5 obiceiuri proaste ale copiilor mici. De ce trebuie eliminate din start

by Sfatul Parintilor | 01/03/2020 18:10

Cand ai copiii[1] mici, te poti confrunta din cand in cand cu tipuri de comportament pe care ar trebui sa le elimini inca de la inceput.

NU trece cu vederea astfel de comportamente pentru ca ele ar putea deveni foarte repede o obisnuinta.

1. Spune minciuni

Copiii[2] spun minciuni din mai multe motive: fie vor sa isi impresioneze prietenii, fie vor sa evite o pedeapsa, fie vor sa fie in centrul atentiei. Minciunile incep, de regula, in jurul varstei de 3 ani, insa repertoriul “se imbunatateste” in jurul varstei de 8 ani.

Poti sa-ti dezobisnuiesti copilul sa minta spunandu-i cat de trist(a) esti cand minte si ca, odata prinsi cu minciuna, isi vor pierde credibilitatea, chiar si atunci cand vor spune adevarul. Evita eticheta “mincinos” pentru ca ar putea contribui la crearea unei identitati si astfel sa devina mincinos notoriu.

2. Se uita prea mult la televizor

Televizorul are si el punctele lui bune, insa, studiile spun ca televizorul poate afecta, pe termen lung, inteligenta si starea de sanatate, creativitatea si puterea de concentrare, ca sa nu mai vorbim de silueta. O ora pe zi este suficient pentru un copil si alege programe care sa nu ii suprasolicite (sonor prea tare sau culori puternice). Atunci cand va uitati la televizor discutati despre ceea ce vedeti, astfel incat emisiunile privite sa aiba si un rol educativ.

3. Face nazuri la mancare

O treime dintre copiii sub 5 ani fac nazuri la mancare. Multi parinti au acest stres si daca nu sunt atenti copiii nu vor renunta la acest obicei nici macar la maturitate. Ofera-i copilului o gama larga de alimente, dar lasa-l sa aleaga dintr-o serie restransa, astfel incat sa ii dai senzatia ca detin controlul. Explica-i ca nu trebuie sa le placa totul, insa trebuie sa guste inainte de a-si forma o parere. Introdu periodic alimente noi, printre cele pe care le consuma deja, si nu te ingrijora daca le refuza. Fa o pauza, apoi pune-i-le din nou in farfurie. Nu renunta dupa primul refuz.

4. Musca

Muscatul este des intalnit in randul copiilor de doi-trei ani. Copiii musca din mai multe motive: sunt furiosi, frustrati, le dau dintii sau sunt stapaniti de emotii puternice pe care nu stiu sa le gestioneze. Desi muscatul este ceva normal la aceasta varsta, nu este ceva de acceptat. Exista riscul sa fie exclus de la cresa/gradinita sau sa fie ostracizat de ceilalti parinti. Explica-i ca muscatul este ceva dureros si ca va trebui sa suporte consecinte pentru faptele sale. Daca ai fost de fata, indreapta-ti atentia si asupra persoanei/copilului care a fost muscat de copilul tau.

5. Nu imparte

Nu e parinte care sa nu fi ramas inmarmurit cand copilul sau isi ia nervos jucaria si tipa “E a meaaaaaa!”. Asta nu inseamna ca este egoist sau ca tu ai dat gres ca parinte. Sa imparti este o abilitate care se formeaza cu timpul. Insa, sa il lasi sa procedeze asa ii poate afecta pe viitor capacitatea de a isi face prieteni. Iar cel mai bun exemplu esti tu: imparte cu el din ce ai tu, o prajitura, un biscuite etc. De asemenea, in parc il poti invata sa faca schimb de jucarii cu ceilalti copii: fiecare sa se joace cu ce are celalalt un timp limitat.

Imagine de _Alicja_[3] de la Pixabay[4]

Endnotes:
  1. copiii: https://sfatulparintilor.ro/sfatgradinite/6-obiceiuri-neplacute-ale-copiilor-si-cum-ii-dezveti-de-ele/
  2. Copiii: https://www.qbebe.ro/psihologie/probleme_de_comportament/solutii_inteligente_pentru_obiceiurile_proaste_ale_copilului
  3. _Alicja_: https://pixabay.com/ro/users/_Alicja_-5975425/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3116190
  4. Pixabay: https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3116190

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/5-obiceiuri-proaste-ale-copiilor-mici-de-ce-trebuie-eliminate-din-start/