5 lucruri pe care parintii trebuie sa le faca. Sfaturi de la psihologii Universitatii Harvard

by Sfatul Parintilor | 22/10/2018 18:10

In plina era a tehnologiei, parintii[1] moderni isi dau seama ca educatia copiilor[2] nu se mai potriveste deloc cu cea pe care au primit-o ei insisi de la propriii parinti.

Daca, pe vremuri, joaca insemna fotbal pe maidane, leapsa sau alte jocuri in fata blocului, acum copiii au Pokemoni si alte aplicatii de divertisment.

 

Psihologii de la Universitatea Harvard ne sfatuiesc, insa, sa revenim la lucrurile simple de odinioara si sa nu le punem copiilor in maini gadgeturi de la primele zile de viata.

 

Iata 5 lucruri pe care parintii trebuie sa le faca, potrivit psihologilor de la Harvard.

 

 

  1. Petrece timp cu copilul tau

Viata moderna este una agitata si plina. Putini isi mai gasesc timp liber sa faca si altceva decat slujba si treburi casnice. Nu incerca, insa, sa iti acoperi lipsa din viata copilului cu cele mai scumpe jucarii sau gadget-uri.

Petrece timp cu copilul tau, citeste-i, jucati-va, mergeti cu bicicleta, interactionati ca de la om la om. Aceste lucruri simple se vor intipari in mintea copilului tau si nu va uita niciodata de ele.

 

 

  1. Vorbeste-i si asculta-l

Copilul trebuie sa stie ca este prioritatea ta numarul 1, ca atunci cand are ceva de zis poate veni la tine, chiar daca iti va placea sau nu ceea ce vei auzi. Spune-i si arata-i copilului tau ca este prioritatea ta numarul 1. Nu presupune ca daca-i arati nu mai este nevoie sa-i spui sau invers, daca-i spui nu mai este nevoie sa-i si demonstrezi.

 

 

  1. Arata-i cum sa rezolve problemele fara sa se streseze asupra rezultatului

Unul dintre cele mai mari lucruri pe care i le poti darui copilului tau este abilitatea de a analiza si de a rezolva probleme. Ai incredere in copilul tau si in deciziile pe care le ia in privinta sa. Nu ii  poti rezolva problemele cu care se confrunta in viata. Lasa-l sa experimenteze, sa afle ce-si doreste cu adevarat, sa-si urmeze visele. Permite-i sa vina la tine si sa-ti impartaseasca problemele, insa nu-i da tu solutiile, ci ghideaza-l. Ajuta-l sa se cunoasca, sa evolueze si sa ia deciziile in consecinta. Iar daca, uneori, aceste decizii nu duc la succes, nu e o tragedie. O putem lua oricand de la capat.

Psihologii spun ca parintii din ziua de azi sunt atat de concentrati pe fericirea copiilor lor, incat presiunea succesului este foarte mare, iar rezultatele sunt mai degraba negative, ceea ce duce la nefericirea copilului si, implicit, a parintelui.

 

  1. Multumeste-i

Psihologii spun ca un copil caruia i se arata gratitudinea este mai generos, mai iertator, mai intelegator, mai fericit si mai sanatos. Ei le recomanda parintilor sa-si puna copiii sa faca diverse treburi, apoi sa le multumeasca si sa-i laude pentru efortul depus.

Psihologii recomanda totodata sa-ti inveti copilul sa fie, la randul sau, recunosctator. O vizita la un camin al oamenilor fara adapost sau un orfelinat il pot face sa inteleaga cat este de norocos si cat de recunoascator ar trebui sa fie pentru ceea ce are.

 

  1. Invata-l sa vada imaginea de ansamblu

Invata-ti copilul sa fie empatic, sa ii asculte pe ceilalti, sa interactioneze cu oamenii (fara ajutorul gadget-urilor), sa ii ajute pe cei aflati la nevoie, sa nu judece pe altii, sa inteleaga ca fiecare are rolul sau pe Pamant si nimeni nu trebuie sa fie desconsiderat din motive de religie, nationalitate sau preocupari.

 

 

Sursa: powerofpositivity.com

Foto: pixabay.com[3]

 

Endnotes:
  1. parintii: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/prima-dragoste-la-copii-ce-trebuie-sa-faca-parintii-adolescentilor-indragostiti/
  2. copiilor: https://www.descopera.ro/dnews/16750999-care-sunt-sfaturile-psihoterapeutilor-pentru-parintii-care-au-copii-la-scoala-ce-nu-trebuie-sa-faca-acestia
  3. pixabay.com: https://pixabay.com/en/children-joy-face-disney-1661803/

Source URL: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/5-lucruri-pe-care-parintii-trebuie-sa-le-faca-sfaturi-de-la-psihologii-universitatii-harvard/