute sa pui si cel de-al doilea picior pe celalalt carton. Daca procedeul este executat intocmai, ouale vor fi suficient de „puternice” pentru a te sustine.

Explicatia stiintifica: Ouale se sparg foarte usor. Totusi, coaja oului este foarte tare si daca asupra ei se exercita o presiune egala pe intreaga suprafata, tensiunea va fi distribuita la nivelul intregului ou, iar acesta va ramane intact.

Esti pregatit sa incerci si tu aceste experimente? Ce alte experimente stiintifice ai facut cu copilul tau?

Sursa: brightside.me[8]

Endnotes:
  1. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2016/03/lava.jpg
  2. Experiment Fasolea iubita: Cum a crescut fasolea careia i s-a spus zilnic “te iubesc” si “cred in tine” (foto): https://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/sanatate-fizica-si-mentala/experiment-fasolea-iubita-cum-a-crescut-fasolea-careia-i-s-a-spus-zilnic-te-iubesc-si-cred-in-tine-foto/
  3. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2016/03/curcubeu.jpg
  4. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2016/03/vulcan.jpg
  5. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2016/03/cristale-de-gheata.jpg
  6. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2016/03/lapte-colorat.jpg
  7. [Image]: http://sfatulparintilor.ro/wp-content/uploads/2016/03/mers-pe-oua.jpg
  8. brightside.me: http://brightside.me

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/6-experimente-stiintifice-pe-care-le-poti-face-acasa-cu-copiii/