6 activitati care dezvolta inteligenta emotionala a copilului

by Sfatul Parintilor | 18/02/2018 18:56

Expertii in psihologia infantila ne atrag atentia asupra urmatorului aspect: micutii nostri incep sa-si dezvolte inteligenta emotionala inca din primele saptamani de viata. De aceea, pana la varsta de 1 an, putem observa ca al nostru bebelus incepe sa-si exprime tristetea, bucuria, frustrarea etc. In jurul varstei de 2-3 ani, apare setimentul de vinovatie, dar si diverse frici, iar teama, tristetea, dezamagirea vor necesita o gestionare tot mai profunda din partea celor mici. Rolul nostru, ca parinti, va fi sa-i ghidam pe ai nostri copii, astfel incat acestia sa reuseasca sa-si valideze si sa-si gestioneze astfel de emotii/sentimente, nu numai pentru a se ajuta pe ei insisi, dar si pentru a-i intelege pe ceilalti si a putea sa-si gestioneze relatiile cu acestia. In acest scop, putem sa-i antrenam pe copii in tot felul de activitati, care le vor dezvolta inteligenta emotionala si ne vor permite sa avem relatii tot mai stranse cu ei.
 
Cum sa ne ajutam copilul sa-si gestioneze furia
 
Furia este o emotie dificil de gestionat de catre cei mici, in conditiile in care adrenalina va creste ritmul cardiac si va creste pulsul.
Pentru a-l ajuta pe al tau copil ca furia sa nu-l conduca la comportamente nepotrivite precum lovitul, muscatul, violenta verbala etc. ar trebui sa luam urmatoarele masuri:
• Spune-i copilului, cu voce tare, motivul pentru care s-a infuriat
• Valideaza-i sentimentele („Te cred ca esti furios si eu as fi asa daca mi s-ar intampla mie…”)
• Spune-i ca un comportament violent nu-l va ajuta sa-si rezolve problema si nu le va fi util nici celor din jur
• Intreaba-l cum crede ca persoana catre care-si va indrepta comportamentul va actiona
• Stabileste o consecinta pentru un anumit comportament (de pilda, stabileste o perioada de „time out”)
• Daca al tau copil este mai mare, invata-l sa-si ceara scuze, dar numai dupa ce se va calma
Alaturi de asemenea masuri, psihologii ne sfatuiesc sa ne antrenam copilul in tot felul de activitati, menite sa-l determine sa-si constientizeze mai bine furia, sa o gestioneze si in final sa scape de ea. 
Spre exemplu, propune-i copilului urmatorul exercitiu: la culcare (in ziua cand a avut loc un episod de furie) pune-l sa stea relaxat pe pat, pe spate si sa-si imagineze ca este un balon din care trebuie sa iasa aerul. Invata-l sa dea usor afara aerul, dupa care sa inspire iar, ca si cum balonul s-ar reumple.
Spune-i ca atunci cand simte ca furia il invadeaza, este bine sa-si tina o mana pe abdomen si sa faca aceste exercitii de respiratie pentru a se calma.
 
Citeste mai multe pe Qbebe.ro[1].
Endnotes:
  1. bebe.ro: http://www.qbebe.ro/psihologie/dezvoltare_emotionala/6_activitati_care_dezvolta_inteligenta_emotionala_a_copilului

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/6-activitati-care-dezvolta-inteligenta-emotionala-copilului/